Zdraví domácí kokosoví brumíci: Bez cukru, bez laktózy i bez vajec

Jak říká moje kamarádka, co bych to byla za mámu, kdybych nepekla brumíky. Náš Jonáš ale nemůže vejce a myslím, že klasického brumíka by taky nejedl. Za to je úplně posedlý kokosem. Takže jsem se rozhodla pro něj upéct kokosové brumíky. Výsledek? Dokonalý. Tihle domácí kokosoví brumíci byli okamžitě pryč.

Zdraví domácí kokosoví brumíci bez cukru, bez laktózy i bez vajec

Proč jsou domácí kokosoví brumíci lepší než kupovaní?

Pojďme si nalít čistého kokosového mléka – průmyslově vyráběné sušenky jsou plné věcí, kterým byste se v ideálním světě měli vyhnout obloukem.

Podívala jsem se na složení klasických brumíků a kromě toho, že obsahuje vysoké množství jednoduchých cukrů ve formě běžného cukru, glukózo-fruktózového a glukózového sirupu (29 g na 100 g), problematický je také relativně vysoký obsah tuků (16 g/100 g) a přítomnost několika přídatných látek s potenciálně rizikovým hodnocením, jako jsou uhličitany draselné a fosforečnany sodné.

Výrobek navíc obsahuje pět běžných alergenů – mléko, lepek, sóju, stopy ořechů a vejce, takže to pro moje dítě ani není. Z nutričního hlediska je sice produkt energeticky hutný (119 kcal na 30g porci), ale chudý na vlákninu (pouze 1,4 g/100 g) a další prospěšné živiny. Jde tedy o potravinu s převahou „prázdných kalorií“, která nepřispívá ke zdravým stravovacím návykům a může podporovat rozvoj obezity či jiných zdravotních problémů u dětí při pravidelné konzumaci.

Naši domácí brumíci naproti tomu obsahují pouze základní, jednoduché suroviny:

  • Strouhaný kokos, díky kterému jsou brumíci přirozeně sladké a krásně voní
  • Hladkou mouku (kterou můžete snadno nahradit bezlepkovou)
  • Kokosový olej místo kontroverzního palmového tuku
  • Javorový sirup nebo jiné přírodní sladidlo, více se dozvíte zde.
  • Rostlinné mléko místo kravského

Žádné konzervanty, žádná barviva, žádné emulgátory s podivnými kódy. Jen skutečné jídlo, které můžete s klidným svědomím dát svým dětem. A co víc – příprava je tak jednoduchá, že ji můžete udělat společně jako rodinnou aktivitu!

Skladem 199 Kč
Ekonomické balení kokosového oleje, které můžete využít nejen v kuchyni, ale i v přírodní kosmetice. Kokosový olej je velmi termostabilní, a proto se výborně hodí na pečení a smažení.
Skladem 139 Kč
Strouhaný kokos bez cukru, který je pro svůj vysoký obsah tuku ideální na pečení. Přestože není nijak doslazovaný, díky vysoké kvalitě kokosů je chuťově plný a přirozeně sladký. Jemně nastrouhaný kokos je nepostradatelný při vánočním pečení, je skvělý na výrobu domácí kokosového mléka, másla i raffaela.
Skladem 195 Kč
Nejoblíbenější javorový sirup, který má skvělou chuť a velice příjemnou vůni. Jedná se o 100% javorový sirup bez přidaných látek a aromat. Grade A označuje světlou barvu javorového sirupu. Skvěle se hodí na palačinky nebo lívance, přidejte si jej místo cukru do jogurtů nebo do vaší oblíbené snídaňové kaše.

Kouzlo dvoubarevných brumíků

Co dělá brumíky tak ikonickými? Je to ten charakteristický dvoubarevný vzhled! Tmavé detaily na světlém podkladu vytvářejí roztomilé medvědí obličejíčky, které děti milují.

100 Kč sleva na první objednávku

Při první várce jsem byla trochu nervózní, jestli se mi podaří tento efekt napodobit, ale technika je překvapivě jednoduchá. Stačí část těsta obarvit kakaem a pak s ním udělat detaily ve formičkách. Výsledek bude skvělý, i když vám během procesu může připadat, že se vám to nedaří. Potom formičky naplníte světlým těstem, které tvoří většinu brumíka.

