16 produktů
11 produktů
28 produktů
4 produktů
1 produktů
1 produktů
7 produktů
1 produktů
2 produktů
7 produktů
3 produktů
6 produktů
1 produktů
3 produktů
1 produktů
1 produktů
7 produktů
5 produktů
1 produktů
5 produktů
3 produktů
6 produktů
1 produktů
1 produktů
1 produktů
1 produktů
4 produktů
3 produktů
3 produktů
1 produktů
1 produktů
10 produktů
5 produktů
4 produktů
4 produktů
4 produktů
28 produktů
Lámete si hlavu, co si dát jako zdravou svačinku? Máme pro vás výborný tip: sušené ovoce! Můžete ho vzít kamkoli s sebou, protože je lehké, skladné, výborně chutná, zasytí a obsahuje prakticky tytéž živiny jako ovoce čerstvé. Obrovský výběr sušeného ovoce je pojistkou proti tomu, aby se nám toto zdravé mlsání nepřejedlo. Tuto delikatesu si dopřávají lidé prakticky po celém světě už velmi dlouho.
Sušení ovocných plodů má mnoha-tisíciletou tradici. Již naši praprapředci se naučili přečkat tuhou zimu díky tomu, že ujídali ze zásob, které vytvořili, když rostliny plodily. A bylo to hlavně sladké, výživné ovoce. Nejčastěji k jeho konzervaci využívali slunce nebo vítr. Dnes už na tyto přírodní zdroje spoléhat nemusíme. Sušení ovoce probíhá průmyslově, ve velkém, tak, aby to po všech stránkách odpovídalo náročným kritériím spotřebitele.
Se sušeným ovocem se dá báječně kouzlit. Nejde pouze o vynikající svačinku, ale i o vděčnou surovinu, která se hodí do spousty receptů na moučníky, dezerty, koláče a další sladkosti. Někdo si je přidává do podomácku vyrobených müsli směsí, do pudinku nebo do jogurtu.
Ovoce, v tomto případě sušené, obsahuje celou řadu důležitých vitamínů, minerálů, stopových prvků a fytonutrientů, které jsou pro naši kondici nepostradatelné.
Kdo má doma v záloze sušené ovoce, je připraven na vše, včetně nenadálé návštěvy. Naservírované v elegantních miskách nebo na podnose jsou důstojným a milým pohoštěním pro každého.
Je to jednoduché. Z čerstvého ovoce získáme sušené díky tomu, že se z něj odpaří voda. Zapomeňme ale na nevyzpytatelné slunce, vítr nebo vyhřátá kamna od babičky. Sušit se sice dá v mikrovlnné troubě nebo ve speciální sušičce, ale v potravinářském průmyslu jde o velmi perspektivní obor, kde najdete to nejmodernější vybavení.
Existuje rovněž moderní, poměrně pracná a zdlouhavá metoda, která se nazývá lyofilizace. Ovoce se nejprve prudce zmrazí, a teprve potom se při nízkém tlaku suší. Kdo nedá dopustit na křupavý zvuk chipsů a touží přejít na zdravější alternativu, pro něj je lyofilizované sušené ovoce to pravé. Tenoučké, křehké, barevné ovocné plátky jsou lehoučké jako pírko a jejich chuť a vůně je od ovoce čerstvého k nerozeznání. Pozor na to, že není vláčné a nebývá doslazované ani nijak jinak upravené.
Datle, fíky, brusinky, meruňky, ale i banány, švestky, jahody nebo rozinky patří k nejčastějším sušeným pochoutkám. Stejně jako v poslední době stále vyhledávanější rybíz, ananas, maliny nebo borůvky. Téměř všechny tyto plody můžete navíc ochutnat i v čokoládové variantě!
Velkou výhodou sušeného ovoce je jeho celoroční dostupnost oproti sezónnímu. Pokud tedy podlehnete zdravé závislosti na jahodách nebo malinách, o zdroj svého potěšení nikdy nepřijdete, netrváte-li bezpodmínečně na ovoci čerstvém.
Nenechávejte sušené ovoce na vzduchu. Aby vydrželo co nejdéle a v nejlepší formě, skladujte ho v tmavé sklenici se šroubovacím víčkem, pokud možno na chladném místě. Rozhodně by se k němu neměla dostat žádná vlhkost.