Nejlepší babiččin pivní štrúdl: Jednoduchý recept, který si zamilujete

Vzpomínáte rádi na své dětství, kdy jste u babičky dostali kousek neodolatelného štrúdlu, který zdobil cukr a po prvním zakousnutí jste věděli, že jeden kousek vám stačit rozhodně nebude? Na nejlepší pivní štrúdl nejde zapomenout a určitě nejde zapomenout ani na to, jak se babičce rozzářily oči, když jste si nadšeně vzali další a další kousek. Většina z nás nejspíš zná, že od babičky se chodí vždy s plným břichem.

Chcete si připomenout tu dokonalou chuť vláčného těsta, které je plněné šťavnatými jablky, rozinky a ořechy? Zajímá vás recept na jednoduchý pivní štrúdl, který zvládne doma vykouzlit během chvíle každý?

Pivní štrúdl
Pivní štrúdl

Proč je pivní štrúdl oblíbený?

Pivní štrúdl je jednou z variant klasického jablečného závinu, který se stal velmi oblíbený pro svojí křehkost, chuť a jednoduchost. Pokud nepijete pivo, tak se nebojte, pivo v tomto výborném a jednoduchém štrúdlu vůbec nejde chuťově cítit. 

Klasický štrúdl má hluboké kořeny ve středoevropské kuchyni a to nejen v Česku, ale i v Rakousku. Jablečný štrúdl je oblíbený pro svou neodolatelnou kombinaci chutí. Křehké těsto plněné šťavnatými jablky, rozinky, ořech a ovoněné skořicí? To miluje snad každý!

Proto je přirozené, že postupně vznikají nové a zajímavé varianty a jednou z nich je pivní štrúdl.

Nezáleží na tom, jestli se pustíte do přípravy podle přesně navážených surovin, využijete recept na hrníčkový pivní štrúdl, nebo dokážete upéct štrúdl od oka. Pivní štrúdl je vždycky sázka na jistotu a v žádném případě nebudete litovat, že jste se do pečení jednoduchého pivního štrůdlu pustili. 

Pivo se nejčastěji při pečení používá pro jablečný štrúdl, ale dá se použít například i pro rohlíky a preclíky.

Pivní štrúdl
Pivní štrúdl

5 důvodu, proč použít pivní těsto na štrúdl

  • Rychlé kynutí těsta – při pečení z pivního těsta si sice nejedná o klasické kynuté těsto, ale díky kvasnicím, které pivo obsahuje, se mu velmi podobá. To je i důvod, proč při práci s pivním těstem je vhodné těsto přiklopit nahřátou mističkou, těsto pracuje rychleji a je vláčnější.
  • Křupavost – těsto po upečení je krásně křupavé, ale zároveň i nadýchané a vláčné. Což je neodolatelná kombinace, kterou by každý štrúdl měl mít.
  • Snadná příprava – pivní těsto je připravené doslova během pár minut, má to nejlepší z kynutého těsta a zároveň není potřeba čekat, jestli se těsto povede a vykyne, protože se nejedná o klasické kynuté těsto.
  • Nejlepší chuť – díky pivu si můžeme pohrát s chutí celého závinu, aniž bychom měnili jeho náplň. Jednou můžeme použít světlé pivo, podruhé tmavé a pozorovat, který výsledek nám chutná více.
  • Variabilita – oblíbili jste si pivní těsto? Dobrá zpráva! Můžete z něj udělat jednou slaný závin, podruhé štrúdl se sladkou náplní a příště třeba preclíky. Otevřete oči a dejte prostor své fantazii, z pivního těsta zvládnete upéct téměř cokoliv a z výsledku budete nadšení.

Jaké pivo použít na pečení?

Česko je národ pivařů, a proto máme velké možnosti, jaké pivo do těsta zvolit. Pro jablečný závin je nejvhodnější zvolit pivo světlé, které má nahořklou chuť, ale do těsta na sladké pečení je zcela dokonalé.

