Tahini pasta se používá na výrobu hummusu, do salátů, ale i do polévek. Lze ho koupit ve specializovaných obchodech, ale jednoduše si ho vyrobíte i doma. Domácí tahini je velmi jednoduché na výrobu, pokud máte doma kvalitní mixér a trochu trpělivosti.
Co je to tahini?
Tahini je sezamová pasta či krém vyrobený ze sezamových semínek. Standardně se vyrábí z bílého praženého sezamu. Používá se především ve středomořské a blízkovýchodní kuchyni. Má stejnou konzistenci jako ořechová másla a je veganské a přirozeně bezlepkové.
Proč si tahini vyrobit doma?
Tahini z obchodů bývá často poměrně hořké a mnohem dražší, než když si ho vyrobíte sami. Také si můžete vyrobit menší množství a regulovat si, kolik do tahini přidáte oleje.
Jak dlouho tahini vydrží v ledničce?
Můžete ho skladovat i více jak měsíc.
💡 TIP: Vyzkoušejte domácí dýňový hummus s tahini pastou, na kterém si pochutnáte.
Jak vyrobit dokonalé tahini?
Nejprve je nutné si opražit sezamová semínka na suché pánvi. Tato část je asi nejnáročnější, protože je nesmíte spálit, ale také je nesmíte pražit příliš krátce, protože jinak nepustí olej a budete to muset dohánět sezamovým olejem.


Tahini recept: domácí výroba
Ingredience
- 1 šálek sezamových semínek
- 4-8 lžic sezamového oleje
Postup
- Opražte sezamová semínka na suché pánvi a nechte je vychladnout.
- Rozmixujte sezamová semínka na jemný prášek, osolte a přidejte 2-3 PL oleje.
- Mixujte a přidávejte olej, dokud nedosáhnete požadované krémové konzistence.