Zpátky na blog
+ servings

Švestkový koláč z lineckého těsta s drobenkou

Náš křehký švestkový koláč z lineckého těsta je dokonalým způsobem, jak zpracovat čerstvé i mražené švestky a ve spojení s tradičním rakouským lineckým těstem je naprosto luxusní. Navíc ořechová drobenka dodává koláči krásnou křupavou texturu a skvěle doplňuje měkké švestky a křehké těsto.
Doba přípravy1 hour
Doba vaření35 minutes
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: koláč s čerstvým ovocem, koláč s mraženým ovocem, koláč s ovocem, švestkový koláč
Dávka: 1 koláč

Ingredience

Koláč

  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru pokud milujete sladké, můžete dát i 150 g
  • 1 vejce
  • 30 ml mléka
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 600-800 g švestek

Ořechová drobenka

Postup

  • Z másla, mouky, cukru, vajíčka a mléka vytvořte těsto. Můžete použít i robot.
  • Těsto zabalte do folie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 30 minut.
  • Mezitím umyjte švestky a vypeckujte je.
  • Namelte ořechy na jemný prášek.
  • Připravte si drobenku. Do mísy dejte skořici, mleté ořechy, cukr, mouku a máslo. Rukama drobenku vypracujte.
  • Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
  • Opatrně rozválejte těsto (pokud se trhá, rozválejte ho na dvě části).
  • Přendejte do formy na koláč.
  • Naskládejte na něj švestky slupkou dolu a zasypte drobenkou.
  • Pečte 35–40 minut, dokud nejsou okraje zlaté.
  • Vyndejte a nechte zcela vychladnout, než koláč nakrájíte.
  • Podávat můžete posypané cukrem.