Nejdříve si rozinky namočte do rumu. Ze změklého másla, mouky a piva zpracujte rukama těsto – pivo přidávejte postupně. V případě, že těsto moc lepí, můžete přidat ještě trochu mouky. Každá mouka pracuje trochu jinak, a proto se množství mouky může o pár gramů lišit.
Těsto dejte na 20 minut odpočívat pod nahřátou misku (tím docílíme jemnějšího a vláčnějšího těsta).
Oříšky nasekejte na menší kousky, jablka nastrouhejte a do směsi přidejte rozinky. V případě kyselých jablek můžete přidat i cukr, ale většinou není potřeba doslazovat. Z těsta vyválejte tenký plát, pokud máte rádi křupavé těsto, můžete nechat silnější.
Na těsto nejdříve dejte strouhanku, která zabrání, aby šťáva z jablek vytekla a zároveň dojde k zachování křupavosti těsta. Přidejte směs z jablek, rozinek a ořechů a na závěr posypte skořicí.
Štrúdl zabalte a dejte péct na pečícím papíru na cca 30 minut při 170 °C.Po upečení můžete štrúdl rovnou krájet a posypat moučkovým cukrem.