Když jednou vyzkoušíte tento recept na rajčatovou polévku, už jinou nebudete dělat. Kdokoliv ji u nás ochutnal, hned si řekl o recept. Navíc je vhodná i pro vegany a lze ji zamrazit, takže se skvěle hodí, když máte obrovskou úrodu rajčat a nevíte co s nimi. Naše rajčatová polévka je lahodná, krémová a sytá, takže je vhodná i jako hlavní jídlo.
Obsah článku
Italská rajčatová polévka z čerstvých rajčat
Na tento recept je vhodné použít čerstvá rajčata, která jsou šťavnatá a mají výbornou chuť. Pokud polévku vyrobíte z rajčat bez chuti, nebude dobrá. Chcete si ji přesto dopřát i v zimě? Pocukrujte trochu rajčata, než je dáte do trouby, lépe zkaramelizují a mají výraznější chuť.
Jak na dokonalou rajčatovou polévku
Rajčata si nejprve opečte v troubě rozehřáté na 200 stupňů. Pečte je rozkrojené na polovinu, osolené a opepřené a zakápnuté olivovým olejem. Vždy je dávejte na pečicí papír vnitřkem nahoru. Pokud používáte rajčata, která nejsou chuťově výrazná, trochu je pocukrujte. Rajčata pečeme 30-45 minut dle výkonu vaší trouby.
Pár minut předtím, než se dopečou rajčata, orestujeme cibuli dozlatova, přidáme najemno nakrájenou mrkev a česnek. Restujeme asi 2-3 minuty. Sundáme z plotny, přidáme pečená rajčata, sójovou omáčku, vývar, koření, čerstvou bazalku a rýži. Vaříme 40 minut, a poté rozmixujeme do hladka. Propasírujeme přes síto, pokud nemáme dostatečně výkonný mixér. Vrátíme zpět do hrnce, přidáme smetanu / kokosové mléko, a ještě chvíli povaříme a dochutíme dle potřeby.
Rajčatová polévka v instant potu (v papiňáku)
Pokud máte papiňák, tento recept je naprosto ideální do papiňáku, protože se v něm daleko lépe rozloží chuť koření a rajčat. V tlakovém hrnci polévku vaříme 15 minut.
Jak skladovat polévku
Polévka v ledničce vydrží i 5 dnů, ale pokud víte, že ji nespotřebujete, doporučujeme ji zamrazit. Zmražená vám vydrží v mrazáku i několik měsíců.


Recept na rajčatovou polévku z pečených čerstvých rajčat
Ingredience
- 13 kg čerstvých rajčat
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 3 stroužky česneku
- 1 nakrájenou cibuli
- 1 nakrájenou mrkev
- 1ú2 šálku kokosového mléka či jiné veganské alternativy
- 1 lžíci sojové omáčky
- 2 lžíce jasmínové rýže
- hrst čerstvé bazalky
- 1 lžička tymiánu
- sůl , cukr a případně citron k dochucení
- olivový olej na restování
Postup
- Rajčata překrojíme a vyskládáme na pečící papír (vnitřkem nahoru), osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem.
- Pečeme na 200 stupňů 30-45 minut dle výkonu trouby.
- Orestujte cibuli, česnek a mrkev.
- Přidáme vývar, sójovou omáčku, pečená rajčata, rýži, bylinky a koření. Vaříme 30-45 minut nebo 15 minut v tlakovém hrnci.
- Rozmixujeme a případně propasírujeme přes síto, pokud nemáme dostatečně výkonný mixér. Polévka by měla být krémová.
- Vrátíme do hrnce, přidáme smetanu a dosolíme dle chuti. Pokud je polévka příliš kyselá, můžeme osladit cukrem, v případě nevýrazných rajčat doladíme citronem.
- Podáváme ozdobené čerstvou bazalkou.