Italské kuskus rizoto se zeleninou a tofu

Připravit vynikající kuskus není jen tak. Sice se vaří jednoduše, ale často skončí bez chuti. Tak to není tento případ. Díky použití rajčatového protlaku a italských bylinek je toto rychlé kuskus rizoto se zeleninou a tofu naprosto famózní. Kombinuje chutě italských bylinek, čerstvé zeleniny a marinovaného tofu, což z něj činí skvělou volbu pro vegetariány i vegany.

Italské kuskus rizoto se zeleninou a tofu
Italské kuskus rizoto se zeleninou a tofu

Proč je kuskus zdravý?

Všichni víme, že kuskus je zdravý, ale proč? Kuskus je tradiční severoafrická potravina, která se stále více stává populární po celém světě díky své univerzálnosti a výživovým hodnotám.

Je bohatý na sacharidy, což poskytuje tělu energii, a obsahuje také určité množství bílkovin. Kuskus je nízkotučný a má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Dále je bohatý na selen, minerál, který má antioxidační vlastnosti a podporuje imunitní systém.

Nedostupné 99 Kč
TOP produkt mezi olivovými oleji!Tento olivový extra panenský olej pochází z velmi vzácných oliv odrůdy Koroneiki, které rostou na Krétě. Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svou specifickou chutí a vůní. Zaručujeme vám nezapomenutelný gurmánský zážitek.
Skladem 79 Kč
Nejrychlejší jídlo na světě!Kuskus prostě zalijete horkou vodou nebo vývarem a za 5 minut máte hotovo. Kuskus je nahrubo mletá těstovina, která se vyrábí z tvrdé části pšenice. Pochází z Itálie a je to skvělá příloha například místo rýže. My osobně máme nejraději zeleninový salát s kuskusem! Zkuste smíchat kuskus a rukolu spolu s nakrájenými naturálními meruňkami, sušenými rajčaty a pistáciemi. Promíchejte a to celé ochuťte citronovou šťávou a citronovou kůrou. Této kombinace se nikdy nepřejíte!
Skladem 89 Kč
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) neodmyslitelně patří především k italské kuchyni. Má velmi charakteristickou chuť a vůni. Skvěle dochutí těstoviny, pizzu, polévky a saláty. Jedná se o sušenou nať bazalky pravé, která obsahuje drcené listy, stonky i květy.

Jakou zvolit zeleninu na kuskus rizoto se zeleninou a tofu?

Pro tento recept doporučujeme používat sezónní zeleninu, kterou máte zrovna po ruce. Máte hodně dýní? Sem s nimi. Skvělý je i hrášek, kukuřice ale můžete použít i houby. Brokolice, paprika, cuketa a lilek je taková klasika.

Zkrátka do rizota dejte, co máte rádi a co vám zrovna roste na zahradě nebo sedí ve spíži. Sezónní zelenina je často levnější a obsahuje více živin, protože je sklízena v době své nejlepší kvality.

Jaké použít bylinky?

Pokud chcete jít do italských chutí, tak je to jednoduché. Základem by měla být bazalka, tymián a oregano, dodává pokrmu autentickou italskou chuť.

Jestli jste spíš na asijské chutě, můžete trochu experimentovat. Mezi naše favority patří určitě koriandr, kurkuma, ale skvělá je i uzená paprika. Ti z vás, co chtějí trochu do Indie, můžou zvolit třeba garam masalu.

100 Kč sleva na první objednávku
Italské kuskus rizoto se zeleninou a tofu
Italské kuskus rizoto se zeleninou a tofu

Proč používat marinované tofu?

Tofu je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje. Marinované tofu je navíc chuťově bohatší než klasické bílé tofu. Tofu je také bohaté na železo, vápník a magnézium, což podporuje zdravé kosti a celkové zdraví.

Často kladené otázky

Jak dlouho trvá příprava italského kuskus rizota?

Celková doba přípravy je 20-30 minut, záleží, jak rychle krájíte zeleninu.

Jaký vývar je nejlepší použít? 

Zeleninový nebo kuřecí vývar, záleží, jestli jste vegetariáni.

Je tento recept veganský?

Pokud použijete olivový olej místo másla a vynecháte parmazán, bude veganský.

Jakou použít zeleninu?

Do rizota můžete dát jakoukoliv zeleninu máte zrovna k dispozici. Skvělá je paprika, brokolice, lilek, cuketa, ale můžete udělat rizoto i s dýní.

Jak dlouho vydrží italské kuskus rizoto v ledničce?

Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 5 dní.

Můžu přidat maso?

Ano, samozřejmě můžete přidat do receptu i maso.

Jaký typ tofu použít?

Nejlepší je marinované nebo uzené tofu.

Je kuskus bezlepkový?

Ano, kuskus je přirozeně bezlepková potravina.

Kuskus se zeleninou a tofu

Italské kuskus rizoto se zeleninou a tofu

Skvělý recept na kuskus rizoto, který máte hotový do 30 minut. Kuskus rizoto je zdravé, chutné a zpracujete do něj sezónní zeleninu.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 19 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Vegetariánská

Ingredience
  

  • 1 hrnek kuskusu
  • 1,5 hrnku zeleninového vývaru
  • 1 plechovka rajčatového pyré
  • 2 hrnky sezónní zeleniny brokolice, paprika, cuketa, lilek – nakrájené
  • 1 balení marinovaného tofu
  • 1 ks cibule
  • Olivový olej nebo máslo na restování
  • 1 ČL ČL bazalky
  • 1/2 ČL ČL tymiánu
  • 1/2 ČL ČL oregána
  • Pepř a sůl dle chuti
  • 70 g parmazánu + extra k podávání

Postup
 

  • Rozmíchejte rajčatové pyré v zeleninovém vývaru a přiveďte k varu.
  • Zalijte vývarem s rajčatovým pyré kuskus a nechte odstát, dokud kuskus nevsákne tekutinu.
  • Na oleji nebo másle orestujte cibulku do zlatova.
  • Přidejte nakrájenou zeleninu, podlijte vodou, osolte a přidejte bazalku, tymián a oregáno. Poduste, dokud není zelenina měkká.
  • Přidejte nakrájené tofu a nechte chvíli prohřát.
  • Vmíchejte zeleninu s tofu do kuskusu a přidejte nastrouhaný parmazán. Důkladně promíchejte.
  • Podávejte s parmazánem.
Klíčové slovo kuskus, kuskus rizoto, kuskus se zeleninou a tofu
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin