Recept: Dokonalá veganská korma (indické kari)
Milujete indickou kuchyni? Tento recept na indické kari zvládne doma každý a je tak dokonalý, že ho budete chtít vařit každý týden.
Doba přípravy10 minutes minut
Doba vaření35 minutes minut
Celková doba45 minutes minut
Course: Hlavní chod, Oběd
Cuisine: Veganská, Vegetariánská
Keyword: indické kari, kari, veganská korma
Servings: 4 porce
Koření
- 1/2 lžička mleté skořice
- 2 kusy bobkového listu
- 1/8 lžička mlétého hřebíčku
- 1/4 lžička mletého kardamomu
- 1/4 lžička mletého pepře
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžička mletého koriandru
- 1½ lžička mletého kmínu
- 1 lžička gram masala
- špetka muškátového oříšku
- chilli dle chuti
Kari omáčka (ideální je vyrobená den předem)
- 2 lžíce kokosového oleje / ghee (pokud nejste vegani)
- 1 kus velké cibule, nakrájená nadrobno
- 6 stroužků česneku nasekaných nadrobno
- 1 kus málo pálivé chilli papričky, nakrájená najemno
- 1 lžíce jemně nastrouhaného zázvoru
- sůl dle chuti
- 400 g oloupaných rajčat z konzervy
- 400 ml kokosového mléka z plechovky
- 2 lžíce mandlového či kešu másla (zředěného ½ šálku vody)
- 1 lžička cukru
- 300 g květáků, rozděleného na růžičky,
- 1 plechovka cizrny (či 2 šálky vařené cizrny),
- šťáva z limetky
S čím podávat
- nasekaný čerstvý koriandr
- 2 šálky basmati či květákové rýže nebo indické placky
Nejprve si orestujeme na oleji cibulku dosklovata.
Přidáme česnek, čerstvou chilli papričku a zázvor, restujeme společně 2-3minutky na mírném plamenu.
Přidáme koření kromě bobkového listu a restujeme další 2 minuty.
Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme rajčata z plechovky a mandlové či kešu máslo rozmíchané ve vodě. Dosolíme dle chuti a vaříme 15 minut.
Rajčata rozmačkáme a přidáme cizrnu, bobkový list a květák. Vaříme 15-20minut, než květák změkne.
Vyndáme bobkový list.
Dochutíme případně solí, šťávou z limetky a cukrem.
Podáváme s rýží či indickou plackou. Ozdobíme čerstvým koriandrem.