Veganský burger z červené řepy

Burger z červené řepy

Pokud jste na neustálém lovu receptu na dokonalý veganský či vegetariánský burger, zkuste tento z červené řepy a fazolí. Vyjde vás na mnohem méně peněz, než když si ho koupíte v obchodu, a i když je poměrně pracný, můžete si část placek zamrazit na později. 

Vegetariánský a veganský burger z červené řepy

Výhodou tohoto receptu je fakt, že nepotřebujete žádné speciální ingredience, které byste museli objednávat nebo hledat po obchodech. Červenou řepu a fazole mají totiž v každém supermarketu. Pokud placky nechcete smažit, můžete je upéct v troubě. A pokud nejste vegani, můžete si zjednodušit práci s hmotou přidáním vajíčka. 

Použijte správné ingredience

Používejte vždy čerstvou červenou řepu, pokud použijete vakuovanou, bude příliš tekutá a nebude se vám s těstem pracovat dobře.

Pokud nemáte rádi vlašáky, skvělé jsou i pekany nebo para ořechyale můžete použít i slunečnicová nebo dýňová semínka. Stejně tak lze nahradit červené fazole jinými fazolemi, ale s červenými nám recept chutnal nejlépe. 

Můžete použít i cizrnu, ale burger může být pak sušší, proto bych se cizrně raději vyhnula. S kořením můžete experimentovat, my používáme italské koření, protože pěstujeme doma v hydroponii bazalku, ale může použít i sušené koření, které máte nejraději. V receptu máme červenou cibuli, protože ji máme raději, ale můžete ji určitě zaměnit i za tu klasickou.

Jak připravit veganský burger krok za krokem

Přečtěte si nejprve celý recept včetně našich tipů, než se pustíte do nákupu ingrediencí a čtení receptu. Proč? Pokud veganské burgery budete vyrábět poprvé, může to být poměrně náročné a mohou se vám rozpadat. Když ale budete postupovat pečlivě dle našeho postupu, nemusíte se ničeho bát.

Nejprve si oloupejte a nastrouhejte červenou řepu, poté orestujte na pánvi cibuli a česnek. Přidejte koření, rajčatovou pastu a tamari omáčku. Přidejte nastrouhanou červenou řepu a 2-3 minuty restujte. 

Rozmixujte v mixéru na jemný prášek vlašské ořechy spolu s ovesnými vločkami, poté přidejte fazole a směs z červené řepy. Pokud nejste vegani, přidejte vajíčko. Nyní vytvarujte burgery a buďto je dejte na pečicí papír a pečte 10-15 minut na 220 stupňů nebo je orestujte na pánvi po dobu 5-7 minut z každé strany. 

Jakmile jsou burgery hotové, můžete je podávat v burgerových bulkách, ty potřeme kečupem či majonézou, vysteleme salátem, rajčátkem, červenou cibulí a přidáme gaucamole. 

S čím podávat burgery

Do bulek na burgery můžete dát cokoliv, co máte rádi, guacamole, salát, rajčata, okurky a červenou cibuli nebo i grilovanou zeleninu. Pokud nejste vegani, určitě si dopřejte sýr nebo tzaziky. Vynikající jsou ale burgery například s humusem nebo chipotle omáčkou. Jako přílohu můžete dát salát, hranolky nebo jako my pečenou dýni.

Tip: Další veganské recepty můžete najít ZDE.

Recept na veganské burgery z červené řepy

Veganské či vegetariánské burgery můžete sice koupit hotové v obchodě, ale jejich cenovka bude úplně někde jinde, než když si je doma vyrobíte z fazolí, červené řepy a ovesných vloček. Lze je vyrábět ve vegetariánské i veganské verzi. Podávat je můžete v klasické burgerové bulce s vaší oblíbenou zeleninou, guacamole a kečupem nebo omáčkou, kterou máte rádi. Jako přílohu můžete zvolit salát, hranolky, anebo jako my pečenou dýni.
No ratings yet
Doba přípravy 45 minut
Doba vaření 30 minut
Celková doba 1 hodina 15 minut
Chod Hlavní chod, Oběd
Kuchyně Veganská, Vegetariánská
Dávka 4 burgery

Ingredience
  

  • 200 g malé čerstvé červené řepy,oloupané a nastrouhané
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1/2 šálku vlašských nebo jiných ořechů
  • 250 g fazolí
  • 1 červenou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky sušených bylinek (nebo hrst čerstvých)
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce tamari omáčky

K podávání

  • burgerové housky
  • zeleninový salát, avokádo, rajčata, okurka, červená cibule
  • hranolky / pečená dýně / americké brambory

Postup
 

  • Orestujte cibuli a česnek.
  • Přidejte koření, rajčatovou pastu a tamari omáčku.
  • Přidejte nastrouhanou červenou řepu a 2-3 minuty restujte.
  • Rozmixujte v mixéru na jemný prášek vlašské ořechy spolu s ovesnými vločkami, poté přidejte fazole a směs z červené řepy. Promíchejte.
  • Pokud nejste vegani, přidejte vajíčko.
  • Vypracujte směs.
  • Nyní vytvarujte burgery a buďto je dejte na pečicí papír a pečte 10-15 minut na 220 stupňů nebo je orestujte na pánvi po dobu 5-7 minut z každé strany.
  • Podávejte v bulkách potřených kečupem či jinou omáčkou, které vyložíte vaší oblíbenou zeleninou (salát, okurka, cibule, rajče, avokádo).
Klíčové slovo burger, řepný burger, řepový burger, veganský burger
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin