Zpátky na blog
+ servings

Recept: Kouzelný vánoční dort

Kouzelný vánoční dort má sametově vláčný korpus s jemným kakaovým tónem, rubínovou barvou a je doplněný krémem, který je hladký, hebký a lehce nakyslý.
Doba přípravy1 hour 40 minutes
Doba vaření50 minutes
Celková doba2 hours 30 minutes
Course: Dezert, vánoční dezert
Cuisine: Americká, Česká
Keyword: Kouzelný Vánoční dort, Vánoční dort
Servings: 1 dort

Ingredience

  • 120 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 15 g kakaa
  • 1 čl jedlé sody
  • špetka soli
  • 250 ml podmáslí
  • 1 čl gelového potravinářského barviva pro sytější červenou barvu zvyšte množství
  • 1 čl jablečného octa může být i klasický

Krém

  • 400 ml smetany ke šlehání 33%
  • 250 g polotučného tvarohu měkký
  • 250 g bílé belgické čokolády
  • 2 pl cukru krupice
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • špetka citronové kůry

Dozdobení

  • moučkový cukr
  • belgická hořká čokoláda
  • rum
  • čokoládové lupínky
  • brusinky

Postup

  • V misce smíchejte prosetou mouku s kakaem, solí a jedlou sodou.
  • Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny.
  • Do vyšlehané pěny postupně zašlehejte vajíčka.
  • Do hrnku si nalijte podmáslí a rozmíchejte v něm červené potravinářské barvivo.
  • K vyšlehaným vejcím s cukrem a máslem postupně přidávejte sypkou směs a také obarvené podmáslí.
  • Jakmile se všechny ingredience propojí, přidejte lžičku octa a krátce zapracujte.
  • Těsto nalijte do dortové formy o průměru 20 až 22 cm.
  • Pečete na 180 °C na horní a dolní ohřev na 50 minut. Před koncem však proveďte test špejlí, zda je korpus dobře propečený.
  • Korpus pak nechte vychladnout, ořízněte vypouklý vršek, který si dejte bokem pro pozdější zdobení a korpus ještě dvakrát překrojte.

Sněhový krém

  • Nalijte 200 ml smetany do menšího hrnce a zahřejte těsně pod bod varu.
  • Stáhněte z plotýnky a přidejte bílou čokoládu.
  • Jakmile se čokoláda roztopí, rozmíchejte čokoládu se smetanou v hladký krém a nechte vychladnout.
  • Vychlazenou ganache vyšlehejte do nadýchaného krému.
  • V jiné míse vyšlehejte 200 ml smetany se 2 lžícemi cukru.
  • Do ušlehané smetany přidejte tvaroh, vanilku a citrónovou kůru a vytvořte hladký krém.
  • Oba připravené krémy následně spojte a potřete jím jednotlivá patra dortu a následně i boky.

Příprava šišky

  • Oříznutý korpus rozdrolte a přidejte k němu trochu krému a rumu podle chuti a konzistence.
  • Rukama vypracujte tvárné mokré těsto připomínající modelínu.
  • Vytvarujte malou homolku ve tvaru šišky.
  • Postupně zapichujte jednotlivé čokoládové lupínky od vrchu dolů, dokud nepokryjete celý povrch homolky z těsta.
  • Hotovou šišku přeneste opatrně na dort a můžete ještě lehce zaprášit moučkovým cukrem.

Příprava zasněžených větviček

  • Na talířek nasypte nerovnoměrnou vrstvu moučkového cukru.
  • Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.
  • Z rozpuštěné čokolády nastříkejte na moučkový cukr jednotlivé větvičky a nechte čokoládu ztuhnout.