Domácí brumík
Domácí brumík

Jak zapojit děti do pečení domácích brumíků

Většina malých dětí ráda peče a je škoda je do toho nezapojit. Sice musíte počítat s tím, že to nebude taková rychlovka, ale děti to bude bavit.

Tady je pár tipů, jak zapojit děti podle věku:

  • 2-3 roky: Mohou míchat těsto (s vaší pomocí) a sledovat proces
  • 4-6 let: Pomohou s odměřováním ingrediencí a plněním formiček
  • 7+ let: Mohou prakticky celý recept připravit sami pod vaším dohledem

Kromě zábavy a společně stráveného času získávají děti i cenné dovednosti – základy měření, trpělivost a radost z tvoření něčeho vlastníma rukama. Navíc jim dáváte důležitou lekci o tom, že i zdravější verze oblíbených dobrot může být naprosto lahodná.

Domácí brumíci bez cukru a bez laktózy
Domácí brumíci bez cukru a bez laktózy

Jak skladovat domácí brumíky

Na rozdíl od průmyslově vyráběných sušenek, které díky konzervantům vydrží věčnost, mají domácí brumíci pochopitelně kratší trvanlivost. Ale nemusíte se bát – při správném skladování vydrží klidně týden.

Nejlepší je uchovávat je v hermeticky uzavřené nádobě při pokojové teplotě. Pro delší trvanlivost je můžete uchovávat i v lednici, ale v takovém případě doporučuji nechat je před konzumací chvíli při pokojové teplotě, aby změkly, nezapomínejte, že kokosový olej tvrdne v lednici.

Jak recept upravit pro různé typy stravování

Krása tohoto receptu spočívá v jeho všestrannosti a adaptabilitě. Ať už máte jakékoliv dietní omezení, existuje způsob, jak si domácí brumíky přizpůsobit:

Bezlepková varianta

Stačí nahradit klasickou mouku za bezlepkovou směs v poměru 1:1. Doporučuji směsi, které obsahují xantanovou gumu nebo psyllium, aby měly lepší strukturu. Můžete také experimentovat s mandlovou nebo kokosovou moukou, ale v takovém případě možná budete muset upravit množství tekutiny a nemusí to tak dobře držet.

Bez přidaného cukru

V našem receptu používáme javorový sirup, pokud máte něco proti němu (nebo ho doma nemáte), můžete použít rozmixované datle nebo banán. Nezapomínejte, že děti do jednoho roku by neměly konzumovat med.

Keto verze

Nahraďte mouku mandlovou moučkou, použijte erythritol nebo stévii jako sladidlo a přidejte trochu více kokosového oleje, aby to drželo. Pokud vám nevadí vejce, dejte ho tam jako pojivo. Mandlová moučka drží fakt o dost hůř.

Často kladené otázky

Od kdy můžou děti kokos?

Od zavedení příkrmů můžou děti i kokos. Mrkněte na náš článek, kde máme podrobnosti.

Mohu použít jiný olej než kokosový?

Ano, můžete použít jakýkoliv neutrální rostlinný olej, ale kokosový dodává charakteristickou chuť. Dobrou alternativou je například avokádový olej.

Jak poznám, že jsou brumíci hotoví?

Brumíci by měly být zlataví a při dotyku by měly být pevné, ale ne tvrdé. Pamatujte, že při chladnutí ještě mírně ztvrdnou.

Domácí brumíci bez cukru

Recept: Domácí brumíci bez cukru, bez laktózy i bez vajec

Děti milují brumíky a tihle domácí kokosoví brumíci bez cukru, bez laktózy i bez vajec jsou vhodné i pro ty absolutně nejmenší strávníky.
Course Dezert
Cuisine Česká
Dávka 0

Ingredience
  

Postup
 

  • Smíchejte všechny suché ingredience kromě kakaa.
  • Rozpusťte kokosový olej a přidejte ho k suchým surovinám.
  • Přilijte mléko a javorový sirup, promíchejte do hladkého těsta.
  • Oddělejte část těsta a vmíchejte kakao – vznikne tmavé těsto na detaily.
  • Tmavým těstem udělejte detaily (čumáček, nožičky), poté přidejte světlé a zarovnejte.
  • Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 15–20 minut, dokud nezezlátnou.
Keyword brumící, brumící bez cukru, domácí brumík, kokosový brumík, vegan brumíci
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin