Luxusní italská rajčatová polévka z pečených čerstvých rajčat (veganská)

Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína

Když jednou vyzkoušíte tento recept na rajčatovou polévku, už jinou nebudete dělat. Kdokoliv ji u nás ochutnal, hned si řekl o recept. Naše luxusní italská rajčatová polévka je vhodná i pro vegany a lze ji zamrazit, takže se skvěle hodí, když máte obrovskou úrodu rajčat a nevíte co s nimi. Naše tomatová polévka je lahodná, krémová a sytá, takže je vhodná i jako hlavní jídlo.

Nejlepší italská rajčatová polévka z čerstvých rajčat

Chcete nejlepší rajčatovou polévku? Použijte čerstvá rajčata, která jsou šťavnatá a mají výbornou chuť. Pokud polévku vyrobíte z rajčat bez chuti, nebude dobrá. Chcete si ji přesto dopřát i v zimě? Pocukrujte trochu rajčata, než je dáte do trouby, lépe zkaramelizují a mají výraznější chuť. Nebo raději použijte rajčata z plechovky a přeskočte pečení – pro více informací čtěte dál.

Jak připravit dokonalou rajčatovou polévku: Krok za krokem

Rajčata si nejprve opečte v troubě rozehřáté na 200 stupňů. Pečte je rozkrojené na polovinu, osolené a opepřené a zakápnuté olivovým olejem. Vždy je dávejte na pečicí papír vnitřkem nahoru. Pokud používáte rajčata, která nejsou chuťově výrazná, trochu je pocukrujte. Rajčata pečeme 30-45 minut dle výkonu vaší trouby.

Pár minut předtím, než se dopečou rajčata, orestujeme cibuli dozlatova, přidáme najemno nakrájenou mrkev a česnek. Restujeme asi 2-3 minuty. Sundáme z plotny, přidáme pečená rajčata, sójovou omáčku, vývar, koření, čerstvou bazalku a rýži. 

Vaříme 40 minut, a poté rozmixujeme do hladka. Propasírujeme přes síto, pokud nemáme dostatečně výkonný mixér. Vrátíme zpět do hrnce, přidáme smetanu / kokosové mléko, a ještě chvíli povaříme a dochutíme dle potřeby.

Skladem 179 Kč
Kokosové mléko je na rozdíl od běžného kravského mléka vhodné pro vegetariány, vegany a všechny, kteří mají intoleranci na laktózu.
Skladem 149 Kč
Sójová omáčka s tradiční chutí v bio kvalitě, bez zvýrazňovačů chuti, barviv ani umělých sladidel.
Nedostupné 189 Kč
Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svou specifickou chutí a vůní. Zaručujeme vám nezapomenutelný gurmánský zážitek.

Proč dělat rajčatovou polévku z pečených rajčat

Rajčatovou polévku můžete dělat samozřejmě i z klasického protlaku nebo z konzervy loupaných rajčat, ale věřte mi, neexistuje lepší polévka než ta, která je z pečených čerstvých letních rajčat. Tomatová polévka z pečených rajčat je mnohem voňavější.

100 Kč sleva na první objednávku

Při pečení v troubě získají rajčata zcela jinou chuť – jejich chuť se zvýrazní, obohatí a prohloubí. Bez pečení v troubě toho nikdy nedosáhnete. Rajčata pečeme vždy s horním grilem nebo z obou stran, nikdy ale ne na horkovzduch! Rajčata chcete opéct, ne vysušit.

Co když nemám troubu

Pokud byste neměli troubu, můžete rajčata zprudka opéct i na pánvi. Nejspíše se vám tam ale nevejde celé množství a proces bude náročnější. Rajčata by měla trochu zezlátnou a zatáhnou se, tak poznáte, že jsou správně pečená.

Na co si dát pozor u tomatové polévky

Podmínkou luxusní italské polévky jsou dobře vyzrálá rajčata. V posledních letech nám pomáhá to, že jsou čím dál teplejší léta a rajčata jsou při sklizni chuťově stejně výrazná i červená, jako by vyrostla v slunné a suché Itálii. 

Rajčatová polévka v instant potu (v papiňáku)

Pokud máte papiňák, tento recept je naprosto ideální do papiňáku, protože se v něm daleko lépe rozloží chuť koření a rajčat. V tlakovém hrnci polévku vaříme 15 minut.

