Popis produktu
Makadamové oříšky obsahují řadu látek, které podporují naše zdraví. I když jsou ze 75 % tvořeny tuky (75,6 g ve 100 g), obsahují především jednoduché nenasycené tuky, které jsou zdravé pro naše srdce a pomáhají snižovat cholesterol. Zajímavostí je, že v nich najdete i nenasycené mastné kyseliny Omega-7, které se přidávají do pleťových krémů.
Makadamový ořech je považován za jeden z nejzdravějších ořechů, je zdrojem bílkovin (8 g), vlákniny (8,7 g), hořčíku (118 mg ve 100 g), fosforu (198 mg ve 100 g), železa (2,65 mcg ve 100 g) a vitamínu A.
Makadamové ořechy obsahují také thiamin, riboflavin a foláty. Mají nízký obsah sacharidů (13,8 g ve 100 g) a jsou proto vhodné na nízkosacharidovou (low-carb) dietu.
Jak si vychutnat makadamové ořechy
Madamové ořechy jsou díky své krémové chuti delikatesou samy o sobě. Díky měkkosti z nich snadno vyrobíte makadamové máslo či makadamové mléko, často se používají v raw dortech, sušenkách, ale můžete je přidat i do salátů.
Makadamové ořechy mají pro svůj vysoký obsah tuku sklony k žluknutí. Abyste tomu zabránili, skladujte je v temnu a chladu.
Kde rostou stromy s makadamovými ořechy
Na světě existuje zhruba 7 druhů stromů, které plodí makadamové ořechy, ale jen dva z nich jsou jedlé. Nejlépe se jim daří v Austrálii, Jihoafrické republice, Keni, na Havajských ostrovech a v dalších tropických destinacích. Podle odhadu se v Austrálii ročně vypěstuje a sklidí až 40 tisíc tun makadamových ořechů. To je zhruba polovina toho, co lidé na celém světě snědí.
I když zájem o ně v posledních letech doslova raketově roste, jejich celosvětová produkce tvoří zatím pouze zanedbatelný objem ve srovnání s ostatními druhy ořechů.
Odkud makadamové oříšky dovážíme
Makadamové ořechy dovážíme z oblastí, kde se jim daří nejlépe a jsou proto nejchutnější. Nejčastěji máme makadamové ořechy Austrálie, Keni a Jihoafrické republiky. Země původu se mění podle doby a kvality sklizně, abychom zaručili, že k vám dostaneme ty nejchutnější makadamové oříšky.
Proč mají ořechy v názvu slovo makadamové?
Ořechy nesou jméno po skotském chemikovi Johnu Makadamovi, který měl, kromě jiného, zásluhu na tom, že se stromy začaly pěstovat ve velkém. Dnes ho známe jako Makadamii celolistou. Plodům se někdy také říká queenslandské oříšky, aby se nezapomnělo na to, odkud pocházejí. V současnosti patří k nejdražším skořápkovým plodům. Pro úplnost dodejme, že nejde o ořechy v pravém slova smyslu, ale z botanického hlediska hovoříme o peckovici.
Specifikace produktu:
Skořápkové plody
Složení: jádra MAKADAMOVÝCH ořechů 100%.
Alergeny vyznačeny ve složení velkým písmem.
Upozornění: Makadamová jádra jsou velice náchylná na žluknutí.
Doporučujeme skladovat v suchu a temnu do teploty 22 stupňů celsia a o vlhkosti vzduchu nepřevyšující 60%.
Minimální trvanlivost: 8-10 měsíců
Země původu: Austrálie / Keňa / JARVýživové údaje:
Výživové údaje/100g:
energetická hodnota: |
3004kj /718kcal |
tuky: |
75,8g |
z toho nasycené mastné kyseliny: |
12,1g |
sacharidy: |
13,8g |
z toho cukry: |
4,6g |
bílkoviny: |
7,9g |
sůl: |
0g |