Makadamové mléko je skvělá alternativa k mléku kravskému, které mnoha lidem způsobuje zažívací potíže kvůli obsažené laktóze. Je husté jako smetana a má nezaměnitelnou, krémovou chuť. Pokud máte rádi mléko z arašídů nebo kešu, bude vám moc chutnat.
Makadamové mléko si vyrábějí často lidé, kteří mají alergii na jiné ořechy, například kešu nebo mandle.
Je veganské, bezlepkové, neobsahuje laktózu a je vhodné pro nízkosacharidovou dietu. Na základní recept vám stačí jen:
- makadamové ořechy,
- výkonný mixér
- a síto.
Obsah článku
Proč vyrábět makadamové mléko
Makadamové ořechy jsou jedny z nejzdravějších ořechů na trhu. Oproti jiným ořechům jsou nutričně vyváženější a ačkoliv tvoří ze 75 % tuk, neobsahují žádný cholesterol. Mají nízký obsah sacharidů (13,8 g ze 100 g) a jsou vhodné pro nízkosacharidovou dietu.
Oříšky mají příjemnou krémovou chuť a mají ideální strukturu pro zpracování do podoby másla, mléka nebo jako základ raw dortů či sušenek.

Je mléko z makadamů nejlepší oříškové mléko?
Na základě vlastní zkušenosti můžeme s klidem říci, že mléko z makadamových ořechů je zatím nejlepší ořechové mléko, které jsme kdy vyráběli. V závislosti na zvoleném poměru ořechů a vody můžete dosáhnout buď hustého, krémového a chuťově výrazného mléka, nebo řidšího, které se tomu kravskému podobá nejvíce.
Jak vyrobit makadamové mléko
Výroba makadamového mléko je velmi jednoduchá.
Ořechy stačí předem na 2 hodiny namočit a následně rozmixovat ve vodě. Pro dochucení je možné přidat javorový sirup nebo datle, ale není to nutné.

Krémové mléko pak přeceďte skrze jemné plátýnko a hotové mléko skladujte v lednici maximálně 3 až 4 dny.
Na co lze makadamové mléko použít?
Vynikající je do granoly, do studeného kakaa nebo jen tak na pití.

Recept: makadamové mléko
Ingredience
- 1 hrnek makadamových ořechů
- 4 hrnky vody
Volitelné
- 3 datle (k doslazení)
- vanilkový extrakt
- 1 lžička skořice
Postup
- Makadamové ořechy namočte alespoň na 2 hodiny do 4 hrnků vody.
- Vložte jej s ostatními ingrediencemi do mixéru. Během jedné až dvou minut se vytvoří krémové mléko, které proceďte přes jemné plátýnko nebo jemné síto.
- Mléko skladujte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů.
Ostatní rostlinná mléka
Líbí se vám recept? Sdílejte ho s ostatními! 🙏 Zkusili jste si makadamové mléko udělat? Ohodnoťte nám recept v komentáři ❤️Děkujeme