Zpátky na blog
+ servings

Recept: Vánoční ořechové košíčky

Ořechové košíčky jsou jemné, máslové a jejich plná ořechová chuť v kombinaci s lahodným krémem doslova evokuje dětství i kouzlo Vánoc.
Doba přípravy50 minutes
Doba vaření20 minutes
Celková doba1 hour 10 minutes
Course: Dezert, vánoční cukroví
Cuisine: Česká
Keyword: košíčky s ořechovou nápní, Ořechové košíčky, Vánoční ořechové košíčky
Servings: 50 ks

Ingredience

Těsto

Ořechová náplň

Na ozdobu

  • belgická hořká čokoláda
  • kokosový olej
  • nasekané ořechy dle vlastního výběru
  • cukrářské zdobení

Postup

  • V míse smíchejte mleté lískové ořechy s rozmixovaným třtinovým cukrem, kukuřičným škrobem a moukou.
  • Přidejte do sypké směsi na kousky nakrájenou heru a vanilkový extrakt.
  • Vypracujte nelepivé těsto. Podle potřeby přidejte mouku.
  • Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice odpočívat, ideálně přes noc.
  • Odpočaté těsto nechte trochu povolit a rozválejte z něj plát. Postupně z něj vykrajujte kolečka, které vtlačte do formiček.
  • Pečte ve vyhřáté troubě na horní a dolní ohřev při 170°C po dobu 20 minut.
  • Jakmile začínají okraje růžovět, jsou košíčky hotové. Nechte je chvíli vychladnout a poté vyklopte.

Ořechová náplň

  • Rozmixujte vlašské ořechy a cukr.
  • Směs ořechů s cukrem zamíchejte a přidejte rum.
  • Vypracujte hladkou nelepivou směs.
  • Pokud je směs příliš lepivá, přidejte podle potřeby nadrcené piškoty.

Zdobení

  • Z připravené ořechové směsi vytvořte kuličky nebo pomocí cukrářského sáčku či lžičky naplňte vychladlé košíčky.
  • Košíčky pak namáčejte v rozpuštěné čokoládě spolu s kokosovým olejem.
  • Ještě než čokoláda ztvrdne, posypte nasekanými oříšky a cukrářským zdobením.