Pistácie: Vše, co nich potřebujete vědět

Pistácie jsou nejoblíbenější oříšky v Česku i ve světě. Nejraději je máme pražené a tak akorát osolené, v rozevřené slupce pro jednoduché vyloupnutí. Víte ale, kde pistácie rostou, jak je lze zbavit slupky, a co vše z nich lze vyrobit? 🤔 To vše se dozvíte v tomto článku.

Pistácie JUMBO ve skořápce pražené solené
Akce
Pistácie JUMBO ve skořápce pražené solené
Skladem
Od 39 Kč
100% Pistáciové máslo jemné
Akce
100% Pistáciové máslo jemné
Skladem
299 Kč
Krém pistáciový s bílou čokoládou
Akce
Krém pistáciový s bílou čokoládou
Skladem
309 Kč
Pistácie pražené CHILLI a LIMETKA
Akce
Pistácie pražené CHILLI a LIMETKA
Skladem
249 Kč

Co jsou pistácie? 💚

Pistácie jsou plody rostliny řečíku pistáciového, pěstují se více jak 5 tisíc let a pochází z Asie. Jsou oblíbené pro svou nasládlou chuť a krásně zelenou barvu, se kterou vykouzlíte v kuchyni skvělá jídla.

naturální pistácie
naturální pistácie pražené

Jak využít pistácie v kuchyni🧑🏻‍🍳

Pistácie nejsou jen na mlsání! Jejich všestrannost v kuchyni je úžasná, vyrobíte z nich všechno – od luxusních dezertů přes tradiční mazance až po vynikající omáčky. Připravili jsme si pro vás pár tipů na recepty z pistácií, které najdete na našem blogu.💚

těstoviny s omáčkou z pistácií
pistáciový dort
těstoviny s pistáciemi

Jak zbavit pistácie slupek? 🤔

Znáte to, máte chuť na pistácie, ale otevírání se vám zdá jako věčný boj? Máme pro vás osvědčené triky, které vám usnadní život! A pokud se se skořápkami nechcete prát, u nás na e-shopu najdete i loupané pistácie.

🥜 Metoda „pistácie o pistácii“

Vezměte polovinu už otevřené skořápky a použijte ji jako páčidlo. Zasunete ji do štěrbiny a zlomíte. Je to nejrychlejší a nejelegantnější způsob! ☝🏻

🔧 Tip pro zavřené pistácie

Pokud narazíte na pistácii bez štěrbiny, nezoufejte! Položte ji mezi dvě lžíce a jemně stiskněte. Nebo ji jednoduše odložte stranou – někdy se prostě nevyplatí bojovat. 🤫

⚠️ Co nedělat

Hlavně nepoužívejte zuby! Jednak to není hygienické, jednak si můžete ublížit. A rozhodně do pistácií nebouchejte kladivem – skořápky se rozletí všude a jádro se rozdrtí. A to by byla škoda, ne? 🤭

vyloupaná pistácie

Jak dlouho vydrží pistácie? 🫢

Chcete si pistácie užívat co nejdéle? Klíčem k zachování jejich čerstvosti, chuti a křupavosti je správné skladování.☝🏻

🥜 Pistácie ve skořápce vydrží:

  • Při pokojové teplotě: až 3 měsíce v uzavřené nádobě.

  • V lednici: až 6 měsíců.

  • V mrazáku: až 1 rok.

🌰 Vyloupané pistácie vydrží:

  • Při pokojové teplotě: 1-2 měsíce v vzduchotěsné nádobě.

  • V lednici: až 4 měsíce.

  • V mrazáku: až 8 měsíců.

⚠️ Pistácie vyhoďte, pokud:

  • Mají plesnivý nebo žluklý zápach.

  • Jsou tmavě hnědé nebo černé.

  • Chutnají hořce nebo „mýdlovitě“.

  • Na povrchu je viditelná plíseň.

Pochutnejte si na íránských nebo amerických pistáciích 👅

Mezi největší producenty pistácií patří Írán. K dalším zemím, ze kterých se pistácie dovážejí patří například USA nebo Turecko.

Pokud si budete pistácie kupovat, dejte si pozor na cenu a kvalitu. Můžete si zakoupit klasicky pistácie ve skořápce, ale pokud vás nebaví pistácie loupat, tak i pro ty náročnější se prodávají pistácie již vyloupané, ovšem tady musíte počítat s tím, že cena bude o něco vyšší.

Pistácie ve skořápce dělíme na:

  • Přirozené otevřené – pistácie se nechá dostatečně dlouho dozrát, skořápka pukne/otevře sama od sebe, až když je pistáciové jádro uvnitř dostatečně dozrálé. Tato jádra bývají také větší.

  • Mechanicky otevírané – pistácie se sklidí předčasně, kdy mají ještě zavřenou skořápku. Pomocí speciálního zpracování se skořápky otevřou mechanicky/strojově/uměle (používá se metoda zahřátí, aby skořápky pukly). Problém je v tom, že jádro uvnitř není dostatečně dozrálé a je tedy menší než u těch přírodních.

Mechanicky otevírané jsou o něco levnější. Jejich skořápka se otevírá pomocí síly tlaku mechanického stroje. Pokud vám můžeme něco doporučit, vždy volte raději pistácie otevírané přirozeně. Třeba ty od nás. Vždy je lepší nechat prostě vše na přírodě. Pravidelně děláme na pistácie akce, a tak nákup kvalitních pistácií není tak finančně náročný.

/images/clj2swz9f000rsm016p6qyoku/naturalni-pistacie-kategorie.png
Naturální pistácie
Zobrazit produkty
/images/clj2t2ht0000vsm01m4tayakb/solene-pistacie-kategorie.png
Solené pistácie
Zobrazit produkty
/images/cljgu2xwq000njf03383qvqef/sladke-pistacie-kategorie__1_.png
Sladké pistácie
Zobrazit produkty

Jaký druh pistácií si vybrat 🤔

Největší pistácie na trhu se prodávají o velikosti 18/20, které jsou velmi vzácné. Co bychom ale byli za obchod, kdybychom je neměli 🙃 U nás se jmenují jednoduše: obří pistácie. Druhá největší pistácie na trhu má velikost 20/22 a té říkáme pistácie Jumbo.

A víte, podle čeho se určuje velikost pistácie? Podle velikosti skořápky. Pistácie mají i svá jména, protože existují různé druhy podle tvaru a velikosti. Pojďme si představit dva z nich.

Druh Kalleh Ghouchi má větší pistáciové jádro baculatějšího tvaru, díky němuž se těmto pistáciím přezdívá pistácie Jumbo. Pistácie s podlouhlou a užší skořápkou se nazývají Akbari.

Pistácie jsou takový záludný oříšek, jelikož jsou ukryté před světem ve skořápce a nelze je dochutit stejným způsobem jako ostatní ořechy. Jak ochucení pistácií tedy probíhá?

Pistácie se naloží do solného nebo kořeněného roztoku asi na 24 hodin, až potom se nasucho opraží v pražícím bubnu. Ostatní ořechy se vůbec nenakládají, ale rovnou se praží. Tímto způsobem se sůl dostane až do úplných zákoutí skrytého pistáciového jádra.

Pistácie JUMBO ve skořápce pražené solené
Akce
Pistácie JUMBO ve skořápce pražené solené
Skladem
Od 39 Kč
Pistácie OBŘÍ EXCLUSIVE pražené SOLENÉ
Akce
Pistácie OBŘÍ EXCLUSIVE pražené SOLENÉ
Skladem
279 Kč
Loupané pistácie
Akce
Loupané pistácie
Skladem
Od 79 Kč

Pistácie ve světové kuchyni 🧑🏻‍🍳🌍

Pojďme si přiblížit kuchyně jiných zemí světa, které zakomponovaly pistácie do svých oblíbených, ale i národních jídel.

Turecko

Mezi nejznámější orientální tureckou sladkost patří určitě Baklava. Skládá se z listového těsta, ořechů, sirupu nebo medu. Ořechy jsou sekané, a nejčastěji se používají právě pistácie. Baklava je oblíbená jako zákusek k čaji.

Indie

Tato země využívá pistácie jako základní přísadu indických pudinků, pilafů, sušenek a kořeněného pistáciového fondánu, který se jmenuje pista barfi.

Itálie

Pistácie jsou běžným doplňkem italských těstovin, buď nasekané a přimíchané k těstovinám, nebo mleté ​​a připravené jako pistáciová omáčka.

Írán

Nejen, že jsou pistácie běžnou přísadou, která se mísí s íránskými kuřecími a rýžovými pokrmy, ale také se podávají jako tradiční perské občerstvení, pečené s citronovou šťávou a šafránem a promíchané s mořskou solí.

100% Pistáciové máslo jemné
Akce
100% Pistáciové máslo jemné
Skladem
299 Kč

Připravte si domácí pistáciové máslo i mléko 🥛

Použití pistácií je velmi všestranné, můžete si zakoupit jak solené pistácie, tak i nesolené pistácie, které můžete použít do omáček, krémů či sladkého pečení. Jelikož se jedná o ořechy, další recept, co vás určitě napadne je pistáciové máslo, které si můžete připravit i vy, nebo si ho rovnou pořídit u nás

Další možností, kde pistácie použít je pistáciové mléko, které si jen tak v obchodech nekoupíte, proto si ho můžete vyrobit prozatím jen doma. Zaručujeme že si opravdu pochutnáte. 😉

pistáciové mléko
pistáciové máslo
pistáciové výrobky

Vypěstujte si pistácie doma! 🌱

Pistácie jsou nenáročná rostlinka, ale chce to trochu trpělivosti, protože plodit začne zhruba po 3-4 letech. Za to vám ale vydrží opravdu dlouho, uvádí se, že se dožívá i 200 let. Nemusíte se bát ani zimy, protože rostlinka je mrazuvzdorná, a poradí si s teplotami do – 20°C.

Můžete si zakoupit i hotovou rostlinku, ale pistácie se dají vypěstovat i jinak. Kupte si balíček nesolených a nepražených pistácií. Pár z nich namočte do vody a nechejte je nabobtnat. Následně je položte na mokrý ubrousek a nechte vyklíčit, což může trvat zhruba 5 dnů. Hlídejte, aby byl ubrousek stále vlhký. Jakmile pistácie vyklíčí, přesaďte je do propustného substrátu a zalévejte. Rostlinka začne růst a bude vám krásně zdobit zahradu.

pistácie neloupané

Pistáciové slupky nemusí být pouze odpad

Pokud jste milovník pistácií, určitě vám po večerním pochutnávání zbyde miska skořápek, kterou většinou vyhodíte do koše, je to tak? Slupky ovšem nemusí být jen přebytečný odpad od pistácií, ale můžete si z nich vyrobit prakticky cokoli.

Tvrdá slupka, která chrání jádro je perfektní pro výrobu ručně dělaných dekorací nebo dárků pro vaše blízké. Kupte vždy nesolené pistácie ve skořápce. Pokud jste milovník pistácií solených, tak po konzumaci skořápky nejprve umyjte a vysušte. Až poté s nimi pracujte.

Pistáciové sukulenty

Vytvořit si můžete tyto krásné sukulenty, které vypadají skoro jako živé a ozdobit si s nimi můžete svůj dům nebo je darovat jako malou radost mamince či kamarádce.

pistáciový sukulent
Nenechte si ujít novinky

Zadejte nám Váš e-mail a o všem budete vědět jako první.

Neposíláme spam a kdykoliv se můžete odhlásit.

Odesláním souhlasíte se Zásadami ochrany osobních údajů

Petr Voves

Petr Voves

Zakladatel e-shopu Ochutnejorech.cz

podpis zakladatele obchodu
Načítám...

Historie

Tradice od roku 1996

Expedice

Rychlé doručení v rámci ČR

Doprava zdarma

Již od 1 500 Kč

Dárek zdarma

Ke každé objednávce

Nejoblíbenější produkty
Objevte naše nejoblíbenější produkty

Máme pro vás to nejlepší, co si nejraději kupujete. Prohlédněte si nejoblíbenější produkty.

Prohlédnout produkty

K dispozici: Po–Pá 7:00–15:30

Sledujte nás:

Ocenění, která mluví za nás

Děkujeme vám – bez vás bychom to nedokázali!

Vítěz ShopRoku 2024 - Cena kvality - Jídlo a nápoje
Finalista ShopRoku 2024 - Cena kvality - Zábava a volný čas
Finalista ShopRoku 2023 - Cena kvality - Jídlo a nápoje
Vítěz ShopRoku 2022 - Cena kvality - Jídlo a nápoje

Možnosti platby:
Dobírka
Převodem
Možnosti dopravy:
Osobní odběr
© 2025 Ochutnejorech.cz|Projekty EU
|E-shop by ARGO22