Rajčatová polévka z pečených čerstvých rajčat (veganská)

Polévka z pečených rajčat

Když jednou vyzkoušíte tento recept na rajčatovou polévku, už jinou nebudete dělat. Kdokoliv ji u nás ochutnal, hned si řekl o recept. Navíc je vhodná i pro vegany a lze ji zamrazit, takže se skvěle hodí, když máte obrovskou úrodu rajčat a nevíte co s nimi. Naše rajčatová polévka je lahodná, krémová a sytá, takže je vhodná i jako hlavní jídlo.

Italská rajčatová polévka z čerstvých rajčat

Na tento recept je vhodné použít čerstvá rajčata, která jsou šťavnatá a mají výbornou chuť. Pokud polévku vyrobíte z rajčat bez chuti, nebude dobrá. Chcete si ji přesto dopřát i v zimě? Pocukrujte trochu rajčata, než je dáte do trouby, lépe zkaramelizují a mají výraznější chuť.

Jak na dokonalou rajčatovou polévku

Rajčata si nejprve opečte v troubě rozehřáté na 200 stupňů. Pečte je rozkrojené na polovinu, osolené a opepřené a zakápnuté olivovým olejem. Vždy je dávejte na pečicí papír vnitřkem nahoru. Pokud používáte rajčata, která nejsou chuťově výrazná, trochu je pocukrujte. Rajčata pečeme 30-45 minut dle výkonu vaší trouby.

Pár minut předtím, než se dopečou rajčata, orestujeme cibuli dozlatova, přidáme najemno nakrájenou mrkev a česnek. Restujeme asi 2-3 minuty. Sundáme z plotny, přidáme pečená rajčata, sójovou omáčku, vývar, koření, čerstvou bazalku a rýži. Vaříme 40 minut, a poté rozmixujeme do hladka. Propasírujeme přes síto, pokud nemáme dostatečně výkonný mixér. Vrátíme zpět do hrnce, přidáme smetanu / kokosové mléko, a ještě chvíli povaříme a dochutíme dle potřeby.

Rajčatová polévka v instant potu (v papiňáku)

Pokud máte papiňák, tento recept je naprosto ideální do papiňáku, protože se v něm daleko lépe rozloží chuť koření a rajčat. V tlakovém hrnci polévku vaříme 15 minut.

Jak skladovat polévku

Polévka v ledničce vydrží i 5 dnů, ale pokud víte, že ji nespotřebujete, doporučujeme ji zamrazit. Zmražená vám vydrží v mrazáku i několik měsíců.

Recept na rajčatovou polévku z pečených čerstvých rajčat

Pokud milujete italskou rajčatovou polévku, zkuste tento recept z pečených rajčat, který u nás mívá takový úspěch, že si vždycky návštěva řekne o recept. Polévku můžete vařit klasicky v hrnci, ale pokud máte papiňák (tlakový hrnec, instant pot), je do něj naprosto ideální. 
5 z 1 hlasu
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 1 hodina 30 minut
Celková doba 1 hodina 45 minut
Chod Polévka
Kuchyně Vegetariánská
Dávka 6 porcí

Ingredience
  

  • 13 kg čerstvých rajčat
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 nakrájenou cibuli
  • 1 nakrájenou mrkev
  • 1ú2 šálku kokosového mléka či jiné veganské alternativy
  • 1 lžíci sojové omáčky
  • 2 lžíce jasmínové rýže
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl , cukr a případně citron k dochucení
  • olivový olej na restování

Postup
 

  • Rajčata překrojíme a vyskládáme na pečící papír (vnitřkem nahoru), osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem.
  • Pečeme na 200 stupňů 30-45 minut dle výkonu trouby.
  • Orestujte cibuli, česnek a mrkev.
  • Přidáme vývar, sójovou omáčku, pečená rajčata, rýži, bylinky a koření. Vaříme 30-45 minut nebo 15 minut v tlakovém hrnci.
  • Rozmixujeme a případně propasírujeme přes síto, pokud nemáme dostatečně výkonný mixér. Polévka by měla být krémová.
  • Vrátíme do hrnce, přidáme smetanu a dosolíme dle chuti. Pokud je polévka příliš kyselá, můžeme osladit cukrem, v případě nevýrazných rajčat doladíme citronem.
  • Podáváme ozdobené čerstvou bazalkou.
Klíčové slovo polévka z pečených rajčat, rajčatová polévka
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1