Recept: Vánoční ořechové košíčky
Ořechové košíčky jsou jemné, máslové a jejich plná ořechová chuť v kombinaci s lahodným krémem doslova evokuje dětství i kouzlo Vánoc.
Doba přípravy50 minutes minut
Doba vaření20 minutes minut
Celková doba1 hour hodina 10 minutes minut
Course: Dezert, vánoční cukroví
Cuisine: Česká
Keyword: košíčky s ořechovou nápní, Ořechové košíčky, Vánoční ořechové košíčky
Servings: 50 ks
Na ozdobu
- belgická hořká čokoláda
- kokosový olej
- nasekané ořechy dle vlastního výběru
- cukrářské zdobení
V míse smíchejte mleté lískové ořechy s rozmixovaným třtinovým cukrem, kukuřičným škrobem a moukou.
Přidejte do sypké směsi na kousky nakrájenou heru a vanilkový extrakt.
Vypracujte nelepivé těsto. Podle potřeby přidejte mouku.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice odpočívat, ideálně přes noc.
Odpočaté těsto nechte trochu povolit a rozválejte z něj plát. Postupně z něj vykrajujte kolečka, které vtlačte do formiček.
Pečte ve vyhřáté troubě na horní a dolní ohřev při 170°C po dobu 20 minut.
Jakmile začínají okraje růžovět, jsou košíčky hotové. Nechte je chvíli vychladnout a poté vyklopte.
Ořechová náplň
Rozmixujte vlašské ořechy a cukr.
Směs ořechů s cukrem zamíchejte a přidejte rum.
Vypracujte hladkou nelepivou směs.
Pokud je směs příliš lepivá, přidejte podle potřeby nadrcené piškoty.
Zdobení
Z připravené ořechové směsi vytvořte kuličky nebo pomocí cukrářského sáčku či lžičky naplňte vychladlé košíčky.
Košíčky pak namáčejte v rozpuštěné čokoládě spolu s kokosovým olejem.
Ještě než čokoláda ztvrdne, posypte nasekanými oříšky a cukrářským zdobením.