Zpátky na blog
+ servings

Recept: Nejlepší pistáciové stromečky

Pistáciové stromečky jsou křehké, voňavé a na první pohled slavnostní. Kombinují jemné máslové těsto, výraznou chuť pistácií a svěží barvu, která evokuje vánoční zeleň.
Doba přípravy50 minutes
Doba vaření10 minutes
Celková doba1 hour
Course: Dezert, vánoční cukroví
Cuisine: Česká
Keyword: Nejlepší pistáciové stromečky, pistáciové cukroví, Pistáciové stromečky
Servings: 35 kusů

Ingredience

Pistáciový krém

  • 150 g bílé belgické čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 60 g pistáciového másla
  • 30 g pistácií nasekané na jemno
  • 20 g másla

Na zdobení

  • bílá belgická čokoláda
  • pistácie
  • lyofilizované maliny

Postup

  • V míse smíchejte hladkou mouku, jemně mleté pistácie, moučkový cukr a špetku soli.
  • Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, vytvořte drobenku a vmíchejte žloutek.
  • Zpracujte hladké, nelepivé těsto, zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30–45 minut odpočinout v lednici.
  • Poté jej vyválejte na plát silný asi 3–4 mm a pomocí formičky vykrajujte stromečky.
  • Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8-10 minut při 170 °C.

Příprava pistáciového krému

  • Zahřejte smetanu ke šlehání těsně pod bod varu a přelijte jí bílou čokoládu.
  • Nechte chvíli stát, aby čokoláda změkla, a poté míchejte, dokud nevznikne hladká ganache.
  • Do ještě teplé směsi vmíchejte pistáciové máslo, změklé máslo a najemno nasekané pistácie.
  • Hotový krém překryjte strečovou fólií a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
  • Po vychlazení vyšlehejte do hladkého krému.

Kompletace a zdobení

  • Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu s trochou kokosového oleje.
  • Půlku z upečených stromečků namáčejte v bílé čokoládě a než čokoláda ztuhne, posypte nasekanými pistáciemi a kousky lyofilizovaných malin.
  • Následně slepujte jednotlivé stromečky připraveným krémem.
  • Přebytečný krém pomocí nože setřete z krajů stromečků, aby jste zachovali jejich tvar.