Recept: Karamelové košíčky s čokoládovou polevou

Naposledy aktualizováno 2. 12. 2025 autorem Pavlína

Mezi tradičními druhy vánočního cukroví se každoročně objevují nové recepty, které si rychle získají své příznivce. Jedním z nich jsou karamelové košíčky s čokoládovou polevou – voňavé, jemně křupavé, s bohatou karamelovou náplní a hladkou vrstvou čokolády. Ideální kombinace pro sváteční mlsání i jako sladký dárek pro vaše blízké.

Kde se vzaly karamelové košíčky s čokoládovou polevou

Karamelové košíčky s čokoládovou polevou nepatří k úplně nejstarším druhům vánočního cukroví. Jejich kořeny sahají k evropské tradici plněných košíčků, která vznikla na přelomu 19. a 20. století. Tehdy se začaly objevovat malé kovové formičky vhodné k přípravě košíčků. V těchto formičkách ženy pekly máslové nebo linecké košíčky plněné ořechovou či máslovou náplní.


Přestože nejde o recept starý stovky let, získal si v českých domácnostech své místo a dnes jej najdeme na vánočních stolech mezi ostatním vánočním cukroví, jako jsou například vanilkové rohlíčky, linecké cukroví a perníčky.

Bestseller

Adventní kalendář 2025:
Oříšková cesta

24 dní prémiových dobrot + originální rodinná hra ZDARMA. Křupe, baví a voní Vánocemi. 🎄

  • 🍜 Pořádné porce – v každém okénku 40–50 g lahůdky.
  • 🎁 Perfektní dárek – pro milovníky oříšků a sušeného ovoce.
  • 🎲 Rodinná zábava – stolní hra Oříšková cesta v balení.
Sleva 15 % s kódem LIMITKA
1 899 Kč 1 614 Kč – ušetříte ~285 Kč
Limitovaná edicedo vyprodání zásob
🚚 Rychlé doručení po celé ČR
Zásoby se rychle tenčí

TIP: Vyzkoušejte upéct také plněné košíčky s čokoládovým krémem.

Karamelové košíčky s čokoládovou polevou
Karamelové košíčky s čokoládovou polevou

Karamel do vánočního cukroví

Sladký karamel, jako samostatná součást cukroví, se do středoevropských kuchyní výrazněji dostal až v meziválečném období, kdy se začal masově vyrábět cukr i kondenzované mléko. Spojení karamelu a křehkého košíčku tak vzniklo přirozeným vývojem domácí cukrářské tradice.

U přípravy oblíbených vánočních karamelových košíčků je důležité vybrat nejen kvalitní čokoládu, ale tu správnou čokoládu, která dokáže doplnit neodolatelnou chuť košíčku a díky její správné textuře budou košíčky vypadat luxusně a neodolatelně.

Hořká čokoláda na přípravu vánočního cukroví

Hořká čokoláda je nejčastější volbou pro karamelové košíčky, a to z dobrého důvodu. Obsahuje vyšší obsah kakaa a dodá dezertu intenzivnější, lehce nahořklou chuť, která krásně vyváží sladkost karamelu. Díky obsahu kakaového másla získáte pevný a křupavý obal. Ideální je čokoláda s 50–70 % kakaa. Nižší procento může být příliš sladké, vyšší zase příliš výrazné pro jemný karamel.

Mléčná čokoláda při pečení vánočního cukroví

Mléčná čokoláda je skvělá pro ty, kteří dávají přednost jemnější a sladší variantě. Skvěle ladí s karamelem, jejich chutě se přirozeně doplňují. Mléčná čokoláda vytváří měkčí a krémovější čokoládový obal.

Použití bílé čokolády do vánočního cukroví

Je také možné sáhnout po bílé čokoládě, která promění košíčky ve sladkou delikatesu. Bílá čokoláda je výrazně sladší než mléčná či dokonce hořká čokoláda. Proto při použití bílé čokolády je lepší ubrat na karamelové náplni, případně použít slaný karamel, vedle kterého bílá čokoláda vynikne a navzájem se chutě doplní.

Bílá čokoláda je však nejměkčí, proto je důležité ji temperovat nebo kombinovat s trochou kakaového másla navíc. Díky bílé čokoládě karamelové košíčky získají úplně nový vzhled a budou tak větším lákadlem mezi ostatním cukrovím.

Skladem 509 Kč
Ikonická belgická hořká čokoláda Callebaut ve formě praktických peciček je synonymem kvality. Její bohatá kakaová a hořkosladká chuť vynikne nejen při mlsání, ale i v receptech na dezerty, dorty nebo slané pokrmy s čokoládovým nádechem.
Skladem 509 Kč
Nejoblíbenější belgická mléčná čokoláda ve formě pecek od proslulého výrobce čokolády Callebaut. Ochutnejte a nechte pomalu rozpustit na jazyku. Takto si nejlépe vychutnáte její jemnou, mléčnou chuť s karamelovými tóny.
Skladem 509 Kč
Pravá belgická bílá čokoláda od nejslavnějšího výrobce čokolády Callebaut. Má lahodnou chuť s výraznými krémovými a vanilkovými tóny. Využijte jako kvalitní čokoládu na vaření, pečení nebo na mlsání.

Příprava těsta na karamelové košíčky s čokoládovou polevou

Samotná příprava těsta není nijak složitá. Pokud máte kuchyňského robota, můžete do  něj vložit ingredience a zapnout příslušný program. V případě, kdy robota nemáte nebo prostě jen dáváte přednost ručnímu zpracování, vám příprava těsta zabere o pár minut více.

