Naposledy aktualizováno 16. 12. 2025 autorem Pavlína
Vánoce sice voní po cukroví, ale slavnostní pohoštění rozhodně nemusí končit u lineckého a vanilkových rohlíčků. Když chcete na Vánoce něco opravdu slavnostního, ale zároveň moderního a ideálně pro celou rodinu, upečte si náš kouzelný vánoční dort. Má sametově vláčný korpus s jemným kakaovým tónem a rubínovou barvu, doplněný krémem, který je hladký, hebký a lehce nakyslý – ganache z bílé čokolády a tvarohu.
Vláčný korpus Red Velvet
Red Velvet je jeden z nejoblíbenějších dortů. Je nenápadně kakaový, ale na řezu okamžitě udělá efekt. Jeho příběh začíná u takzvaných velvet dortů z přelomu 19. a 20. století, které měly být hlavně neuvěřitelně jemné a vláčné. Sametovou strukturu dodává kakao a kyselá složka, která těsto krásně nadlehčí a vytáhne chuť kakaa do popředí.
A ta červená? Dřív přirozeně kakao reagovalo s kyselinou a vytvořilo načervenalý tón. Dnes je již kakao alkalizované, tak je třeba si pomoct červeným potravinářským barvivem, protože Red Velvet bez červené by byl jako Vánoce bez světýlek.
TIP: Vyzkoušejte i náš luxusní mrkvový dort s ořechy a mascarpone.

Příprava korpusu na vánoční dort
Korpus na vánoční dort Red Velvet připravíte tak, že si nejdřív zvlášť smícháte suché suroviny jako mouku, kakao, jedlou sodu a špetku soli. V druhé míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny a poté postupně zašlehejte vejce. Nakonec začněte střídavě přidávat suchou směs a podmáslí promíchané s červeným barvivem. Vždy přisypte část moučné směsi, promíchejte, přilijte část podmáslí, promíchejte a tak pokračujte, dokud nevznikne hladké těsto.
Úplně na závěr přidejte ocet a už jen krátce promíchejte. Poté těsto přelijte do formy a dejte péct.
Sněhový krém na vánoční dort
Ganache z bílé čokolády a tvarohu je naše tajná přísada. Na první dojem jemná a hebká jako sníh, ale zároveň krásně drží tvar a dortu dodá luxusní cukrářský vzhled. Belgická bílá čokoláda přináší plnou, smetanovou sladkost a hladkou strukturu, zatímco tvaroh ji odlehčí, přidá příjemnou svěžest a lehce nakyslý tón, díky kterému krém nepůsobí těžce a přeslazeně.
Příprava krému pro vánoční dort
Krém si připravte ve dvou částech. Nejprve udělejte čokoládový základ: smetanu ke šlehání zahřejte téměř k bodu varu a stáhněte z plotýnky. Přidejte bílou čokoládu, nechte rozpustit a zamíchejte do hladké ganache. Připravenou ganache nechte dobře vychladit (ideálně v lednici), a jakmile je ztuhlá a studená, vyšlehejte ji do nadýchaného krému.
Zvlášť si připravte tvarohový základ: smetanu ušlehejte do pevna a poté do ní krátce všlehejte tvaroh, vanilku a špetku citronové kůry. Oba připravené krémy nakonec spojte. Opatrně postupně vmíchejte tvarohový krém do vyšlehané ganache, dokud se krémy nesjednotí. Můžete však jednotlivé patra dortu krémy prostřídat.
TIP: Pokud máte hodně ganache, upečte si linecké košíčky s pistáciovým krémem.
Jak nazdobit kouzelný vánoční dort
Vánoční dort zvládnete nazdobit tak, aby vypadal slavnostně i bez složitých cukrářských technik – stačí se držet „zimní“ tématiky a přidat pár výrazných detailů. Krém můžete nechat na povrchu lehce vlnitý jako sněhové závěje, boky dortu můžete obalit strouhaným kokosem, aby vypadal jako čerstvě zasněžený, a doplnit ho proužkem nasekaných oříšků (pistácie, lískové oříšky nebo mandle) pro kontrast a příjemné křupnutí.
Na vrch se krásně hodí čokoládové zasněžené větvičky, pár brusinek nebo semínka granátového jablka či lyofilizované maliny jako červené „ozdoby“ a na závěr jemný poprašek moučkového cukru. Pokud chcete luxusnější nádech, přidejte pár zlatých perliček. My jsme si s tím vyhráli, takže jestli chcete zkusit něco extra, vyrobte jedlou šišku z drobečků korpusu – vypadá skvěle a přitom není vůbec složitá.
Příprava šišky
Šišky jsou jednou z nejčastějších přírodních vánočních dekorací, ale na kouzelný vánoční dort se šišky z lesa úplně nehodí. Příprava šišky z korpusu je skvělý trik, jak z dortu udělat opravdovou vánoční dekoraci.
Upečený a vychladlý korpus seřízněte do rovna a z odříznutého těsta vytvořte v rukách drobenku. Přidejte trochu ještě neztuhlé ganache a rum. Zpracujte těsto v tvárnou hmotu jako modelínu a jednoduše z ní vytvarujte šišku. Do ní zapichujte čokoládové lupínky, ideálně shora dolů, aby vznikl efekt šupin. Klidně kombinujte menší i větší lupínky pro přirozenější vzhled.

