Luxusní a vláčná kefírová bábovka: Rychlý a snadný recept

Naposledy aktualizováno 4. 7. 2024 autorem Pavlína

Milujete snadné a rychlé recepty z kefíru? Zkuste tuto voňavou luxusní kefírovou bábovku s medem a ořechy, která je rychlá na přípravu a dokonale vláčná. Pojďme se není podívat, jak se připravuje kefírová bábovka.

Luxusní a vláčná kefírová bábovka: Rychlý a snadný recept
Luxusní a vláčná kefírová bábovka: Rychlý a snadný recept

Historie bábovka: Víte, že pochází z Indie?

Přestože by se nám mohlo zdát, že bábovka je tradičním českým dezertem, její kořeny sahají až do vzdálené Indie. Její neobvyklý tvar, charakterizovaný otvorem uprostřed, je připisován symbolice plodnosti. V hinduistických chrámech najdete desky s otvory, symbolizující ženskou plodnost, stejně tak sloupy, které zastupují symbol muže.

První bábovka, známá jako Kugelhupf, se objevila na začátku 17. století v Lembergu v Německu. Odtud se dostala ke králi Stanislavu Leszczyńskému v Polsku a později i na francouzský dvůr Marie Antoinetty, kde si na ní pochutnával císař František Josef I.

Kefírová bábovka je vláčná a není suchá
Kefírová bábovka je vláčná a není suchá

Proč se bábovka jmenuje bábovka?

Její název, „bábovka“, je obestřen tajemstvím. Některé teorie naznačují, že byla pojmenována podle starých „báb“, které ji pekly, jiné tvrdí, že název souvisí s pečící formou, která měla tvar tváře báby. Ačkoliv těchto teorií existuje mnoho, skutečný původ názvu bábovka je stále nejasný.

Z čeho se připravuje kefírová bábovka?

Kefírová bábovka se připravuje tradičně z kefíru, oleje, hladké mouky a cukru. Aby vám vyběhla, je vhodné do ní přidat kypřící prášek a případně sodu. Pokud chcete mít kefírovou bábovku krásně voňavou, doporučujeme do těsta na kefírovou bábovku nasypat trochu skořice a část cukru nahradit medem.

Do bábovky nezapomeňte přidat opražené nasekaný ořechy, můžete použít vlašské ořechy, pekany nebo jako my para ořechy.

100 Kč sleva na první objednávku
Kefírová bábovka s medem a ořechy
Kefírová bábovka s medem a ořechy
Skladem 59 Kč
Naše vlašské ořechy mají bohatou chuť s jemně zemitými a lehce nahořklými tóny. Jejich textura je křupavá, ale zároveň měkká, což přispívá k jejich krémovitosti při žvýkání. Díky své komplexní chuti jsou skvělé jak do sladkých, tak slaných jídel – od pečiva a dezertů po saláty a těstoviny. Navíc jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.
Nedostupné 189 Kč
Naše naturální pekanové ořechy jsou té nejvyšší kvality, mají nádhernou vůni a máslovou sladkou chuť. Jsou vynikající samotné, v granole, ale můžete je zkusit přidat i do salátů či si vyrobit domácí pekanové ořechové máslo.
Skladem 65 Kč
Naturální para ořechy jsou nepražené, nesolené a od nás vždy čerstvé. Para jádra MEDIUM jsou celá, velká, světlá jádra para oříšků, které se hodí jako každodenní svačinka, ale jsou skvělé i do salátů, na výrobu veganského mléka či do granoly.

Rychlá kefírová bábovka hrnková krok za krokem

Na suché pánvi si opražte ořechy a nechte vychladnout. Poté je sekáčkem na ořechy nebo rukama (pekany jdou snadno nalámat) trochu rozdrťte.

Potom už si začněte připravovat těsto na bábovku, v jedné míse rozmíchejte kefír s vejcem, olejem, cukrem a medem, v druhé míse smíchtejte prášek do pečiva, mouku a sodu. Potom postupně mouku s práškem do pečiva vmíchávejte do kefíru s vejcem, olejem, cukrem a medem.

Pokud máte kuchyňský robot, můžete si těsto připravit rovnou v něm. Já to dělám tak, že tam nasypu všechny ingredience a pustím. Robot si s tím vždy poradil.

Dvoubarevná bábovka: Jak na ni

Těsto rozdělte na jednu větší a druhou menší část a do té menší vmíchejte kakao. Do té větší části vmíchejte nasekané ořechy. Pokud nemáte silikonovou formu, tak si formu na bábovku vymažte olejem či jiným tukem. Na přeskáčku lijte tmavé a světlé těsto do formy.