Samozřejmě je možné také k pečení štrúdlu zvolit pivo tmavé, které dodává těstu lehce karamelovou příchuť.

Lepší je vynechat velmi hořká piva, jako jsou IPA a APA. Tato piva jsou příliš výrazná a mohou chuť štrúdlu nepříjemně ovlivnit. Pro pivní těsto je ideální zvolit jemné, světlé ležáky.

Samozřejmě je důležité si dát pozor, aby pivo nebylo zkažené nebo zplesnivělé, v takovém případě ho do těsta v žádném případě nepoužívejte.

Skladem 398 Kč
Naše vlašské ořechy mají jemně zemité a lehce nahořklé tóny. Vydrží vám vynikající po celý rok, nepodléhají žluknutí a nehořknou.
Skořice MLETÁ 500g

Skořice MLETÁ 500g

Nedostupné
Skořice je voňavé a lehce nasládlé koření s nádechem tropických plodů. Jedná se o sušenou a namletou kůru tropického stromu skořicovníku. Mletá skořice má široké použití v kuchyni. Díky své typicky nasládlé chuti a vůni dodává pokrmům (a zejména těm sladkým) velmi příjemné aroma. Používá se velmi často na sladké pokrmy, do čajů a horkých nápojů (jako je punč nebo svařené víno) nebo k dochucení povidel a marmelád. Malé množství je možné přidat i do různých omáček, například rajské. Skořice je důležitou součástí oblíbeného perníkového koření.
Skladem 221 Kč
Nejoblíbenější rozinky na našem e-shopu! Rozinky Sultánky jsou speciální drobnou odrůdou rozinek z Turecka. Rozinky Sultánky mají zajímavou sladkou chuť, a i když jsou malé, jsou překvapivě šťavnaté. Jsou to nejpoužívanější rozinky při pečení. Proto také naše sultánky získaly přezdívku rozinky do buchty. Můžete je použít při pečení zmíněných buchet, koláčů a muffinů.

Jak na dokonalé pivní těsto na strúdl?

Našli jste v lednici načaté pivo a nevíte, co s ním? Nikdo nechce pít zvětralé pivo, ale do těsta se použít samozřejmě může. Otevřené pivo sice postupně ztrácí bublinky (oxid uhličitý), ale i přesto obsahuje alkohol, chmel a slad, což je přesně to kouzlo, které nám vykouzlí dokonalé pivní těsto na závin.

Pivní těsto je oblíbené pro svou jednoduchost a jsou na něj potřeba jen tři ingredience – mouka, tuk a pivo.

pivní štrúdl
Pivní štrúdl

Čím naplnit štrúdl?

Náplň štrúdlu je stejně tak důležitá jako jeho těsto. Můžeme pokaždé udělat stejné těsto a jen si hrát s náplní a zjistit, jaká verze nám chutná nejvíc.

Klasický štrúdl obsahuje jablka, která jsou u nás dostupná po celý rok a dle období sklizně je můžeme rozdělit na jarní, podzimní a zimní. Letní jablka velmi rychle měknou a nejsou úplně vhodná k delšímu skladování, jsou šťavnatá a aromatická.

Oproti tomu podzimní jablka se sklízí nejčastěji v září a rozhodně při správném skladování vydrží i celou zimu.

Během října a listopadu se sklízí zimní jablka, která postupně ještě dozrávají ve sklepě, a tak po nich můžeme spokojeně sáhnout i během jara.

Celoroční přístup k domácím jablkům je důvod, proč v žádném domácím štrúdlu jablka zkrátka nesmí chybět.

Stejně tak ve sladkém štrúdlu jen málokdy chybí sušené rozinky, které jsou nejen šťavnaté ale také plné antioxidantů, minerálů a jsou bohaté na vlákninu.

