Recept: Nejlepší pistáciové stromečky

Naposledy aktualizováno 15. 12. 2025 autorem Pavlína

Pistáciové stromečky jsou křehké, voňavé a na první pohled k sežrání. Kombinují jemné máslové těsto, výraznou chuť pistácií a netradiční barvu, která evokuje vánoční zeleň. Díky jednoduchému tvaru a možnostem zdobení se stanou i krásnou ozdobou. Jak upéct nejlepší pistáciové stromečky?

Pistácie jako nezbytný základ na cukroví

Pistácie patří mezi nejoblíbenější ořechy právě pro svou jedinečnou chuť – jemně nasládlou, máslovou a lehce zemitou. Do cukroví přinášejí nejen krásnou barvu, ale také vláčnost. Obsahují zdravé tuky, vitamín E, hořčík a rostlinné bílkoviny, díky nimž jsou pistáciové stromečky výživnější a méně drobivé. Navíc díky jejich jemně zelenému odstínu získáte krásně zbarvené cukroví bez přidání umělých barviv.

TIP: Pistácie a zdraví: 10 důvodů, proč je zařadit do jídelníčku.

Jak na nejlepší pistáciové stromečky

Základem je křehké těsto s mletými pistáciemi a máslem. Po krátkém chlazení se těsto vyválí, vykrojí do tvaru stromečků a upeče dozlatova. Po vychladnutí se mohou stromečky slepovat jemným pistáciovým krémem nebo jen nazdobit třeba čokoládou a posypat sekanými pistáciemi.
Příprava pistáciových stromečků není složitá, ale vyžaduje trochu trpělivosti. Odměnou vám budou voňavé, křehké a sytě pistáciové sušenky, které zůstanou krásně měkké i po několika dnech.

Bestseller

Adventní kalendář 2025:
Oříšková cesta

24 dní prémiových dobrot + originální rodinná hra ZDARMA. Křupe, baví a voní Vánocemi. 🎄

  • 🍜 Pořádné porce – v každém okénku 40–50 g lahůdky.
  • 🎁 Perfektní dárek – pro milovníky oříšků a sušeného ovoce.
  • 🎲 Rodinná zábava – stolní hra Oříšková cesta v balení.
Vánoční akce – sleva 400 Kč
1 899 Kč 1 499 Kč – ušetříte ~400 Kč
Limitovaná edicedo vyprodání zásob
🚚 Rychlé doručení po celé ČR
Zásoby se rychle tenčí

TIP: Jestli milujete pistácie, tak musíte určitě vyzkoušet i naše linecké košíčky s pistáciovým krémem.

Skladem 265 Kč
Loupané pistácie premium kvality, naturální a nesolené. Ideální k mlsání, na pistáciové máslo, mléko či ozdobení dortů.
Skladem 387 Kč
100% přírodní máslo z pistáciových jader vás uchvátí. Má perfektní, jemnou konzistenci, neobsahuje žádný přidaný cukr, konzervanty nebo jiné příměsi. Pistáciové máslo lze použít například do kaší, s ovocem, do jogurtu nebo jako náplň muffinů či cupcaků. Nejlepší je ale jen tak – na lžičce.
Nedostupné 221 Kč
Pravá belgická bílá čokoláda od nejslavnějšího výrobce čokolády Callebaut. Má lahodnou chuť s výraznými krémovými a vanilkovými tóny. Využijte jako kvalitní čokoládu na vaření, pečení nebo na mlsání.

Příprava těsta na pistáciové stromečky

V míse smíchejte hladkou mouku, jemně mleté pistácie, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, vytvořte drobenku a vmíchejte žloutek. Zpracujte hladké, nelepivé těsto, zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30–45 minut odpočinout v lednici. Těsto tak získá lepší konzistenci a při válení se nebude tolik trhat.

Poté těsto vyválejte na plát silný asi 3–4 mm a pomocí formičky vykrajujte stromečky. Přeneste je na plech vyložený pečícím papírem a pečte 8-10 minut při 170 °C.

TIP: Moučkový cukr si můžete připravit i rozmixováním cukru třtinového.

Nejlepší pistáciové stromečky
Nejlepší pistáciové stromečky

Jak udělat nejlepší pistáciový krém

I když pistáciové stromečky můžete nechat jen tak samotné, lepší jsou slepené pistáciovým krémem. Pistáciový krém má jemnou, máslovou konzistenci, krásně se roztírá a má přirozenou zelenou barvu. Na jeho přípravu zahřejte smetanu ke šlehání těsně pod bod varu a přelijte jí bílou čokoládu. Nechte chvíli stát, aby čokoláda změkla, a poté míchejte, dokud nevznikne hladká ganache.

