Zpátky na blog
+ servings

Recept: Dokonalá veganská korma (indické kari)

Milujete indickou kuchyni? Tento recept na indické kari zvládne doma každý a je tak dokonalý, že ho budete chtít vařit každý týden.
Doba přípravy10 minutes
Doba vaření35 minutes
Celková doba45 minutes
Chod: Hlavní chod, Oběd
Kuchyně: Veganská, Vegetariánská
Klíčové slovo: indické kari, kari, veganská korma
Dávka: 4 porce

Ingredience

Koření

  • 1/2 lžička mleté skořice
  • 2 kusy bobkového listu
  • 1/8 lžička mlétého hřebíčku
  • 1/4 lžička mletého kardamomu
  • 1/4 lžička mletého pepře
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžička mletého koriandru
  • lžička mletého kmínu
  • 1 lžička gram masala
  • špetka muškátového oříšku
  • chilli dle chuti

Kari omáčka (ideální je vyrobená den předem)

  • 2 lžíce kokosového oleje / ghee (pokud nejste vegani)
  • 1 kus velké cibule, nakrájená nadrobno
  • 6 stroužků česneku nasekaných nadrobno
  • 1 kus málo pálivé chilli papričky, nakrájená najemno
  • 1 lžíce jemně nastrouhaného zázvoru
  • sůl dle chuti
  • 400 g oloupaných rajčat z konzervy
  • 400 ml kokosového mléka z plechovky
  • 2 lžíce mandlového či kešu másla (zředěného ½ šálku vody)
  • 1 lžička cukru
  • 300 g květáků, rozděleného na růžičky,
  • 1 plechovka cizrny (či 2 šálky vařené cizrny),
  • šťáva z limetky

S čím podávat

  • nasekaný čerstvý koriandr
  • 2 šálky basmati či květákové rýže nebo indické placky

Postup

  • Nejprve si orestujeme na oleji cibulku dosklovata.
  • Přidáme česnek, čerstvou chilli papričku a zázvor, restujeme společně 2-3minutky na mírném plamenu.
  • Přidáme koření kromě bobkového listu a restujeme další 2 minuty.
  • Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme rajčata z plechovky a mandlové či kešu máslo rozmíchané ve vodě. Dosolíme dle chuti a vaříme 15 minut.
  • Rajčata rozmačkáme a přidáme cizrnu, bobkový list a květák. Vaříme 15-20minut, než květák změkne.
  • Vyndáme bobkový list.
  • Dochutíme případně solí, šťávou z limetky a cukrem.
  • Podáváme s rýží či indickou plackou. Ozdobíme čerstvým koriandrem.