Naposledy aktualizováno 15. 12. 2025 autorem Pavlína
Pistáciové stromečky jsou křehké, voňavé a na první pohled k sežrání. Kombinují jemné máslové těsto, výraznou chuť pistácií a netradiční barvu, která evokuje vánoční zeleň. Díky jednoduchému tvaru a možnostem zdobení se stanou i krásnou ozdobou. Jak upéct nejlepší pistáciové stromečky?
Pistácie jako nezbytný základ na cukroví
Pistácie patří mezi nejoblíbenější ořechy právě pro svou jedinečnou chuť – jemně nasládlou, máslovou a lehce zemitou. Do cukroví přinášejí nejen krásnou barvu, ale také vláčnost. Obsahují zdravé tuky, vitamín E, hořčík a rostlinné bílkoviny, díky nimž jsou pistáciové stromečky výživnější a méně drobivé. Navíc díky jejich jemně zelenému odstínu získáte krásně zbarvené cukroví bez přidání umělých barviv.
TIP: Pistácie a zdraví: 10 důvodů, proč je zařadit do jídelníčku.
Jak na nejlepší pistáciové stromečky
Základem je křehké těsto s mletými pistáciemi a máslem. Po krátkém chlazení se těsto vyválí, vykrojí do tvaru stromečků a upeče dozlatova. Po vychladnutí se mohou stromečky slepovat jemným pistáciovým krémem nebo jen nazdobit třeba čokoládou a posypat sekanými pistáciemi.
Příprava pistáciových stromečků není složitá, ale vyžaduje trochu trpělivosti. Odměnou vám budou voňavé, křehké a sytě pistáciové sušenky, které zůstanou krásně měkké i po několika dnech.
TIP: Jestli milujete pistácie, tak musíte určitě vyzkoušet i naše linecké košíčky s pistáciovým krémem.
Příprava těsta na pistáciové stromečky
V míse smíchejte hladkou mouku, jemně mleté pistácie, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, vytvořte drobenku a vmíchejte žloutek. Zpracujte hladké, nelepivé těsto, zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30–45 minut odpočinout v lednici. Těsto tak získá lepší konzistenci a při válení se nebude tolik trhat.
Poté těsto vyválejte na plát silný asi 3–4 mm a pomocí formičky vykrajujte stromečky. Přeneste je na plech vyložený pečícím papírem a pečte 8-10 minut při 170 °C.
TIP: Moučkový cukr si můžete připravit i rozmixováním cukru třtinového.

Jak udělat nejlepší pistáciový krém
I když pistáciové stromečky můžete nechat jen tak samotné, lepší jsou slepené pistáciovým krémem. Pistáciový krém má jemnou, máslovou konzistenci, krásně se roztírá a má přirozenou zelenou barvu. Na jeho přípravu zahřejte smetanu ke šlehání těsně pod bod varu a přelijte jí bílou čokoládu. Nechte chvíli stát, aby čokoláda změkla, a poté míchejte, dokud nevznikne hladká ganache.
Do ještě teplé směsi vmíchejte pistáciové máslo, změklé máslo a najemno nasekané pistácie. Hotový krém překryjte strečovou fólií a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice. Po vychlazení vyšlehejte do hladkého krému.

Jak pistáciové stromečky nazdobit
Jak ozdobit pistáciové stromečky? To už je na vás. Klasickou a vděčnou variantou je máčení v bílé čokoládě a posypání drobně sekanými pistáciemi, které zvýrazní jejich barvu i chuť. Můžete také použít vločky kokosu, nasekané sušené maliny nebo citronovou kůru pro osvěžující tón.
Pro výraznější vzhled přestříkejte stromečky tenkými proužky bílé a tmavé čokolády, čímž vznikne mramorový efekt připomínající zasněžené větvičky. Na špičku můžete přidat malou cukrovou hvězdičku nebo jemný zlatý prach, díky kterým bude cukroví působit pohádkově.

TIP: Pistáciové stromečky můžete máčet v čokoládě buď celé, nebo jenom z půlky, aby vyniklo zelenkavé pistáciové těsto.
Jak uchovávat pistáciové stromečky
Pistáciové stromečky uchovávejte v uzavíratelné dóze na chladném a suchém místě. Pokud je skládáte do vrstev, doporučujeme jednotlivé vrstvy oddělit pečicím papírem, aby se čokoláda neotiskla. Cukroví vydrží až 3 týdny, přičemž druhý až třetí den po upečení chutná nejlépe – těsto mezitím zvláční a krásně se spojí s oříškovou chutí.
Chcete-li je uchovat déle, můžete nezdobené stromečky zamrazit až na dva měsíce. Po rozmrazení je stačí jen dozdobit čokoládou.
Vyzkoušejte i naše další recepty z pistácií
Chystáte se letos upéct pistáciové cukroví a další dobroty z pistácií? Zkuste tyto naše osvědčené recepty.
- Nepečené pistáciové kuličky s bílou čokoládou
- Pistáciové tiramisu bez vajec: Rychlý recept ze Sicílie
- Nejlepší pistáciový cheesecake
- Recept na zdravý pistáciový nepečený dort bez cukru (raw, vegan)
- Recept na dubajskou čokoládu

Recept: Nejlepší pistáciové stromečky
Ingredience
- 150 g špaldové mouky
- 60 g třtinového cukru
- 80 g mletých pistácií
- 100 g másla
- 1 žloutek
Pistáciový krém
- 150 g bílé belgické čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
- 60 g pistáciového másla
- 30 g pistácií nasekané na jemno
- 20 g másla
Na zdobení
- bílá belgická čokoláda
- pistácie
- lyofilizované maliny
Postup
- V míse smíchejte hladkou mouku, jemně mleté pistácie, moučkový cukr a špetku soli.
- Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, vytvořte drobenku a vmíchejte žloutek.
- Zpracujte hladké, nelepivé těsto, zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30–45 minut odpočinout v lednici.
- Poté jej vyválejte na plát silný asi 3–4 mm a pomocí formičky vykrajujte stromečky.
- Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8-10 minut při 170 °C.
Příprava pistáciového krému
- Zahřejte smetanu ke šlehání těsně pod bod varu a přelijte jí bílou čokoládu.
- Nechte chvíli stát, aby čokoláda změkla, a poté míchejte, dokud nevznikne hladká ganache.
- Do ještě teplé směsi vmíchejte pistáciové máslo, změklé máslo a najemno nasekané pistácie.
- Hotový krém překryjte strečovou fólií a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
- Po vychlazení vyšlehejte do hladkého krému.
Kompletace a zdobení
- Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu s trochou kokosového oleje.
- Půlku z upečených stromečků namáčejte v bílé čokoládě a než čokoláda ztuhne, posypte nasekanými pistáciemi a kousky lyofilizovaných malin.
- Následně slepujte jednotlivé stromečky připraveným krémem.
- Přebytečný krém pomocí nože setřete z krajů stromečků, aby jste zachovali jejich tvar.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Jaké pistácie jsou vhodné na pistáciové stromečky?
Použijte nesolené, loupané pistácie – ideálně blanšírované. Můžete použít i pistáciovou pastu pro intenzivnější barvu a chuť.
Jak získat sytější zelenou barvu bez barviva?
Zvyšte podíl mletých pistácií a přidejte špetku prášku matcha nebo pár kapek přírodní pistáciové pasty.
Dají se pistáciové stromečky připravit bez másla?
Ano, můžete použít třeba kokosový olej. Chuť bude jemně exotická, ale struktura zůstane křehká.

