Recept na dokonalou veganskou kormu (indické kari)

Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Anežka

Pokud milujete indické recepty, ale neodvážili jste se je doma vyrábět, naprosto vám rozumím. Tento recept na indické kari ale zvládne doma každý a je tak dokonalý, že ho budete chtít vařit každý týden.

Indická korma je nejpopulárnější indické jídlo

Korma je indický název pro techniku ​​dušení masa nebo zeleniny se spoustou koření, kde hlavní roli hraje koriandr, římský kmín a garam masala. Korma patří k méně pálivým indickým jídlům a nejčastěji se připravuje z kokosového mléka. Díky tomu ji můžete připravit zcela vegansky.

Skladem 179 Kč
Kokosové mléko je na rozdíl od běžného kravského mléka vhodné pro vegetariány, vegany a všechny, kteří mají intoleranci na laktózu. Je navíc pro lidský organismus lépe stravitelné než kravské. Je velmi oblíbené především v asijské kuchyni. 

Indické kari – jak na něj

V indických receptech je nejdůležitější mít správné koření – a že ho není málo. Pokud vám můžeme poradit, připravte si ho zvlášť do mističky jako první, abyste na žádné nezapomněli.

Sleva na kešu

Na indické kari budete potřebovat mletou skořici, hřebíček, kardamon, kurkumu, koriandr, římský kmín, chilli, garam masalu a muškátový oříšek. Zároveň do receptu tradičně patří čerstvá chilli paprička, česnek, cibule a zázvor.

Co dělá jemnou chuť indické kormy

Pro zjemnění chuti se používá kokosové mléko a mandlové či kešu máslo. Pořiďte si balení kešu 1 kg na našem eshopu.

Skladem 169 Kč
Naše máslo vyrobené z hnědých, naturálních, neloupaných mandlí je 100% přírodní. Neobsahuje tedy žádný přidaný cukr, konzervanty a další škodlivé příměsi.
Skladem 149 Kč
00% přírodní máslo z kešu ořechů, které neobsahuje žádný přidaný cukr, konzervanty a další škodlivé příměsi. Kešu máslo je namleto do lahodné jemné konzistence, aby bylo pěkně tekuté.

Zdroj bílkovin v indické kormě

Do indické kormy se skvěle hodí cizrna neboli římský hrách, který je velmi vděčnou luštěninou s vysokým obsahem železa, zdravých tuků a vlákniny.

100 Kč sleva na první objednávku

Můžete použít cizrnu jak v suchém stavu i z konzervy. Pokud vás cizrna nafukuje, určitě ji po uvaření oloupejte. Uvařenou cizrnu stačí mnout rukama a slupka se sama začne oddělovat. Do indické kormy se přidává i bobkový list, který pomáhá ulevit tělu od přílišné sytosti a je dobrou pojistkou proti plynatosti.

Indické kari z kešu másla

Květák můžete upéct či uvařit

Tradičně se zelenina vaří přímo v kormě, ale pokud budete používat multifunkční hrnec nebo papiňák, upečte si květák zvlášť v troubě nebo ho zvlášť uvařte. Při vaření v tlakovém hrnci by se mohl snadno převařit a byl by příliš měkký a to nechceme.

Kari si připravte den předem

Pokud nemáte papiňák (tlakový či multifunkční hrnec), doporučujeme si připravit kari omáčku den předem, aby se pořádně rozležela.

Pozor na výběr chilli papričky

Do kari patří málo pálivá chilli paprička, proto ji vždy ochutnejte, než ji dáte do kormy celou. Obzvlášť pokud budete používat při výrobě kormy tlakový hrnec, chilli se snadno rozleží a při použití většího množství pálivější papričky se snadno může stát korma nepoživatelnou.

Co podávat k indickému kari?

K indickému curry můžete podávat rýži, květákovou rýži, pokud jste na low-carb dietě nebo indické placky.

Další recepty z kešu ořechů:

Recept: Dokonalá veganská korma (indické kari)

Milujete indickou kuchyni? Tento recept na indické kari zvládne doma každý a je tak dokonalý, že ho budete chtít vařit každý týden.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celková doba 45 minutes
Chod Hlavní chod, Oběd
Kuchyně Veganská, Vegetariánská
Dávka 4 porce

Ingredience
  

Koření

  • 1/2 lžička mleté skořice
  • 2 kusy bobkového listu
  • 1/8 lžička mlétého hřebíčku
  • 1/4 lžička mletého kardamomu
  • 1/4 lžička mletého pepře
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžička mletého koriandru
  • lžička mletého kmínu
  • 1 lžička gram masala
  • špetka muškátového oříšku
  • chilli dle chuti

Kari omáčka (ideální je vyrobená den předem)

  • 2 lžíce kokosového oleje / ghee (pokud nejste vegani)
  • 1 kus velké cibule, nakrájená nadrobno
  • 6 stroužků česneku nasekaných nadrobno
  • 1 kus málo pálivé chilli papričky, nakrájená najemno
  • 1 lžíce jemně nastrouhaného zázvoru
  • sůl dle chuti
  • 400 g oloupaných rajčat z konzervy
  • 400 ml kokosového mléka z plechovky
  • 2 lžíce mandlového či kešu másla (zředěného ½ šálku vody)
  • 1 lžička cukru
  • 300 g květáků, rozděleného na růžičky,
  • 1 plechovka cizrny (či 2 šálky vařené cizrny),
  • šťáva z limetky

S čím podávat

  • nasekaný čerstvý koriandr
  • 2 šálky basmati či květákové rýže nebo indické placky

Postup
 

  • Nejprve si orestujeme na oleji cibulku dosklovata.
  • Přidáme česnek, čerstvou chilli papričku a zázvor, restujeme společně 2-3minutky na mírném plamenu.
  • Přidáme koření kromě bobkového listu a restujeme další 2 minuty.
  • Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme rajčata z plechovky a mandlové či kešu máslo rozmíchané ve vodě. Dosolíme dle chuti a vaříme 15 minut.
  • Rajčata rozmačkáme a přidáme cizrnu, bobkový list a květák. Vaříme 15-20minut, než květák změkne.
  • Vyndáme bobkový list.
  • Dochutíme případně solí, šťávou z limetky a cukrem.
  • Podáváme s rýží či indickou plackou. Ozdobíme čerstvým koriandrem.
Klíčové slovo indické kari, kari, veganská korma
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




4 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin4