Litá mandlová bábovka s čokoládou, která chutná po marcipánu

Této bábovce často doma říkáme marcipánová, kombinace mandlové moučky a cukru, ze kterého se marcipán dělá, jí dodává právě tuto dokonale lahodnou chuť. Litá bábovka s čokoládou a mandlovou moučkou je navíc extrémně jednoduchá na přípravu. Jediný problém? U nás doma nevydržela ani 24 hodin.

Mandlová bábovka s čokoládou
Mandlová bábovka s čokoládou

Proč je mandlová moučka zdravá?

Mandlová moučka je výborným zdrojem bílkovin, zdravých tuků a vlákniny. Obsahuje také významné množství vitamínu E, hořčíku a vápníku, což podporuje zdraví kostí a kůže. Mandlová moučka je přirozeně bezlepková a nízkosacharidová, což ji činí ideální pro osoby s celiakií nebo ty, kteří sledují svůj příjem sacharidů. Díky svému složení dodává pečivu jemnou, ořechovou chuť a bohatou texturu.

Skladem 195 Kč
Právě jste našli kokosový olej v BIO kvalitě, který je vyrobený tradiční metodou lisování za studena. Díky této unikátní metodě si kokosový olej uchovává všechny vitamíny a antioxidační látky v maximální možné míře. Proto je často využíván i v přírodní kosmetice. Kokosový olej za studena lisovaný nádherně voní, a navíc je chuťově naprosto úžasný! Vyzkoušejte i ve vaší kuchyni.
Skladem 69 Kč
Mandlová mouka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternativou k běžným obilným moukám. Hojně se využívá při low-carb, paleo a keto dietě na výrobu dortů, palačinek, chleba či pizzy. Bílá mandlová moučka je vyrobena z blanšírovaných mandlí.
Nedostupné 139 Kč
Malé čokopecičky z pravé belgické hořké čokolády jsou vynikající nejen na mlsání jako takové, ale také se skvěle hodí na vaření a pečení. Zkuste je přidat do svých oblíbených sušenek, bábovek, zamíchejte je do těsta nebo s nimi ozdobte své oblíbené dorty a dezerty. Neobsahují palmový olej. Navíc se jedná o tzv. termostabilní čokoládu. Jinými slovy i po upečení si čokopecičky zachovají svůj tvar a dodají každému Vašemu pokrmu neodolatelnou čokoládovou chuť.

Jaký použít kokosový olej?

Pro tento recept doporučujeme použít kokosový olej lisovaný za studena. Tento olej si uchovává všechny zdravé látky a má jemnou kokosovou vůni a chuť. Kokosový olej je bohatý na středně dlouhé řetězce triglyceridů (MCT), které se rychle metabolizují a mohou pomoci při hubnutí a zvyšování energie.

Jak dlouho se bábovka peče?

Litá bábovka se peče v předehřáté troubě na 165 stupňů Celsia po dobu 50-60 minut. Po upečení nechte bábovku vychladnout, aby se při vyklepávání z formy nerozpadla.

Mandlová bábovka s čokoládou
Mandlová bábovka s čokoládou

Jak zjistit, že je bábovka pečená

Je bábovka zlatohnědá a krásně voní? Než ji vyndáte, udělejte test špejlí. Pokud na špejli nezůstane těsto, je litá bábovka s čokoládou je hotová.

Tipy na další recepty na bábovky

Pečete rádi bábovky? Nedivíme se, bábovky jsou takový vděčný a rychlý recept, který neurazí snad žádnou návštěvu. Navíc stačí smíchat ingredience v kuchyňském robotu, nalít do formy a mezitím můžete uvařit i oběd nebo poklidit. Bábovky zkrátka ocení každá návštěva.

Vyzkoušejte i další naše recepty, například ořechovou bábovku, banánovou bábovku,  tvarohovou bábovku nebo kefírovou bábovku. Chtěli byste něco zdravějšího nebo k vám přijdou na návštěvu vegani či lidé s intolerancí laktózy? Připravte jim makovou bábovku, která je zcela bez laktózy i bez vajíček.

100 Kč sleva na první objednávku

Často kladené otázky

Na kolik stupňů se bábovka s čokoládou peče? 

Bábovku vždy pečeme maximálně na 165 stupňů, jinak vám může prasknout. Bábovku nikdy nepečeme na horkovzduch, ale zeshora a zespoda.

Jak dlouho vydrží bábovka s čokoládou?

Bábovka vám vydrží při pokojové teplotě až 5 dnů, ale u nás se snědla za 24 hodin, takže hodně štěstí :-).

Můžu použít i jiný olej než kokosový?

Ano, můžete kokosovým olej nahradit i jiným rostlinným olejem. Změní to ale výslednou chuť bábovky.

Můžu použít i jinou ořechovou moučku?

Nedoporučujeme to, protože mandlová moučka má typickou chuť a konzistenci a bábovka by se vám nemusela povést.

Mám kokosový olej rozehřát, než ho dám do receptu?

Ano, je to lepší.

Jaký typ čokolády je nejlepší do bábovky?

Doporučujeme čokoládové pecičky, ty nejkvalitnější jsou od značky Callebaut, což je značka belgické čokolády.

Jak zabránit tomu, aby se bábovka rozpadla při vyklepávání? 

Nechte bábovku vychladnout, v bábovce je kokosový olej, který po vychladnutí ztuhne a bude vám bábovka lépe vyklepávat.

Litá mandlová bábovka s čokoládou, která chutná po marcipánu

Litá mandlová bábovka s čokoládou, která chutná po marcipánu

Naše litá bábovka s čokoládou chutná po marzipánu, těsto připravíte snadno i bez robota do pár minut a výsledek je naprosto úžasný. Podle naší rodiny a kamarádu je to nejlepší bábovka s čokoládou, kterou kdy ochutnali.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 50 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Česká

Ingredience
  

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek mandlové moučky
  • 1/2 hrnek cukru krystal
  • 1/2 hrnek kokosového olej
  • 1 hrnek mléka
  • 1 pytlík vanilkového cukru
  • 1/2 pytlíku prášku do pečiva
  • 1 PL Strouhané citronové kůry
  • 70 g čokoládových peciček hořké či mléčné čokolády

Postup
 

  • Předehřejte troubu na 165 stupňů Celsia.
  • V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience kromě čokoládových peciček.
  • V druhé míse smíchejte všechny mokré ingredience.
  • Postupně přimíchávejte suché ingredience do mokrých a dobře promíchejte.
  • Na závěr jemně vmíchejte čokoládové pecičky.
  • Těsto nalijte do vymazané bábovkové formy.
  • Pečte v troubě 50-60 minut.
  • Po upečení nechte bábovku vychladnout, aby se při vyklepávání z formy nerozpadla.
Klíčové slovo bábovka, bábovka s čokoládou
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2