Opražte ořechy na suché pánvi a nechte vychladnout. Rozdrťte je sekáčkem na ořechy nebo rukama (pekany lze nalámat).
V jedné míse smíchejte kefír, vejce, olej, cukr a med.
V druhé míse smíchejte prášek do pečiva, mouku a sodu.
Postupně vmíchejte směs mouky s práškem do pečiva do směsi kefíru.
Těsto rozdělte na dvě části - větší a menší. Do menší části vmíchejte kakao, do větší části vmíchejte nasekané ořechy.
Pokud nemáte silikonovou formu, formu na bábovku vymažte olejem či jiným tukem.
Na přeskáčku lijte tmavé a světlé těsto do formy.
Pečte na 175 °C přibližně hodinu. Otestujte špejlí, zda je těsto hotové a nelepí se.
Pokud se těsto nelepí, vyndejte kefírovou bábovku z trouby.