Do ještě teplé směsi vmíchejte pistáciové máslo, změklé máslo a najemno nasekané pistácie. Hotový krém překryjte strečovou fólií a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice. Po vychlazení vyšlehejte do hladkého krému.

Nejlepší pistáciové stromečky
Nejlepší pistáciové stromečky

Jak pistáciové stromečky nazdobit

Jak ozdobit pistáciové stromečky? To už je na vás. Klasickou a vděčnou variantou je máčení v bílé čokoládě a posypání drobně sekanými pistáciemi, které zvýrazní jejich barvu i chuť. Můžete také použít vločky kokosu, nasekané sušené maliny nebo citronovou kůru pro osvěžující tón.


Pro výraznější vzhled přestříkejte stromečky tenkými proužky bílé a tmavé čokolády, čímž vznikne mramorový efekt připomínající zasněžené větvičky. Na špičku můžete přidat malou cukrovou hvězdičku nebo jemný zlatý prach, díky kterým bude cukroví působit pohádkově.

Nejlepší pistáciové stromečky
Nejlepší pistáciové stromečky

TIP: Pistáciové stromečky můžete máčet v čokoládě buď celé, nebo jenom z půlky, aby vyniklo zelenkavé pistáciové těsto.

Jak uchovávat pistáciové stromečky

Pistáciové stromečky uchovávejte v uzavíratelné dóze na chladném a suchém místě. Pokud je skládáte do vrstev, doporučujeme jednotlivé vrstvy oddělit pečicím papírem, aby se čokoláda neotiskla. Cukroví vydrží až 3 týdny, přičemž druhý až třetí den po upečení chutná nejlépe – těsto mezitím zvláční a krásně se spojí s oříškovou chutí.

Chcete-li je uchovat déle, můžete nezdo­bené stromečky zamrazit až na dva měsíce. Po rozmrazení je stačí jen dozdobit čokoládou.

Vyzkoušejte i naše další recepty z pistácií

Chystáte se letos upéct pistáciové cukroví a další dobroty z pistácií? Zkuste tyto naše osvědčené recepty.

Nejlepší pistáciové stromečky

Recept: Nejlepší pistáciové stromečky

Pistáciové stromečky jsou křehké, voňavé a na první pohled slavnostní. Kombinují jemné máslové těsto, výraznou chuť pistácií a svěží barvu, která evokuje vánoční zeleň.
Doba přípravy 50 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celková doba 1 hour
Course Dezert, vánoční cukroví
Cuisine Česká
Dávka 35 kusů

Ingredience
  

Pistáciový krém

  • 150 g bílé belgické čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 60 g pistáciového másla
  • 30 g pistácií nasekané na jemno
  • 20 g másla

Na zdobení

  • bílá belgická čokoláda
  • pistácie
  • lyofilizované maliny

Postup
 

  • V míse smíchejte hladkou mouku, jemně mleté pistácie, moučkový cukr a špetku soli.
  • Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, vytvořte drobenku a vmíchejte žloutek.
  • Zpracujte hladké, nelepivé těsto, zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30–45 minut odpočinout v lednici.
  • Poté jej vyválejte na plát silný asi 3–4 mm a pomocí formičky vykrajujte stromečky.
  • Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8-10 minut při 170 °C.

Příprava pistáciového krému

  • Zahřejte smetanu ke šlehání těsně pod bod varu a přelijte jí bílou čokoládu.
  • Nechte chvíli stát, aby čokoláda změkla, a poté míchejte, dokud nevznikne hladká ganache.
  • Do ještě teplé směsi vmíchejte pistáciové máslo, změklé máslo a najemno nasekané pistácie.
  • Hotový krém překryjte strečovou fólií a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
  • Po vychlazení vyšlehejte do hladkého krému.

Kompletace a zdobení

  • Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu s trochou kokosového oleje.
  • Půlku z upečených stromečků namáčejte v bílé čokoládě a než čokoláda ztuhne, posypte nasekanými pistáciemi a kousky lyofilizovaných malin.
  • Následně slepujte jednotlivé stromečky připraveným krémem.
  • Přebytečný krém pomocí nože setřete z krajů stromečků, aby jste zachovali jejich tvar.
Keyword Nejlepší pistáciové stromečky, pistáciové cukroví, Pistáciové stromečky
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jaké pistácie jsou vhodné na pistáciové stromečky?

Použijte nesolené, loupané pistácie – ideálně blanšírované. Můžete použít i pistáciovou pastu pro intenzivnější barvu a chuť.

Jak získat sytější zelenou barvu bez barviva?

Zvyšte podíl mletých pistácií a přidejte špetku prášku matcha nebo pár kapek přírodní pistáciové pasty.

Dají se pistáciové stromečky připravit bez másla?

Ano, můžete použít třeba kokosový olej. Chuť bude jemně exotická, ale struktura zůstane křehká.

Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin