Nepečený jahodový dort

Jahodový raw dort

Na jaře a během léta jsou zahrady plné jahod a venku je příjemné teplo. To je ideální čas na lehký nepečený dort z jahod a něco dobrého k pití. Tento recept je pro všechny, kdo mají rádi kešu, makadamy a samozřejmě hromadu jahod. 😊

Na tento dort nepotřebujete žádné speciální náčiní, postačí vám pouze mixér, dortová forma a lednička. Jednotlivé vrstvy (korpus, krém a poleva) je potřeba vždy před nanesením další nechat zachladit, proto je příprava náročná na čas. Samotná výroba vrstev je ale velmi rychlá a výsledek rozhodně stojí za to. 😉

Základem jsou zralé jahody

V Ochutnejořech.cz se snažíme připravovat recepty především ze sezonních surovin. A to nejen proto, že nechceme kupovat zeleninu a ovoce z druhé strany světa, ale hlavně kvůli tomu, že čerstvé ovoce má tu nejbáječnější chuť.

Čas jahod je proto ideální pro tvorbu jahodových dezertů. Tento raw dort si samozřejmě vychutnáte i v zimě, ale v létě chutná o 100 % lépe. 😊

Korpus vyrobený z ořechů

Běžné české nepečené dorty jsou plné cukru, smetany a piškotů, které většinou tvoří základ dortu. My na to jdeme z jiné strany: Korpus i tělo dortu je vyrobeno ze samých zdravých dobrot: makadamových ořechů, kešu, datlí, javorového sirupu a kokosového oleje.

Ani poslední vrstva dortu není doslazovaná cukrem a tvoří ji kešu ořechy, spoustu jahod a kokosový olej. Pro sladší chuť přidáváme javorový sirup, ale není nezbytný. 😉

Co znamená raw (nepečený)?

Náš dort se nepeče, protože neobsahuje žádnou surovinu, která to vyžaduje.

Díky tomu je dort vláčný a plný živé chuti, která by se po tepelné úpravě ztratila. Nepečený jahodový dort je v naší variantě veganský a protože neobsahuje žádné obilniny, je přirozeně bezlepkový.

Příprava korpusu

Výroba korpusu je jednoduchá. Před zahájením výroby vložte kešu ořechy alespoň na hodinu do vody, aby zvláčněly a lépe se mixovaly.

Suroviny na korpus
Suroviny na korpus

Po hodině vložte makadamové ořechy a kešu oříšky do mixéru. Jakmile budou rozemleté na jemnou moučku, přidejte nadrobno nakrájené datle a kokosový olej.

Směs pořádně promíchejte a vyložte s ní dno dortové formy s pečícím papírem. Následně dejte do ledničky alespoň na půl hodiny vychladit, abyste mohli pokládat další vrstvu.

První vrstva dortu
První vrstva dortu

Základ dortu

Výroba krémového středu dortu je stejně jednoduchá. Všechny ingredience na krém (kešu ořechy, javorový sirup, vanilkový extrakt, kokosový olej a šťávu z citronu) smíchejte v mixéru a roxmixujte.

Vzniklou směs následně stěrkou rozprostřete na korpus a vložte na hodinu do lednice.

Krémová vrstva raw dortu
Krémová vrstva raw dortu

Horní vrstva

Chuťově nejzajímavější vrstvou dortu je poleva. Je totiž tvořena převážně jahodami! 😍

V mixéru smíchejte kešu ořechy, jahody, javorový sirup, kokosový olej a šťávu z citronu. Půl šálku jahod si nechce na ozdobení. Hotovou polevu rozlijte na dort, ozdobte jahodami a vložte do lednice na 3-4 hodiny. Hotovo!

Hotový jahodový dort
Hotový jahodový dort
Nepečený jahodový dort
Vytisknout recept
5 z 1 hlasu

Recept: Jahodový nepečený dort

Pokud máte na zahrádce jahody, zkuste tento lahodný veganský recept na nepečený dortík. 🤗
Doba přípravy20 minut
Doba vaření20 minut
Celková doba40 minut
Dávka: 1 dort

Ingredience

Korpus

Krém

Poleva

Postup

Korpus

  • Ořechy rozmixujeme na jemnou moučku a přidáme k nim nadrobno nakrájené datle a olej. Směsí vyložíme dortovou formu a dáme ztuhnout do ledničky.

Krém

  • Všechny ingredience na krém dáme do mixéru a rozmixujeme. Pomocí stěrky rovnoměrně rozprostřeme na korpus.

Poleva

  • Do mixéru vložíme ingredience na polevu a rozmixujeme. Půl šálku jahod si necháme na dozdobení.

Dokončení dortu

  • Dort dozdobíme jahodami a dáme na 3-4 hodiny vychladit do lednice.

Zaujal vás tento recept? Zkuste další nepečené dorty!

levné kešu ořechy

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




42 Sdílení
Sdílet42
Tweetnout
Sdílet
Pin