Jak připravit tomatovou polévku z rajčat z konzervy

Pokud nemáte čerstvá letní rajčata, raději sáhněte po loupaných rajčatech v konzervě než abyste kupovali rajčata bez chuti. A jak tuto tomatovou polévku připravíte z rajčat z konzervy? Stačí přeskočit část pečení rajčat a pokračujete dle receptu dál.

Loupat rajčata na polévku nebo neloupat?

Rajčata snadno oloupete, ale pokud chcete co nejvíce vitaminů, doporučujeme rajčata neloupat. Pokud máte kvalitní mixér, slupky ani v polévce mít nebudete, a pokud byste třeba jen měli, stačí vám cedník a polévku snadno procedíte.

Jak oloupat rajčata

Chcete rajčata přece jen oloupat? Pak to musíte udělat už před pečením. Rajčata oloupete velmi snadno, stačí vám na ně teplotní šok a nůž. Rajčatům naříznete slupku, dáte je do mísy a zalijete je vroucí vodou, kterou si můžete připravit ve varné konvici.

Pak stačí jen počkat cca 2 minuty. Potom horkou vodu opatrně slijete a napusťte na rajčata vodu studenou. To opakujte tak dlouho, dokud voda s rajčaty nebude studená.

Jakmile jsou rajčata už ve studené vodě a vodu neohřívají, jedno po druhé můžete začít loupat. Velmi často to jde pouze rukama nebo jednoduše malým nožíkem.

Jak skladovat polévku

Pokud nejste početná rodina, rajčatová polévka vám nejspíše zbyde i na další den. Polévka v ledničce vydrží i 5 dnů, ale pokud víte, že ji nespotřebujete, doporučujeme ji zamrazit. Zmražená vám vydrží v mrazáku i několik měsíců.

Tipy na další recepty

Milujete recepty na polévky? Určitě vyzkoušejte naší oblíbenou polévku z červené čočky nebo thajskou polévku.

Jak dlouho vydrží polévka v ledničce?

Polévka v ledničce vydrží až 5 dnů.

Lze polévku zamrazit?

Ano, polévku lze zamrazit. Zkonzumujte ji nejlépe do 6 měsíců.

Je rajčatová polévka veganská?

Ano, naše rajčatová polévka je veganská.

Lze udělat rajčatovou polévku z rajčat z konzervy?

Ano, přeskočte krok pečení rajčat a můžete je nahradit rajčaty z konzervy.

Jak dlouho se vaří rajčatová polévka?

Rajčatová polévka se vaří cca 40 minut.

Je rajčatová polévka vhodná při hubnutí?

Ano, naše rajčatová polévka obsahuje pouze samé zdravé ingredience a je vhodná i pro redukční jídelníček. Navíc zasytí!

Recept na rajčatovou polévku z pečených čerstvých rajčat

Pokud milujete italskou rajčatovou polévku, zkuste tento recept z pečených rajčat, který u nás mívá takový úspěch, že si vždycky návštěva řekne o recept. Polévku můžete vařit klasicky v hrnci, ale pokud máte papiňák (tlakový hrnec, instant pot), je do něj naprosto ideální. 
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 1 hour 30 minutes
Celková doba 1 hour 45 minutes
Chod Polévka
Kuchyně Vegetariánská
Dávka 6 porcí

Ingredience
  

  • 1,3 kg čerstvých rajčat
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 nakrájenou cibuli
  • 1 nakrájenou mrkev
  • 1/2 šálku kokosového mléka či jiné veganské alternativy
  • 1 lžíci sojové omáčky
  • 2 lžíce jasmínové rýže
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl , cukr a případně citron k dochucení
  • olivový olej na restování

Postup
 

  • Rajčata překrojíme a vyskládáme na pečící papír (vnitřkem nahoru), osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem.
  • Pečeme na 200 stupňů 30-45 minut dle výkonu trouby.
  • Orestujte cibuli, česnek a mrkev.
  • Přidáme vývar, sójovou omáčku, pečená rajčata, rýži, bylinky a koření. Vaříme 30-45 minut nebo 15 minut v tlakovém hrnci.
  • Rozmixujeme a případně propasírujeme přes síto, pokud nemáme dostatečně výkonný mixér. Polévka by měla být krémová.
  • Vrátíme do hrnce, přidáme smetanu a dosolíme dle chuti. Pokud je polévka příliš kyselá, můžeme osladit cukrem, v případě nevýrazných rajčat doladíme citronem.
  • Podáváme ozdobené čerstvou bazalkou.
Klíčové slovo polévka z pečených rajčat, rajčatová polévka
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




8 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin8