Zpátky na blog
+ servings

Recept na rajčatovou polévku z pečených čerstvých rajčat

Pokud milujete italskou rajčatovou polévku, zkuste tento recept z pečených rajčat, který u nás mívá takový úspěch, že si vždycky návštěva řekne o recept. Polévku můžete vařit klasicky v hrnci, ale pokud máte papiňák (tlakový hrnec, instant pot), je do něj naprosto ideální. 
Doba přípravy15 minutes
Doba vaření1 hour 30 minutes
Celková doba1 hour 45 minutes
Chod: Polévka
Kuchyně: Vegetariánská
Klíčové slovo: polévka z pečených rajčat, rajčatová polévka
Dávka: 6 porcí

Ingredience

  • 1,3 kg čerstvých rajčat
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 nakrájenou cibuli
  • 1 nakrájenou mrkev
  • 1/2 šálku kokosového mléka či jiné veganské alternativy
  • 1 lžíci sojové omáčky
  • 2 lžíce jasmínové rýže
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl , cukr a případně citron k dochucení
  • olivový olej na restování

Postup

  • Rajčata překrojíme a vyskládáme na pečící papír (vnitřkem nahoru), osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem.
  • Pečeme na 200 stupňů 30-45 minut dle výkonu trouby.
  • Orestujte cibuli, česnek a mrkev.
  • Přidáme vývar, sójovou omáčku, pečená rajčata, rýži, bylinky a koření. Vaříme 30-45 minut nebo 15 minut v tlakovém hrnci.
  • Rozmixujeme a případně propasírujeme přes síto, pokud nemáme dostatečně výkonný mixér. Polévka by měla být krémová.
  • Vrátíme do hrnce, přidáme smetanu a dosolíme dle chuti. Pokud je polévka příliš kyselá, můžeme osladit cukrem, v případě nevýrazných rajčat doladíme citronem.
  • Podáváme ozdobené čerstvou bazalkou.