Makadamové mléko

Makadamové mléko

Makadamové mléko je skvělá alternativa k mléku kravskému, které mnoha lidem způsobuje zažívací potíže kvůli obsažené laktóze. Je husté jako smetana a má nezaměnitelnou, krémovou chuť. Pokud máte rádi mléko z arašídů nebo kešu, bude vám moc chutnat.

Makadamové mléko si vyrábějí často lidé, kteří mají alergii na jiné ořechy, například kešu nebo mandle.

Je veganské, bezlepkové, neobsahuje laktózu a je vhodné pro nízkosacharidovou dietu. Na základní recept vám stačí jen:

  • makadamové ořechy,
  • výkonný mixér
  • a síto.

Proč vyrábět makadamové mléko

Makadamové ořechy jsou jedny z nejzdravějších ořechů na trhu. Oproti jiným ořechům jsou nutričně vyváženější a ačkoliv tvoří ze 75 % tuk, neobsahují žádný cholesterol. Mají nízký obsah sacharidů (13,8 g ze 100 g) a jsou vhodné pro nízkosacharidovou dietu.

Oříšky mají příjemnou krémovou chuť a mají ideální strukturu pro zpracování do podoby másla, mléka nebo jako základ raw dortů či sušenek.

Makadamové ořechy
Makadamové ořechy

Je mléko z makadamů nejlepší oříškové mléko?

Na základě vlastní zkušenosti můžeme s klidem říci, že mléko z makadamových ořechů je zatím nejlepší ořechové mléko, které jsme kdy vyráběli. V závislosti na zvoleném poměru ořechů a vody můžete dosáhnout buď hustého, krémového a chuťově výrazného mléka, nebo řidšího, které se tomu kravskému podobá nejvíce.

Jak vyrobit makadamové mléko

Výroba makadamového mléko je velmi jednoduchá.

Ořechy stačí předem na 2 hodiny namočit a následně rozmixovat ve vodě. Pro dochucení je možné přidat javorový sirup nebo datle, ale není to nutné.

Cezení makadamového mléka
Husté mléko přeceďte skrze plátno

Krémové mléko pak přeceďte skrze jemné plátýnko a hotové mléko skladujte v lednici maximálně 3 až 4 dny.

Na co lze makadamové mléko použít?

Vynikající je do granoly, do studeného kakaa nebo jen tak na pití.

Makadamové mléko

Recept: makadamové mléko

Makadamové mléko běžně v obchodech nenajdete. K přípravě vám postačí pouze tři ingredience, a to voda, špetka soli a makadamové ořechy. Pokud ale chcete, můžete přidat oblíbené sladidlo, vanilkový exktrakt či skořici.
2.56 z 9 hlasů
Doba přípravy 2 hodin
Doba vaření 10 minut
Celková doba 2 hodin 10 minut
Chod Rostlinné mléko
Kuchyně Veganská, Vegetariánská

Ingredience
  

Volitelné

  • 3 datle (k doslazení)
  • vanilkový extrakt
  • 1 lžička skořice

Postup
 

  • Makadamové ořechy namočte alespoň na 2 hodiny do 4 hrnků vody.
  • Vložte jej s ostatními ingrediencemi do mixéru. Během jedné až dvou minut se vytvoří krémové mléko, které proceďte přes jemné plátýnko nebo jemné síto.
  • Mléko skladujte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů.
Klíčové slovo makadamiové mléko, makadamové mléko
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Ostatní rostlinná mléka

Líbí se vám recept? Sdílejte ho s ostatními! 🙏 Zkusili jste si makadamové mléko udělat? Ohodnoťte nám recept v komentáři ❤️Děkujeme

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin