Luxusní indické curry z červené čočky a kokosového mléka

Naposledy aktualizováno 10. 4. 2025 autorem Monika

Tohle není jen tak ledajaké curry. Je to královna všech curry omáček, která vás přiměje zamilovat si luštěniny, i když jste na ně dosud koukali skrz prsty. První sousto vás přesvědčí, že i z obyčejné červené čočky a tofu může vzniknout naprosto perfektní recept – krémové, voňavé a překvapivě jednoduché jídlo, které zvládnete uvařit i ve středu večer po náročném dni v práci.

indické curry z červené čočky a koskosového mléka
indické curry z červené čočky a koskosového mléka

Proč si tohle indické curry z červené čočky zamilujete

Indická kuchyně má dar proměnit i ty nejskromnější suroviny v gastronomický zážitek – a tohle indické curry je toho jasným důkazem. Červená čočka se během vaření rozpadá a vytváří přirozeně krémovou texturu, která v kombinaci s kokosovým mlékem a trochou mandlového másla vytváří omáčku tak bohatou a sametovou, že byste neřekli, že v ní není ani gram smetany.

Přidáním tofu nezískáte jen extra porci bílkovin, ale i fantastický texturní kontrast k měkoučké čočce. Kostičky tofu, které si zachovávají svůj tvar a absorbují okolní chutě, dodávají jídlu charakter a hlavně vás zasytí.

Abyste dosáhli dokonalého indického curry nestačí vám jen správné koření, ale způsob, jak s ním pracujete.
Abyste dosáhli dokonalého indického curry nestačí vám jen správné koření, ale způsob, jak s ním pracujete.

Proč vařit indické curry z červené čočky

Na rozdíl od své zelené a hnědé sestřenice, která si i po uvaření zachovává tvar, červená čočka se v hrnci rozpadá do měkoučké konzistence, což je přesně to, co dělá indické pokrmy tak návykově dobré. V tradičních receptech na dhal (indický pokrm z luštěnin) je červená čočka hvězdou právě díky této vlastnosti.

Na co si dát pozor při kořenění indického cury

Kdysi dávno jsem si myslela, že stačí do hrnce nasypat směs koření z pytlíku a zrodí se autentické indické jídlo. Tak to bohužel nefunguje.

Abyste dosáhli dokonalého indického curry nestačí vám jen správné koření, ale způsob, jak s ním pracujete. Začněte tím, že v oleji rozvoníte česnek, zázvor a kurkumu – tohle je svatá trojice, která probouzí základní curry k životu.

100 Kč sleva na první objednávku

Pak přichází na řadu malá alchymie – restování koření. Tento krok spousta začátečníků ignoruje, ale je naprosto zásadní. Když necháte koření krátce restovat na rozpáleném oleji, uvolní se éterické oleje a aroma doslova exploduje. .

Jen buďte opatrní a koření nepřepalte – pak by vám do kuchyně vtrhla hořkost místo vůně a z téhle katastrofy není návratu!

Green Apotheke Čočka červená neloupaná

Green Apotheke Čočka červená neloupaná

Nedostupné
Green Apotheke Čočka červená neloupaná je výživná a chutná, ideální pro polévky a saláty.
Skladem 169 Kč
Naše máslo vyrobené z hnědých, naturálních, neloupaných mandlí je 100% přírodní. Neobsahuje žádný přidaný cukr, konzervanty a jiné příměsi.
Skladem 179 Kč
Objevte autentickou chuť Asie s kokosovým mlékem Real Thai. Kokosové mléko je na rozdíl od běžného kravského mléka vhodné pro vegetariány, vegany a všechny, kteří mají intoleranci na laktózu. Je velmi oblíbené především v asijské kuchyni.

Nebojte se tofu

Přiznejme si to – tofu má pověst nudné bílé kostky bez chuti a zápachu. Jenže právě tahle vlastnost z něj dělá dokonalého parťáka pro výrazné curry! Tofu je jako dobrý herec ve vedlejší roli – nedominuje, ale bez něj by představení nebylo úplné.

V tomto receptu tofu nasává bohaté chutě curry a zároveň si zachovává svou texturu, čímž vytváří úžasný kontrast k sametové čočce. A pro nás, co milujeme jídlo s „kousáním“, je to naprosto perfektní složka.

Hlavně je důležitým zdrojem bílkovin pro vegetariány a vegany.

Malý trik: Než tofu přidáte do curry, vytlačte z něj vodu papírovou utěrkou. Čím více ho vysušíte, tím lépe natáhne chuť curry.

Indické curry máme nejraději s rýží nebo s plackou
Indické curry máme nejraději s rýží nebo s plackou

Jak indické curry z červené čočky servírovat

Tohle indické curry z červené čočky chutná skvěle s nadýchanou rýží basmati nebo jasmínovou rýží, ale pokud chcete něco zdravějšího, sáhněte po quinoe, bulguru nebo i kuskusu. Z quinoy můžete zvolit bílou, červenou i černou variantu.

Pro opravdu autentický zážitek si dopřejte naan chléb – indickou placku z bílé mouky, která se jí rukama a namáčíte jí do curry a můžete s ní vy je absolutně neodolatelná, když ji namáčíte do curry a sbíráte poslední zbytky omáčky z talíře.

Jak dlouho vydrží indické curry z červené čočky v ledničce

Tohle je jedno z těch úžasných jídel, které druhý den chutná ještě lépe než v den přípravy! Koření má čas se rozležet a chutě prohloubit. V uzavřené nádobě v lednici vydrží 3-4 dny. Při ohřívání možná budete muset přidat trochu vody nebo kokosového mléka, pokud by curry příliš zhoustlo.

FAQ: Často kladené otázky

Technicky vzato ano, ale… červená čočka je v tomto receptu superhrdina díky své schopnosti rozpadat se. Žlutá čočka funguje podobně, ale zelená nebo hnědá si zachovává tvar, takže curry nebude tak krémové.

Není to život a smrt, ale vynechat ho by byla kulinářská škoda. Dodává curry nečekanou hloubku a bohatost. Nemáte-li mandlové máslo, sáhněte po kešu másle. A trpíte-li alergií na ořechy, tahini (sezamová pasta) je vaším zachráncem.

Hustota je otázkou času a trpělivosti. Příliš řídké? Vařte déle bez pokličky, ať se tekutina odpaří. Příliš husté? Přilejte trochu kokosového mléka nebo vývaru.

Absolutně! Tohle curry je dokonce lepší s časovým odstupem. Připravte ho den předem, uložte v lednici a před podáváním jen ohřejte. Možná budete muset přidat trochu tekutiny při ohřívání, ale chuťově bude naprosto božské.

Indické curry máme nejraději s rýží nebo s plackou

Luxusní indické curry z červené čočky a kokosového mléka

První sousto vás přesvědčí, že i z obyčejné červené čočky a tofu může vzniknout cosi naprosto perfektní recept – krémové, voňavé a překvapivě jednoduché jídlo, které zvládnete uvařit i ve středu večer po náročném dni v práci.
Doba přípravy 10 minutes
Course Hlavní chod
Cuisine Indian, Indická
Dávka 0 porce

Ingredience
  

  • 1 PL kokosového oleje nebo jiného neutrálního
  • 4 stroužky česneku nakrájené najemno
  • 5 cm zázvoru oloupaný a nastrouhaný
  • 1 PL čerstvé kurkumy najemno nakrájené (nebo 1 lžička sušené)
  • 1-2 chilli papričky volitelné
  • 1 ČL mletého římského kmínu
  • 1/2 ČL mletého koriandru
  • 1/2 ČL chilli prášku nebo více, pokud máte odvahu
  • 2 ČL kari koření
  • 1 ČL garam masala
  • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • 1 hrnek červené čočky, propláchnuté 180-190 g
  • 2 hrnky zeleninového vývaru 480 ml
  • 1 plechovka krájených rajčat 400 g
  • 1 balení 200-250 g naturálního tofu nakrájeného na kostky
  • 3 PL naturálního mandlového másla
  • Šťáva z poloviny citronu
  • 1/2 hrnek čerstvého koriandru
  • rýže basmati nebo indický chléb K odávání

Postup
 

  • V hlubokém hrnci rozehřejte olej, přidejte česnek, zázvor, kurkumu a chilli. Restujte 2 minuty a míchejte, ať to nespálíte.
  • Přesypte koření a restujte 30-60 vteřin.
  • Přilijte tekutiny a přidejte čočku – zalijte vývarem, přidejte čočku a rajčata. Důkladně promíchejte.
  • Vařte čočku doměkka – ztlumte plamen, přiklopte pokličkou a nechte probublávat 20-25 minut. Čočka by měla být měkká a částečně se rozpadat.
  • Přidejte tofu – vmíchejte kostky tofu a vařte dalších 5 minut.
  • Přidejte kokosové mléko, vmíchejte mandlové máslo a podle chuti dosolte. Vařte bez pokličky 5-8 minut.
  • Dochuťte citronovou šťávou a koriandrem.
  • Podávejte s s rýží nebo indickým chlebem a ozdobte koriandrem.
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




 
 
 

Získejte 10 % slevu na váš první nákup na našem e-shopu ochutnejorech.cz. Stačí vložit e-mail.

Sleva platí pouze pro nově registrované.

Chce vědět, jak bude nakládáno s vašimi osobní údaji? Přečtěte si naše Zásady zpracování osobních údajů.

 
 

Nenašli jste náš e-mail v doručených?

Zkontrolujte složku HROMADNÉ, PROMO AKCE nebo SPAM. 

Přetažením e-mailu do doručené pošty zvýšíte doručitelnost dalších zpráv.