Zpátky na blog
pekanový koláč
Vytisknout recept
5 z 2 hlasů

Nejlepší hrnkový ořechový moučník : Pekanový koláč s javorovým sirupem

Pekanový koláč je jednoduchý a rychlý ořechový moučník, který si zamiluje každý kdo má rád ořechy.

Ingredience

Těsto na koláč

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky a dle potřeby i více
  • 2 ČL moučkového cukru volitelné
  • 1 ČL soli
  • 1 hrnek másla nakrájeného na kostičky 230g; 16 lžic
  • 1/2 hrnku ledové vody a dle potřeby i více

Ořechová náplň z pekanů

Postup

Těsto na koláč

  • Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl, přidejte nakrájené máslo a vypracovávejte těsto rukama, postupně přidávejte studenou vodu, dokud není těsto hladké a mírně lepivé.
  • Těsto vypracujte do koule, rozplácněte na placku, zabalte do fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň 30 minut, ideálně však 2 hodiny.
  • Těsto vyndejte z lednici, odstraňte fólii a na mírně pomoučněném povrchu jej vyválejte od středu směrem ven, případně těsto otáčejte a vyhlazujte praskliny.
  • Těsto opatrně přemístěte do koláčové formy a umístěte zpět do lednici na 10 minut.
  • Nyní můžete začít připravovat ořechovou náplň.

Ořechová náplň

  • Předehřejte troubu na 175 °C
  • V mističce rozpusťte máslo a dejte stranou.
  • Nasekejte pekanové ořechy nahrubo, některé půlky si můžete nechat na ozdobu.
  • Smíchejte vejce, nasekané ořechy, javorový sirup, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a skořici.
  • Směs nalijte na koláčové těsto a ozdobte půlkami pekanových ořechů. Okraje koláče můžete potřít vajíčkem, aby byly zlatější.
  • Pečte 50-60 minut.
  • Před podáváním nechte zcela vychladnout.