Jak dlouho pečeme kefírovou bábovku

Bábovku pečeme na 175 °C přibližně hodinu. Poté otestujte špejlí, zda je těsto hotové a nelepí se. Pokud se nelepí, můžete kefírovou bábovku vyndat z trouby.

Recept: Kefírová bábovka s jablky

Pokud máte velkou sklizeň jablek, můžete do kefírové bábovky přidat místo medu nastrouhaná jablka. Jdou naprosto skvěle dohromady s ořechy a skořicí. Jeden hrnek bude stačit.

Proč péct bábovku z kefíru?

Je důvod, proč existuje tolik receptů z kefírů. Kyselost kefíru výborně reaguje s kypřícími látkami a rozkládá lepek v těstě. Kvasinky díky tomu produkují oxid uhličitý, který způsobuje jemnou perlivost a v těstě vytváří vzduchové bublinky. Díky je každá kefírová buchta vláčná i nadýchaná.

A víte, jaká je zdravá ale moc dobrá bábovka? Maková bábovka bez vajec, která je zcela bez cukru! Jaká je vaše oblíbená bábovka? Čokoládová bábovka, jogurtová bábovka nebo tvarohová bábovka? Dejte nám vědět.

TIP: Určitě vám bude chutnat také naše hrníčková třešňová bublanina s drobenkou.

Nejčastější otázky – FAQ

Jak poznat, že je bábovka pečená

Zapíchněte špejli do bábovky a vytáhněte. Pokud se na špejli už nelepí těsto, bábovka je pečená.

Proč péct bábovku z kefíru

Kefír patří mezi probioticky nejbohatší potraviny a proto je skvělé ho zakomponovat i do pečení.

Jaké ořechy se hodí do kefírové bábovky?

Do kefírové bábovky se skvěle hodí pekany, vlašské ořechy ale i lískáče nebo para ořechy.

Proč ořechy opražit?

Ořechy je dobré opražit, protože pak získají mnohem lepší chuť.

Jak dlouho se peče kefírová bábovka?

Kefírová bábovka se peče zhruba hodinu, záleží na velikosti formy.

Proč se do kefírové bábovky dává jedlá soda i kypřící prášek?

Těsto je poměrně hutné, a pokud dáte jen kypřící prášek, nemusí být bábovka nadýchaná. Ničemu tak ale nevadí, je dobrá i tak. Záleží, jakou bábovku máte rádi.

Můžu ubrat cukr v kefírové bábovce?

Určitě, pokud jste jako my zvyklí na méně cukru, můžete ji dělat jen z 0,5 hrnku cukru i méně. Vše záleží na preferencích.

Kefírová bábovka

Luxusní a vláčná kefírová bábovka: Rychlý a snadný recept

Kefírová bábovka je vláčná a je trochu svou strukturou podobná bánánové bábovce. Díky medu a opraženým ořechům je voňavá a bude chutnat i dětem.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 1 hour 8 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Česká

Equipment

  • 1 forma na bábovku

Ingredience
  

  • 500 ml kefíru
  • 2 ks vejce
  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 hrnek cukru
  • 5 lžic medu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku

Postup
 

  • Opražte ořechy na suché pánvi a nechte vychladnout. Rozdrťte je sekáčkem na ořechy nebo rukama (pekany lze nalámat).
  • V jedné míse smíchejte kefír, vejce, olej, cukr a med.
  • V druhé míse smíchejte prášek do pečiva, mouku a sodu.
  • Postupně vmíchejte směs mouky s práškem do pečiva do směsi kefíru.
  • Těsto rozdělte na dvě části – větší a menší. Do menší části vmíchejte kakao, do větší části vmíchejte nasekané ořechy.
  • Pokud nemáte silikonovou formu, formu na bábovku vymažte olejem či jiným tukem.
  • Na přeskáčku lijte tmavé a světlé těsto do formy.
  • Pečte na 175 °C přibližně hodinu. Otestujte špejlí, zda je těsto hotové a nelepí se.
  • Pokud se těsto nelepí, vyndejte kefírovou bábovku z trouby.
Klíčové slovo bábovka s kefírem, kefírová bábovka, recept na bábovku
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

4 Comments

  1. Zkusila bych, ale v ingrediencích se vám ztratily vejce a kefír… Kolik čeho?? Pak vyzkouším, děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




10 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin10