Zpátky na blog
+ servings

Pivní štrúdl

Jablka jsou oblíbeným sezónním ovocem, z nichž se pečoukoláče, buchty a nesmí chybět ani v oblíbeném štrúdlu.
Doba přípravy30 minutes
Doba vaření30 minutes
Course: Dezert
Cuisine: Česká
Keyword: jablečný štrúdl, štrúdl
Servings: 4

Ingredience

  • 3 lžíce strouhanky
  • 2 jablka
  • 1 hrst ořechů
  • 2 hrsti rozinek
  • 1 panák rumu
  • skořice
  • 1 vejce na potření
  • mouka na podsypání

Postup

  • Nejdříve si rozinky namočte do rumu. Ze změklého másla, mouky a piva zpracujte rukama těsto – pivo přidávejte postupně. V případě, že těsto moc lepí, můžete přidat ještě trochu mouky. Každá mouka pracuje trochu jinak, a proto se množství mouky může o pár gramů lišit.
  • Těsto dejte na 20 minut odpočívat pod nahřátou misku (tím docílíme jemnějšího a vláčnějšího těsta).
  • Oříšky nasekejte na menší kousky, jablka nastrouhejte a do směsi přidejte rozinky. V případě kyselých jablek můžete přidat i cukr, ale většinou není potřeba doslazovat. Z těsta vyválejte tenký plát, pokud máte rádi křupavé těsto, můžete nechat silnější.
  • Na těsto nejdříve dejte strouhanku, která zabrání, aby šťáva z jablek vytekla a zároveň dojde k zachování křupavosti těsta. Přidejte směs z jablek, rozinek a ořechů a na závěr posypte skořicí.
  • Štrúdl zabalte a dejte péct na pečícím papíru na cca 30 minut při 170 °C.Po upečení můžete štrúdl rovnou krájet a posypat moučkovým cukrem.