TIP: 10 tipů na nejlepší nepečené dorty i pro začátečníky
Zasněžené čokoládové větvičky
Zasněžené větvičky připravíte tak, že nejdřív uděláte „sněhový podklad“ a na něj pak kreslíte čokoládou. Na talíř nebo prkénko položte pečicí papír a bohatě ho posypte moučkovým cukrem. Rozpuštěnou čokoládu přendejte do cukrářského sáčku (nebo do mikrotenového sáčku s ustřiženým rožkem) a na cukr nastříkejte jednotlivé tvary větviček. Čokoláda se do cukru lehce otiskne, cukr se na povrchu přichytí a po ztuhnutí vytvoří přirozený „zasněžený“ efekt i bez dalšího zdobení. Větvičky nechte úplně ztuhnout v lednici a pak je opatrně přeneste na dort.
Další tipy pro kouzelný vánoční dort
Dort můžete snadno posunout ještě o level výš drobnými úpravami, které zvýrazní chuť i vůni Vánoc. Každý plát korpusu zkuste před promazáním lehce potřít marmeládou (malinová, rybízová nebo višňová), protože dodá ovocnou svěžest a zvýrazní kakaový tón Red Velvetu. Do krému můžete pro sváteční nádech přimíchat špetku skořice, případně trochu perníkového koření nebo jemně nastrouhanou pomerančovou kůru.
Pokud chcete ostřejší verzi, přidejte lžíci až dvě likéru (např. vaječný, Amaretto nebo Baileys).
Jaké cukroví upéct na Vánoce?
Jestli ještě nemáte upečené cukroví, určitě vyzkoušejte naše osvědčené recepty.
- Pravé Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
- Staročeské makové cukroví s povidly
- Nejlepší kakaové linecké cukroví s ořechy
- Nepečené perníkové kuličky z datlové pasty – rychlé vánoční cukroví
- Plněné košíčky s čokoládovým krémem

Recept: Kouzelný vánoční dort
Ingredience
Krém
- 400 ml smetany ke šlehání 33%
- 250 g polotučného tvarohu měkký
- 250 g bílé belgické čokolády
- 2 pl cukru krupice
- 1 čl vanilkového extraktu
- špetka citronové kůry
Dozdobení
- moučkový cukr
- belgická hořká čokoláda
- rum
- čokoládové lupínky
- brusinky
Postup
- V misce smíchejte prosetou mouku s kakaem, solí a jedlou sodou.
- Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny.
- Do vyšlehané pěny postupně zašlehejte vajíčka.
- Do hrnku si nalijte podmáslí a rozmíchejte v něm červené potravinářské barvivo.
- K vyšlehaným vejcím s cukrem a máslem postupně přidávejte sypkou směs a také obarvené podmáslí.
- Jakmile se všechny ingredience propojí, přidejte lžičku octa a krátce zapracujte.
- Těsto nalijte do dortové formy o průměru 20 až 22 cm.
- Pečete na 180 °C na horní a dolní ohřev na 50 minut. Před koncem však proveďte test špejlí, zda je korpus dobře propečený.
- Korpus pak nechte vychladnout, ořízněte vypouklý vršek, který si dejte bokem pro pozdější zdobení a korpus ještě dvakrát překrojte.
Sněhový krém
- Nalijte 200 ml smetany do menšího hrnce a zahřejte těsně pod bod varu.
- Stáhněte z plotýnky a přidejte bílou čokoládu.
- Jakmile se čokoláda roztopí, rozmíchejte čokoládu se smetanou v hladký krém a nechte vychladnout.
- Vychlazenou ganache vyšlehejte do nadýchaného krému.
- V jiné míse vyšlehejte 200 ml smetany se 2 lžícemi cukru.
- Do ušlehané smetany přidejte tvaroh, vanilku a citrónovou kůru a vytvořte hladký krém.
- Oba připravené krémy následně spojte a potřete jím jednotlivá patra dortu a následně i boky.
Příprava šišky
- Oříznutý korpus rozdrolte a přidejte k němu trochu krému a rumu podle chuti a konzistence.
- Rukama vypracujte tvárné mokré těsto připomínající modelínu.
- Vytvarujte malou homolku ve tvaru šišky.
- Postupně zapichujte jednotlivé čokoládové lupínky od vrchu dolů, dokud nepokryjete celý povrch homolky z těsta.
- Hotovou šišku přeneste opatrně na dort a můžete ještě lehce zaprášit moučkovým cukrem.
Příprava zasněžených větviček
- Na talířek nasypte nerovnoměrnou vrstvu moučkového cukru.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.
- Z rozpuštěné čokolády nastříkejte na moučkový cukr jednotlivé větvičky a nechte čokoládu ztuhnout.
Nejčastější dotazy (FAQ)
Můžu místo podmáslí použít něco jiného?
Místo podmáslí můžete použít kefír, acidofilní mléko nebo jogurt zředěný mlékem.
Půjde krém i do zdobícího sáčku?
Ano, po vychlazení zpevní a drží tvar. Pokud je příliš měkký, dejte ho ještě na chvíli do lednice.
Jak ozdobit vánoční dort?
Vánoční dort zvládnete nazdobit tak, aby vypadal slavnostně i bez složitých cukrářských technik – stačí se držet „zimní“ tématiky a přidat pár výrazných detailů. Krém můžete nechat na povrchu lehce vlnitý jako sněhové závěje, boky dortu můžete obalit strouhaným kokosem, aby vypadal jako čerstvě zasněžený, a doplnit ho proužkem nasekaných oříšků.