Nejdříve si připravte mouku, najemno mleté mandle, moučkový cukr a změklé máslo. Z těchto ingrediencí vypracujte těsto, které rovnou můžete vkládat do připravených formiček.

Jak upéct karamelové košíčky

Nezapomeňte si včas zapnout troubu na 160 °C. Při pečení vánočního cukroví je vždy důležité dávat těsto rovnou do vyhřáté trouby. Košíčky pečte zhruba 5 až 8 minut. Zde hodně záleží na typu vaší trouby a také na tom, kolik těsta jste do formiček vložili. Čím víc těsta ve formičce máte, tím déle budete košíčky péct.

Hned po upečení košíčků je můžete vyndat z formiček a nechte je pořádně vychladnout. Mezitím si můžete připravit slaný karamel na náplň.

Slaný karamel jako náplň do cukroví

Pokud používáte karamelový fondán slaný karamel, velmi si tím usnadňujete práci a přitom výsledek bude opravdu neodolatelný. Karamelové kostky stačí vložit do hrnce na malém stupni ohřívat tak dlouho, dokud se nerozpustí. Pokud máte kvalitní nádobí s nepřilnavým povrchem, nemusíte vůbec řešit rozpouštění karamelu na vodní lázni.

Karamelem postupně plňte vychladlé, upečené košíčky a nechte pořádně ztuhnout. Karamel krásně ztuhne jak v pokojové teplotě, tak i v lednici.

Recept: Karamelové košíčky s čokoládovou polevou
Recept: Karamelové košíčky s čokoládovou polevou

Jak správně rozpustit čokoládu na karamelové košíčky

Nejbezpečnějším způsobem, jak čokoládu rozpustit, je vodní lázeň. Do hrnce dejte vařit vodu a nad něj dejte menší hrnec tak, aby se vody nedotýkal. V něm opatrně rozpouštějte čokoládu, kterou pořád míchejte. Rozpustí se tak do hladké a lesklé podoby.

Rozpuštěnou čokoládou můžete ozdobit karamelové košíčky s čokoládovou polevou dle vaší fantazie – vytvořit různé cákance, nebo pod silnou vrstvu čokolády schovat celý karamel.

Na závěr už jen ozdobte košíčky mandlí nebo podle fantazie a máte hotovo.

Nejčastější chyby při pečení karamelových košíčků

Při pečení košíčků se nejčastější chyby objevují už při samotné přípravě těsta.

  • Hnětení těsta: Příliš dlouhé hnětení zahřeje máslo, těsto po upečení ztvrdne a ztratí křehkost.
  • Formičky: Nedostatečné vymazání/vysypání způsobí přilepení a košíčky nejdou vyklopit vcelku (pomůžou silikonové formičky).
  • Tloušťka těsta: Příliš tenké stěny se propadnou nebo spálí, příliš silné zůstanou tvrdé.
  • Teplota karamelu: Příliš horký karamel rozmočí dno a může způsobit popraskání čokolády po vychladnutí.
  • Temperování čokolády: Špatné temperování vede k matné, flekaté nebo měkké polevě místo lesklé.
  • Postupné chlazení: Nechte korpus, karamel i čokoládu vychladnout a skládejte postupně – výsledek bude chutný i estetický.
Karamelové košíčky s čokoládovou polevou

Karamelové košíčky s čokoládovou polevou

Karamelové košíčky s čokoládovou polevou je zajímavé, moderní vánoční cukroví, které si oblíbí každý milovník sladkého.
Doba přípravy 45 minutes
Doba vaření 8 minutes
Course vánoční cukroví
Dávka 0

Ingredience
  

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 50 g moučkového cukre
  • 200 g másla
  • 2 ks žloutky
  • 250 g karamelového fondánu slaného
  • 300 g čokolády
  • celé mandle na ozdobu

Postup
 

  • Vypracujte si těsto z mouky, mletých mandlí, moučkovéhocukru, žloutků a z másla.
  • Do formiček na košíčky vkládejte postupně těsto.
  • Ve vyhřátétroubě na cca 160 °pečte zhruba 5 až 8 minut.
  • Po upečení okamžitě vyklepněte z formiček a nechtekošíčky pořádně vychladnout.
  • Karamelový fondán si pomalu rozehřejte.
  • Karamelem plňte košíčky, pokud je karamel moc řídký, dejteho na chvíli do lednice.
  • Košíčky plněné karamelem nehte ztuhnout (ideálně v lednici,ale není nutné).
  • Na závěr ozdobte košíčky rozpuštěnou čokoládou a na ozdobupřidejte mandli.
Keyword Karamelové košíčky s čokoládovou polevou
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Musím čokoládu temperovat?

Ne vždy, ale temperování zajistí lesklý povrch a pevný obal, který se netrhá. U bílých a hořkých čokolád je to doporučeno.

Lze použít čokoládovou polevu místo pravé čokolády?

Může se použít, ale chuť a textura nebudou tak kvalitní jako u pravé čokolády s kakaovým máslem.

Jaká čokoláda nejlépe drží tvar košíčku?

Hořká čokoláda s 50–70 % kakaa.

Mohu kombinovat více druhů čokolády?

Ano, například tmavá čokoláda na obal a bílá na dekoraci vytváří kontrast a atraktivní vzhled.

Jak dlouho karamelové košíčky s čokoládovou polevou vydrží?

Správně zalité a skladované v suchu a chladu vydrží 1 až 2 týdny.

Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin