Recept: Šmoulí raw dort s modrou spirulinou

Raw dort s modrou spirulinou

Pokud rádi experimentujete v kuchyni a máte rádi zdravé recepty, tento recept je přesně pro vás. Šmoulí raw dort je vyroben bez lepku i bez přidaného cukru, spodní vrstva obsahuje makadamové oříšky a krém je slazen zralým banánem. Modrou barvu získal přidanou modrou spirulinou, která je plná antioxidantů, bílkovin, vitamínů a minerálů.

Co je Raw dort?

Dorty a dezerty připravené podle zásad raw kuchyně. Někdy se také setkáte s označením „syrová strava“ či „vitariánství“. Toto stravování je založena na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin (teplota při přípravě těchto pokrmů nesmí překročit 42 °C). Konzumuje se především ovoce, zelenina, luštěniny, semínka a ořechy.

Raw dorty jsou tedy nepečené dezerty, které jsou vyrobené bez mouky, rafinovaného cukru a bez mléčných produktů. Jedná se o zdravou alternativou k tradičním dezertům, jsou vyrobeny z kvalitních a zdraví prospěšných surovin, a i malý kousek na dlouhou dobu zasytí.

TIP: Další skvělé raw recepty najdete ZDE.

Je modrá spirulina zdravá?

Modrá spirulina je druh modro-zelené řasy, která obsahuje řadu prospěšných živin. Najdeme v ní betakaroten, který prokazatelně zlepšuje imunitu a vitaminy B včetně B12, které jsou důležitým zdrojem energie. Obsahuje také vlákninu, která podporuje trávení a má vysoký obsah železa. Je také bohatým zdrojem bílkovin, v jedné polévkové lžíci (cca 7g) najdete 4 g bílkovin. Modrá spirulina je proto velmi populární mezi vegany a sportovci. 

Modrá spirulina
Modrá spirulina

V modré spirulině ale najdeme i fytonutrienty, vitamín E, zinek, měď, mangan, selen a kyselinu gama-linolenovou a typ esenciální omega-6 mastné kyseliny. Jedná se o superpotravinu, která byla používána již Aztéky. Je vhodným doplňkem stravy pro alergiky, protože obsažené látky tlumí alergické reakce.

Modrá spirulina se prodává ve formě vysoce koncentrovaného prášku, a ačkoliv je jedno balení na první pohled velmi drahé, na většinu receptů je potřeba pouze jedna polévková lžíce. My jsme ji dnes použili v raw dortu, ale můžete jimi obarvit smoothiečka, vykouzlit modré lívanečky nebo použít při výrobě latté.

Co budete potřebovat na výrobu šmoulího raw dortu

Protože se jedná o raw dort, není potřeba jej péct. K výrobě vám stačí dortová forma a výkonný mixér. Celá výroba zabere 30 minut vašeho času.

První vrstva z makadamových oříšků

Pro spodní vrstvu dortu jsme použili makadamové ořechy, které mají vysoký obsah zdravých tuků a patří podle nás k nejchutnějším oříškům na trhu. Řada studií navíc potvrdila, že konzumace makadamových oříšků snižuje rizika onemocnění srdce a cholesterol. Navíc makadamové ořechy obsahují typy vitaminu E, které se jmenují tocotrienoly a flavanoidy, jež se ukazují jako velmi efektivní v boji proti rakovině.

Místo tradiční mouky je zde použita mandlová moučka (na jemno nasekané mandle), která je bezlepková a používá se často nejen v raw dezertech, ale i při low carb stravování. Moučku si můžete koupit namletou, nebo pokud máte velmi výkonný mixér, tak si ji můžete vytvořit sami. 

Korpus jsme dochutili domácím extraktem z pravé vanilky, javorovým sirupem a domácím ořechovým máslem. My jsme zvolili arašídové, protože je nejvýraznější, ale můžete použít jakékoliv oblíbené ořechové máslo (recept na kešu máslo najdete zde).

Krém z kešu a banánu

Stejně jako většina raw dortů, i v tomto receptu je krém vyroben z kešu. Kešu oříšky je potřeba nejprve namočit, alespoň na čtyři hodiny. Pokud ale chcete mít krém opravdu jemný, nechte je namočené přes noc. Platí, že čím déle kešu namáčíte, tím lépe půjdou rozmixovat. Samozřejmě záleží také na výkonosti vašeho mixéru.

Namáčení kešu
Namáčení kešu

Proč jíst oříšky kešu?

Aby krém držel, je potřeba do něj přidat kokosový olej. Ten v lednici ztuhne a dort bude držet tvar. My jsme do tohoto receptu dali půlku šálku a vůbec netekl.

Krém je slazený přezrálým banánem a javorovým sirupem. My jsme použili jeden malý banán a čtvrt hrnečku javorového sirupu. Při mixování krém ochutnávejte a přislazujte dle chuti. Můžete také použít stévii.

Modrou spirulinu jsme do mixéru přidávali až naposled a po malých dávkách, abychom mohli kontrolovat výslednou barvu. Pokud jste o něco zdatnější než my, můžete si krém rozdělit na dvě poloviny a obarvit pouze jednu z nich. Vytvoříte tak vícebarevný dort.

Raw dort s modrou spirulinou
Raw dort s modrou spirulinou
Recept ja raw dort s modrou spirulinou

Recept: Šmloulí raw dort s modrou spirulinou

Ačkoliv tento dort vypadá jako šmoulí zmrzlina, můžeme vás ujistit, že se jedná o velmi zdravý dort, za
jehož barvou stojí řasa – modrá spirulina.
4 z 3 hlasů
Doba přípravy 30 minut
Celková doba 30 minut
Chod Dessert
Kuchyně Zdravá výživa
Dávka 1 dort

Ingredience
  

První vrstva

Krém

Postup
 

Korpus

  • Jeden šálek makadamových ořechů spolu s 1/3 šálku mandlové mouky vložíme do výkonného mixéru a rozmixujeme.
  • Přidáme do mixéru kokosový olej, jednu lžíci ořechového másla, vanilkový extrakt, javorový sirup a špetku soli.
  • Mixujeme, dokud se všechny ingredience pořádně nepromísí.
  • Ochutnáme a případně ještě dochutíme.
  • Směs rovnoměrně rozprostřeme do dortové formy.
  • Vložíme do lednice.

Krém

  • Namočené kešu ořechy propláchneme a vložíme do výkonného mixéru spolu s kokosovým olejem, banánem, javorovým sirupem, citronovou šťávou, vanilkovým extraktem, kokosovým mlékem, a solí.
  • Mixujeme do hladka a případně dosladíme.
  • Postupně přidáváme modrou spirulinu, dokud nedosáhneme požadované barvy.
  • Krém rovnoměrně rozprostřete na korpus a dejte ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny.
Klíčové slovo kešu, modrá spirulina, raw dort
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




51 Sdílení
Sdílet48
Tweetnout
Sdílet
Pin3