Naposledy aktualizováno 10. 4. 2025 autorem Monika
Tohle není jen tak ledajaké curry. Je to královna všech curry omáček, která vás přiměje zamilovat si luštěniny, i když jste na ně dosud koukali skrz prsty. První sousto vás přesvědčí, že i z obyčejné červené čočky a tofu může vzniknout naprosto perfektní recept – krémové, voňavé a překvapivě jednoduché jídlo, které zvládnete uvařit i ve středu večer po náročném dni v práci.

Proč si tohle indické curry z červené čočky zamilujete
Indická kuchyně má dar proměnit i ty nejskromnější suroviny v gastronomický zážitek – a tohle indické curry je toho jasným důkazem. Červená čočka se během vaření rozpadá a vytváří přirozeně krémovou texturu, která v kombinaci s kokosovým mlékem a trochou mandlového másla vytváří omáčku tak bohatou a sametovou, že byste neřekli, že v ní není ani gram smetany.
Přidáním tofu nezískáte jen extra porci bílkovin, ale i fantastický texturní kontrast k měkoučké čočce. Kostičky tofu, které si zachovávají svůj tvar a absorbují okolní chutě, dodávají jídlu charakter a hlavně vás zasytí.
Proč vařit indické curry z červené čočky
Na rozdíl od své zelené a hnědé sestřenice, která si i po uvaření zachovává tvar, červená čočka se v hrnci rozpadá do měkoučké konzistence, což je přesně to, co dělá indické pokrmy tak návykově dobré. V tradičních receptech na dhal (indický pokrm z luštěnin) je červená čočka hvězdou právě díky této vlastnosti.
Na co si dát pozor při kořenění indického cury
Kdysi dávno jsem si myslela, že stačí do hrnce nasypat směs koření z pytlíku a zrodí se autentické indické jídlo. Tak to bohužel nefunguje.
Abyste dosáhli dokonalého indického curry nestačí vám jen správné koření, ale způsob, jak s ním pracujete. Začněte tím, že v oleji rozvoníte česnek, zázvor a kurkumu – tohle je svatá trojice, která probouzí základní curry k životu.
Pak přichází na řadu malá alchymie – restování koření. Tento krok spousta začátečníků ignoruje, ale je naprosto zásadní. Když necháte koření krátce restovat na rozpáleném oleji, uvolní se éterické oleje a aroma doslova exploduje. .
Jen buďte opatrní a koření nepřepalte – pak by vám do kuchyně vtrhla hořkost místo vůně a z téhle katastrofy není návratu!
Green Apotheke Čočka červená neloupaná
Nebojte se tofu
Přiznejme si to – tofu má pověst nudné bílé kostky bez chuti a zápachu. Jenže právě tahle vlastnost z něj dělá dokonalého parťáka pro výrazné curry! Tofu je jako dobrý herec ve vedlejší roli – nedominuje, ale bez něj by představení nebylo úplné.
V tomto receptu tofu nasává bohaté chutě curry a zároveň si zachovává svou texturu, čímž vytváří úžasný kontrast k sametové čočce. A pro nás, co milujeme jídlo s „kousáním“, je to naprosto perfektní složka.
Hlavně je důležitým zdrojem bílkovin pro vegetariány a vegany.
Malý trik: Než tofu přidáte do curry, vytlačte z něj vodu papírovou utěrkou. Čím více ho vysušíte, tím lépe natáhne chuť curry.
Jak indické curry z červené čočky servírovat
Tohle indické curry z červené čočky chutná skvěle s nadýchanou rýží basmati nebo jasmínovou rýží, ale pokud chcete něco zdravějšího, sáhněte po quinoe, bulguru nebo i kuskusu. Z quinoy můžete zvolit bílou, červenou i černou variantu.
Pro opravdu autentický zážitek si dopřejte naan chléb – indickou placku z bílé mouky, která se jí rukama a namáčíte jí do curry a můžete s ní vy je absolutně neodolatelná, když ji namáčíte do curry a sbíráte poslední zbytky omáčky z talíře.
Jak dlouho vydrží indické curry z červené čočky v ledničce
Tohle je jedno z těch úžasných jídel, které druhý den chutná ještě lépe než v den přípravy! Koření má čas se rozležet a chutě prohloubit. V uzavřené nádobě v lednici vydrží 3-4 dny. Při ohřívání možná budete muset přidat trochu vody nebo kokosového mléka, pokud by curry příliš zhoustlo.
FAQ: Často kladené otázky
Technicky vzato ano, ale… červená čočka je v tomto receptu superhrdina díky své schopnosti rozpadat se. Žlutá čočka funguje podobně, ale zelená nebo hnědá si zachovává tvar, takže curry nebude tak krémové.
Není to život a smrt, ale vynechat ho by byla kulinářská škoda. Dodává curry nečekanou hloubku a bohatost. Nemáte-li mandlové máslo, sáhněte po kešu másle. A trpíte-li alergií na ořechy, tahini (sezamová pasta) je vaším zachráncem.
Hustota je otázkou času a trpělivosti. Příliš řídké? Vařte déle bez pokličky, ať se tekutina odpaří. Příliš husté? Přilejte trochu kokosového mléka nebo vývaru.
Absolutně! Tohle curry je dokonce lepší s časovým odstupem. Připravte ho den předem, uložte v lednici a před podáváním jen ohřejte. Možná budete muset přidat trochu tekutiny při ohřívání, ale chuťově bude naprosto božské.
Luxusní indické curry z červené čočky a kokosového mléka
Ingredience
- 1 PL kokosového oleje nebo jiného neutrálního
- 4 stroužky česneku nakrájené najemno
- 5 cm zázvoru oloupaný a nastrouhaný
- 1 PL čerstvé kurkumy najemno nakrájené (nebo 1 lžička sušené)
- 1-2 chilli papričky volitelné
- 1 ČL mletého římského kmínu
- 1/2 ČL mletého koriandru
- 1/2 ČL chilli prášku nebo více, pokud máte odvahu
- 2 ČL kari koření
- 1 ČL garam masala
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 1 hrnek červené čočky, propláchnuté 180-190 g
- 2 hrnky zeleninového vývaru 480 ml
- 1 plechovka krájených rajčat 400 g
- 1 balení 200-250 g naturálního tofu nakrájeného na kostky
- 3 PL naturálního mandlového másla
- Šťáva z poloviny citronu
- 1/2 hrnek čerstvého koriandru
- rýže basmati nebo indický chléb K odávání
Postup
- V hlubokém hrnci rozehřejte olej, přidejte česnek, zázvor, kurkumu a chilli. Restujte 2 minuty a míchejte, ať to nespálíte.
- Přesypte koření a restujte 30-60 vteřin.
- Přilijte tekutiny a přidejte čočku – zalijte vývarem, přidejte čočku a rajčata. Důkladně promíchejte.
- Vařte čočku doměkka – ztlumte plamen, přiklopte pokličkou a nechte probublávat 20-25 minut. Čočka by měla být měkká a částečně se rozpadat.
- Přidejte tofu – vmíchejte kostky tofu a vařte dalších 5 minut.
- Přidejte kokosové mléko, vmíchejte mandlové máslo a podle chuti dosolte. Vařte bez pokličky 5-8 minut.
- Dochuťte citronovou šťávou a koriandrem.
- Podávejte s s rýží nebo indickým chlebem a ozdobte koriandrem.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?