Recept na rajčatovou polévku z pečených čerstvých rajčat
Pokud milujete italskou rajčatovou polévku, zkuste tento recept z pečených rajčat, který u nás mívá takový úspěch, že si vždycky návštěva řekne o recept. Polévku můžete vařit klasicky v hrnci, ale pokud máte papiňák (tlakový hrnec, instant pot), je do něj naprosto ideální.
Doba přípravy15 minutesminut
Doba vaření1 hourhodina30 minutesminut
Celková doba1 hourhodina45 minutesminut
Course: Polévka
Cuisine: Vegetariánská
Keyword: polévka z pečených rajčat, rajčatová polévka
Servings: 6porcí
Ingredients
1,3kgčerstvých rajčat
3šálkyzeleninového vývaru
3stroužkyčesneku
1nakrájenou cibuli
1nakrájenou mrkev
1/2šálkukokosového mléka či jiné veganské alternativy
Rajčata překrojíme a vyskládáme na pečící papír (vnitřkem nahoru), osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem.
Pečeme na 200 stupňů 30-45 minut dle výkonu trouby.
Orestujte cibuli, česnek a mrkev.
Přidáme vývar, sójovou omáčku, pečená rajčata, rýži, bylinky a koření. Vaříme 30-45 minut nebo 15 minut v tlakovém hrnci.
Rozmixujeme a případně propasírujeme přes síto, pokud nemáme dostatečně výkonný mixér. Polévka by měla být krémová.
Vrátíme do hrnce, přidáme smetanu a dosolíme dle chuti. Pokud je polévka příliš kyselá, můžeme osladit cukrem, v případě nevýrazných rajčat doladíme citronem.