Jednoduchý recept na dýňový hummus

Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína

Dýňový hummus z cizrny a pečené dýně je naší nejoblíbenější alternativou ke klasickému hummusu. Tato pomazánka je extrémně jednoduchá na výrobu, je zdravá i veganská. 

Hummus jako zdravá pomazánka

Hummus je jedinečná krémová pomazánka, která pochází z blízkého východu. Jeho hlavní složkou je cizrna, která společně se sezamovou pastou tahini, kořením a dalšími lahodnými přísadami, tvoří zdravou a vynikající pomazánku.

Cizrna je bohatá na vlákninu a bílkoviny, a při rozmixování se promění v jemnou, sametovou pastu. Abychom dosáhli co nejlepší konzistence hummusu, doporučuje se použít oloupanou cizrnu.

Sleva na kešu

Tahini pasta vyrobená z mletých a jemně opražených sezamových semínek, dodává hummusu jeho charakteristickou chuť.

Hummus si můžete dochutit podle sebe různými přísadami a kořením. My jsme vybrali dýni pro její výbornou sladkou chuť a vysoký obsah minerálů, antioxidantů vitamínů A, B i C. Vyzkoušejte i vy tuto skvělou variantu hummusu.

Jakou dýni na hummus použít

Na výrobu dýňového hummusu můžete použít jakoukoliv vaší oblíbenou dýni. Pokud máte dýni hokkaido, můžete ji opéct i se slupkou, ostatní dýně oloupejte. 

100 Kč sleva na první objednávku

Jak dýni správně připravit na hummus

Dýni si oloupejte (v případě hokkaido nemusíte) a nakrájejte na menší kousky. V míse zakápněte olejem, osolte a opepřete. Poté vyložte plech pečícím papírem a dýni na něj rozložte. Pečte na 200 stupňů po dobu 10-20 minut (záleží na velikosti dýňových kostiček).

Lze vyrobit dýňový hummus i z dýňového pyré?

Ano, pokud skladujete přebytek dýně v mrazáku v podobě pyré, určitě můžete použít pyré místo pečené dýně. 

Čím nahradit tahini v hummusu?

Tahini dodává hummusu specifickou chuť, můžete ho ale zkusit nahradit mandlovým máslem nebo ho zcela vynechat. 

Skladem 69 Kč
Právě jste našli jednu z nejoblíbenějších luštěnin na našem e-shopu. Cizrna neboli hrách římský má chuť velice podobnou oříškům, je přirozeně bezlepková a obsahuje významné množství vlákniny, bílkovin a kyseliny listové. Skvěle se hodí na přípravu zeleninových salátů, jako příloha k vašim oblíbeným pokrmům, a především do pomazánek.
Skladem 139 Kč
Vynikající sezamová pasta, která se vyrábí z mírně pražených sezamových semínek, které jsou postupně namlety do krémové konzistence. Tahini má široké využití v kuchyni, hodí se jako dochucovadlo do salátů nebo na zeleninové dipy. Je tradičním základem pro světoznámé, vegetariánské pomazánky Hummus.
Skladem 299 Kč
Římský kmín je typický velmi pronikavou a lehce nahořklou chutí. Mletý římský kmín je velmi oblíbený především v asijské a arabské kuchyni, kde pokrmům dodává velmi specifickou a výraznou chuť. Často se kombinuje například s koriandrem a najdeme ho také například v tradičním kari nebo chilli con carne. Používá se ke kořenění jak masových, tak i vegetariánských pokrmů. Římský kmín ovšem můžete přidat i do nakládané zeleniny.

Lze vyrobit dýňový hummus bez cizrny?

Cizrna je základem hummusu, ale můžete ji nahradit dýní a vytvoříte tak vynikající pomazánku bez cizrny.

S čím podávat dýňový hummus?

Dýňový hummus můžete podávat na chlebu, v tortille, ale vynikající je i pouze se zeleninou nebo k falafelu. My ho milujeme i v burgerech či k pečenému masu.

? TIP: Vyzkoušejte dýňový hummus přidat do vegetariánského burgeru z červené řepy.

Dýňový hummus

Hummus z dýně: osvědčený recept

Milujete všechno s dýní nebo jich máte plný sklep? Zkuste tento jednoduchý recept na dýňový hummus.
5 z 2 hlasů
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celková doba 30 minutes
Chod Hummus
Kuchyně Vegetariánská

Ingredience
  

  • 1 plechovka oloupané cizrny
  • 1 šálek pečené dýně / dýňového pyré
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 1/4 šálku tahini
  • 2-3 stroužky prolisovaného česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2-3 lžíce vody
  • chilli dle chuti

Postup
 

  • Nejprve v mixéru (sekáček na ořechy je ideální) nebo v míse zkombinujte tahini a šťávu z citronu.
  • Poté přidejte olivový olej, česnek, chilli, římský kmín a trošku soli.
  • Nakonec přidejte oloupanou cizrnu, dýni a vodu. Mixujte a pomalu přidávejte vodu do požadované krémové konzistence.
  • Přisolte dle chuti a podávejte ozdobené olivovým olejem. 
Klíčové slovo hummus, hummus z dýně
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1