Již 22 let na trhu

Rychlá expedice
po celé ČR

Doprava ZDARMA
od 800 Kč

Nejširší nabídka
suchých plodů v ČR

Dárky ke každé
objednávce

Makadamové ořechy

To je ale exotický oříšek!
Makadamová jádra mají výtečnou krémově-nasládlou chuť a jsou vynikajícím zdrojem zdraví prospěšných tuků. Ochutnejte náš velký, prémiový makadam styl 1!

Makadamové ořechy natural styl 1 VELKÉ

Naturální makadamové ořechy vysoké jakosti typu 0 a 1, tedy té nejvyšší kvality a velikosti. Právě velikost j...

69 Kčod 57 Kč

skladem

Detail

Vše o Makadamu

Labužníci považují makadamové ořechy za jedny z nejlepších na světě. Jejich vytříbená, nenapodobitelná chuť vás donutí dopřát si je znovu a zas. Na světě existuje zhruba 7 druhů stromů, které plodí makadamové ořechy, ale jen dva z nich jsou jedlé.

Nejlépe se jim daří v Austrálii, JAR, Keni, na Havajských ostrovech a v dalších tropických destinacích. Podle odhadu se v Austrálii ročně vypěstuje a sklidí až 40 tisíc tun makadamových ořechů. To je zhruba polovina toho, co lidé na celém světě snědí. Nově se do pěstování makadamových oříšků pustili i v Jihoafrické republice. I když zájem o ně v posledních letech doslova raketově roste, jejich celosvětová produkce tvoří zatím pouze zanedbatelný objem ve srovnání s ostatními druhy ořechů.

Makadamové ořechy mají ze všech ořechů nejvyšší obsah tuků, ty tvoří až 80 % jejich hmotnosti. To je důvod, proč je nutné je skladovat v temnu a chladu – jde o preventivní opatření, aby nežlukly.


 

Proč mlsat právě makadamové ořechy?

Jejich jedinečné složení působí blahodárně na naše fyzické i psychické zdraví. Vitamíny B, A, C, E a K potřebuje každý z nás. Zrovna tak bez minerálů, jako zinek, železo, vápník, fosfor, selen, hořčík a draslík, které v makadamových oříšcích najdeme, se náš organismus neobejde. Současně fungují i jako solidní zásobárna sacharidů, bílkovin a vlákniny.

Nejtvrdší skořápka na světě

Makadamové ořechy mají extrémně tvrdou skořápku, takže bez kvalitního louskáčku byste se k lahodnému jádru světlé barvy jen těžko dostali. Říká se dokonce, že jeden druh makadamových oříšků má vůbec nejtvrdší slupku na světě.

Dají se sehnat syrové, ale častěji se jedí pražené nebo solené. Používají se při pečení koláčů, sušenek, dortů, dezertů nebo do nádivky. Jejich mimořádně zajímavá, krémová chuť změní například běžné recepty s jehněčím a kuřecím masem v nezapomenutelnou delikatesu. Můžete je přidat i do ovocných a zeleninových salátů.

Z oříšků se lisuje luxusní olej, který se používá nejen ke konzumaci, ale i jako perfektní pomocník v péči o pleť.


 

Proč zrovna „makadamové“? Plus pár dalších zajímavostí…

Ořechy nesou jméno po skotském chemikovi Johnu Makadamovi, který měl, kromě jiného, zásluhu na tom, že se stromy začaly pěstovat ve velkém. Dnes ho známe jako Makadamii celolistou. Plodům se někdy také říká queenslandské oříšky, aby se nezapomnělo na to, odkud pocházejí. V současnosti patří k nejdražším skořápkovým plodům. Pro úplnost dodejme, že nejde o ořechy v pravém slova smyslu, ale z botanického hlediska hovoříme o peckovici.