Do třetice všeho dobrého nemohou ve štrúdlu chybět ani ořechy. Pokud nemusíte řešit žádné alergie, tak v této části můžete experimentovat a zkoušet, jaké ořechy jsou pro vás nejlepší a nejchutnější. Velmi často se do závinu dávají ořechy vlašské, ale oblíbené jsou i mandle, kešu a pistácie.

Klasický český štrúdl je prostě jídlo, se kterým můžete experimentovat nejen co se týká těsta ale i náplně.

Pivní štrúdl se sádlem, nebo pivní štrúdl z hery?

Pohrát si můžeme kromě náplně i s tukem, který do těsta na pivní štrúdl použijeme. Pivní štrúdl se sádlem v dnešní době už není tolik oblíbený, jeho éra pominule ve chvíli, kdy se přestali dělat domácí zabijačky, ale i přesto mu je spousta lidí věrná a sádlo koupí jednoduše v obchodě.

Použití Hery jako tuku do těsta má u nás dlouhou tradici. Je to spolehlivý základ, který dodá těstu jemnost a pružnost. V kombinaci s pivem však Hera vstupuje do úplně nové roviny – pivo totiž těsto nejen kypří, ale také mu dodává specifickou chuťovou hloubku, kterou běžná voda nebo mléko nemohou nahradit.

Hera má bezesporu jednu velkou výhodu, pokud bychom ji porovnávali s máslem. Cenově se při použití Hery dostaneme úplně jinam než při použití másla. Proto záleží na každém, jaký tuk pro pečení použije a výsledkem bude určitě nejlepší pivní štrúdl, protože pro každého je ten jeho nejlepší a to je zcela pochopitelné.

V receptu na tzv. maminčin pivní štrúdl bývá Hera často zmiňována, protože dříve bylo klasické máslo hůře dostupné než v dnešní době.

Jsou jídla, která si člověk zapamatuje na celý život. Ne kvůli složitosti nebo výjimečnosti surovin, ale proto, že se k nim vážou vzpomínky. Vůně, chuť, atmosféra v kuchyni… Přesně takový je maminčin pivní štrúdl – nenápadný poklad, který voní po domově, teplu a jistotě.

Pivní štrůdl s jablky

Pivní štrúdl

Jablka jsou oblíbeným sezónním ovocem, z nichž se pečoukoláče, buchty a nesmí chybět ani v oblíbeném štrúdlu.
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 30 minutes
Course Dezert
Cuisine Česká
Dávka 4

Ingredience
  

  • 3 lžíce strouhanky
  • 2 jablka
  • 1 hrst ořechů
  • 2 hrsti rozinek
  • 1 panák rumu
  • skořice
  • 1 vejce na potření
  • mouka na podsypání

Postup
 

  • Nejdříve si rozinky namočte do rumu. Ze změklého másla, mouky a piva zpracujte rukama těsto – pivo přidávejte postupně. V případě, že těsto moc lepí, můžete přidat ještě trochu mouky. Každá mouka pracuje trochu jinak, a proto se množství mouky může o pár gramů lišit.
  • Těsto dejte na 20 minut odpočívat pod nahřátou misku (tím docílíme jemnějšího a vláčnějšího těsta).
  • Oříšky nasekejte na menší kousky, jablka nastrouhejte a do směsi přidejte rozinky. V případě kyselých jablek můžete přidat i cukr, ale většinou není potřeba doslazovat. Z těsta vyválejte tenký plát, pokud máte rádi křupavé těsto, můžete nechat silnější.
  • Na těsto nejdříve dejte strouhanku, která zabrání, aby šťáva z jablek vytekla a zároveň dojde k zachování křupavosti těsta. Přidejte směs z jablek, rozinek a ořechů a na závěr posypte skořicí.
  • Štrúdl zabalte a dejte péct na pečícím papíru na cca 30 minut při 170 °C.Po upečení můžete štrúdl rovnou krájet a posypat moučkovým cukrem.
Keyword jablečný štrúdl, štrúdl
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin