Naposledy aktualizováno 20. 11. 2025 autorem Pavlína
Vánoční ořechové košíčky jsou jedním z těch tradičních cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Jsou jemné, máslové a jejich plná ořechová chuť v kombinaci s lahodným krémem doslova evokuje dětství i kouzlo Vánoc. Křehké košíčky se rozplývají na jazyku, přitom jsou dostatečně pevné, aby unesly voňavou náplň z ořechů, másla a vanilky. Jsou elegantní, krásné na pohled a přitom překvapivě snadné na přípravu.
Ořechy jako základ vánočního cukroví
Ořechy patří mezi nejcennější zimní suroviny. Jsou bohaté na zdravé tuky, hořčík, zinek i vitamín E, který působí jako antioxidant. Naše ořechové košíčky děláme hlavně z vlašských ořechů. Vlašské ořechy dávají těstu i krému hlubokou, nasládlou chuť s lehkou nahořklou notou, která se skvěle doplňuje s vanilkou, rumem či čokoládou.
Díky vysokému obsahu přírodních olejů dodávají cukroví vláčnost a jemnost, takže ořechové košíčky zůstávají křehké a chutné i několik dní po upečení.

Jaké ořechy jsou na ořechové košíčky nejlepší
Nejčastěji se na ořechové košíčky používají vlašské ořechy, které jsou typické pro tradiční české cukroví. Košíčky ale skvěle chutnají i z lískových oříšků, které mají jemnější aroma a lehce sladší chuť. Pokud chcete dosáhnout opravdu bohaté chuti, můžete kombinovat oba druhy, například v poměru 2:1 vlašské ku lískovým.
Kromě vlašských a lískových ořechů stojí za zkoušku i mandle nebo kešu, které dodají košíčkům jemnou máslovou texturu. Ať už na košíčky zvolíte jakékoliv ořechy, je vždy lepší, je před použitím lehce opražit, aby jste získali výraznější aroma a chuť.
Jak na ty nejlepší vánoční ořechové košíčky
Na rozdíl od lineckého nebo máslového cukroví se těsto na ořechové košíčky peče přímo ve formičkách, takže si drží svůj krásný tvar. Po upečení se košíčky naplní voňavou ořechovou náplní a často se ještě dozdobí belgickou hořkou čokoládou, ořechovým půlměsíčkem nebo třeba kouskem kandované třešně.
Těsto na ořechové košíčky
Těsto na ořechové košíčky připravíte z hladké mouky, mletých ořechů, moučkového cukru, másla a škrobu. Všechny ingredience zpracujte do hladké hmoty a nechte ji alespoň 30 minut odpočinout v lednici, ideálně však přes noc. Díky máslu získá těsto křehkost a ořechy mu dodají výraznou chuť i vůni.
Poté těsto vyválejte, vykrojte kolečka a vtlačte je do formiček na košíčky. Pečte dozlatova na horní, spodní ohřev při 170 °C zhruba 15 až 20 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Po vychladnutí košíčky opatrně vyklopte.

Ořechová náplň
A co by to byly ořechové košíčky bez ořechového krému? Základem náplně jsou mleté vlašské ořechy, cukr, rum a popřípadě piškoty a skořice. Ořechy a cukr rozmixujte, smíchejte dohromady a přidejte k nim rum a špetku skořice. Pokud je směs příliš lepivá, přidejte rozmixované piškoty. Náplň by se měla dát tvarovat na kuličky a zároveň by měla být i dost vláčná, abyste mohli použít cukrářský sáček.

Jak ořechové košíčky nazdobit
Aby ořechové košíčky nejen chutnaly, ale i vypadaly krásně, je třeba je trochu ozdobit. Po naplnění můžete košíčky namáčet v rozpuštěné hořké čokoládě s trochou kokosového oleje, která po ztuhnutí vytvoří lesklý povrch. Do čokoládové vrstvy můžete přidat nasekané oříšky, cukrářské zdobení nebo třeba kandovanou třešeň. Nebo využijte i jiné druhy čokolád jako třeba bílou čokoládu a vytvořte mramorový efekt, nebo pomocí karamelové čokolády vytvořte neokoukané cukroví.
Ořechové košíčky trochu jinak
Kromě klasické ořechové náplně můžete zkusit i variantu s karamelovým krémem, čokoládou nebo smetanovým likérem. Pokud chcete zůstat u ořechové náplně, můžete vyzkoušet náplň z mandlí nebo lískových oříšků, které mají jemnější aroma a krásnou barvu.
Tip: Vyzkoušejte také naše čokoládové košíčky s arašídovým máslem.
Jak uchovávat ořechové košíčky
Hotové košíčky skladujte v chladu, ideálně v uzavřené dóze, kde vydrží až 3týdny. Pokud je plníte krémem z másla nebo smetany, uchovávejte je v lednici. Pro delší trvanlivost můžete i prázdné korpusy upéct dopředu a náplň přidat až pár dní před Vánocemi.
Co dalšího upéct na Vánoce?
Pokud se doma předháníte, kdo upeče více druhů cukroví, máme pro vás další tipy na oblíbené sváteční dobroty.
- Kořeněné skořicové hvězdičky s mandlemi a polevou
- Nejlepší kakaové linecké cukroví s ořechy
- Nadýchané babiččiny zázvorky
- Nejlepší linecké cukroví – tradiční vánoční recept našich babiček
- Vláčný biskupský chlebíček se sušeným ovocem bez cukru

Recept: Vánoční ořechové košíčky
Ingredience
Těsto
- 150 g špaldové mouky
- 40 g třtinového cukru rozmixovaného na moučku
- 50 g lískových ořechů mletých
- 100 g Hery nebo másla
- 1/2 PL kukuřičného škrobu
- 1 ČL vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
Ořechová náplň
- 150 g vlašských ořechů
- 100 g třtinového cukru rozmixovaného na moučku
- 50 ml rumu
- piškoty dle potřeby
Na ozdobu
- belgická hořká čokoláda
- kokosový olej
- nasekané ořechy dle vlastního výběru
- cukrářské zdobení
Postup
- V míse smíchejte mleté lískové ořechy s rozmixovaným třtinovým cukrem, kukuřičným škrobem a moukou.
- Přidejte do sypké směsi na kousky nakrájenou heru a vanilkový extrakt.
- Vypracujte nelepivé těsto. Podle potřeby přidejte mouku.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice odpočívat, ideálně přes noc.
- Odpočaté těsto nechte trochu povolit a rozválejte z něj plát. Postupně z něj vykrajujte kolečka, které vtlačte do formiček.
- Pečte ve vyhřáté troubě na horní a dolní ohřev při 170°C po dobu 20 minut.
- Jakmile začínají okraje růžovět, jsou košíčky hotové. Nechte je chvíli vychladnout a poté vyklopte.
Ořechová náplň
- Rozmixujte vlašské ořechy a cukr.
- Směs ořechů s cukrem zamíchejte a přidejte rum.
- Vypracujte hladkou nelepivou směs.
- Pokud je směs příliš lepivá, přidejte podle potřeby nadrcené piškoty.
Zdobení
- Z připravené ořechové směsi vytvořte kuličky nebo pomocí cukrářského sáčku či lžičky naplňte vychladlé košíčky.
- Košíčky pak namáčejte v rozpuštěné čokoládě spolu s kokosovým olejem.
- Ještě než čokoláda ztvrdne, posypte nasekanými oříšky a cukrářským zdobením.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Jaké ořechy jsou na ořechové košíčky nejlepší?
Nejvíce se používají vlašské ořechy, ale můžete použít i oříšky lískové či mandle podle toho, jaké máte nejraději.
Dá se použít jiný alkohol než rum do ořechových košíčků?
Ořechové košíčky můžete naplnit různými druhy náplní. I když se nejčastěji používá rum, můžete vyzkoušet třeba amaretto, griotku nebo vaječný likér. Každý dodá náplni jiný chuťový tón.
Jak docílit extra křehkého těsta ořechových košíčků?
Použijte vychlazené máslo a těsto nehněťte příliš dlouho. Krátké a studené zpracování je klíčem ke křehkosti

