Recept: Kouzelný vánoční dort
Kouzelný vánoční dort má sametově vláčný korpus s jemným kakaovým tónem, rubínovou barvou a je doplněný krémem, který je hladký, hebký a lehce nakyslý.
Doba přípravy 1 hour hodina 40 minutes minut
Doba vaření 50 minutes minut
Celková doba 2 hours hodin 30 minutes minut
Course: Dezert, vánoční dezert
Cuisine: Americká, Česká
Keyword: Kouzelný Vánoční dort, Vánoční dort
Servings: 1 dort
120 g másla 200 g cukru krupice 3 vejce 250 g hladké mouky 15 g kakaa 1 čl jedlé sody špetka soli 250 ml podmáslí 1 čl gelového potravinářského barviva pro sytější červenou barvu zvyšte množství 1 čl jablečného octa může být i klasický Krém 400 ml smetany ke šlehání 33% 250 g polotučného tvarohu měkký 250 g bílé belgické čokolády 2 pl cukru krupice 1 čl vanilkového extraktu špetka citronové kůry Dozdobení moučkový cukr belgická hořká čokoláda rum čokoládové lupínky brusinky
V misce smíchejte prosetou mouku s kakaem, solí a jedlou sodou.
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny.
Do vyšlehané pěny postupně zašlehejte vajíčka.
Do hrnku si nalijte podmáslí a rozmíchejte v něm červené potravinářské barvivo.
K vyšlehaným vejcím s cukrem a máslem postupně přidávejte sypkou směs a také obarvené podmáslí.
Jakmile se všechny ingredience propojí, přidejte lžičku octa a krátce zapracujte.
Těsto nalijte do dortové formy o průměru 20 až 22 cm.
Pečete na 180 °C na horní a dolní ohřev na 50 minut. Před koncem však proveďte test špejlí, zda je korpus dobře propečený.
Korpus pak nechte vychladnout, ořízněte vypouklý vršek, který si dejte bokem pro pozdější zdobení a korpus ještě dvakrát překrojte.
Sněhový krém Nalijte 200 ml smetany do menšího hrnce a zahřejte těsně pod bod varu.
Stáhněte z plotýnky a přidejte bílou čokoládu.
Jakmile se čokoláda roztopí, rozmíchejte čokoládu se smetanou v hladký krém a nechte vychladnout.
Vychlazenou ganache vyšlehejte do nadýchaného krému.
V jiné míse vyšlehejte 200 ml smetany se 2 lžícemi cukru.
Do ušlehané smetany přidejte tvaroh, vanilku a citrónovou kůru a vytvořte hladký krém.
Oba připravené krémy následně spojte a potřete jím jednotlivá patra dortu a následně i boky.
Příprava šišky Oříznutý korpus rozdrolte a přidejte k němu trochu krému a rumu podle chuti a konzistence.
Rukama vypracujte tvárné mokré těsto připomínající modelínu.
Vytvarujte malou homolku ve tvaru šišky.
Postupně zapichujte jednotlivé čokoládové lupínky od vrchu dolů, dokud nepokryjete celý povrch homolky z těsta.
Hotovou šišku přeneste opatrně na dort a můžete ještě lehce zaprášit moučkovým cukrem.
Příprava zasněžených větviček Na talířek nasypte nerovnoměrnou vrstvu moučkového cukru.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.
Z rozpuštěné čokolády nastříkejte na moučkový cukr jednotlivé větvičky a nechte čokoládu ztuhnout.