Nejlepší recept na brokolicovou polévku s bramborem a bez smetany

Kdo by nemiloval brokolicový krém. Krémová brokolicová polévka s bramborem a bez smetany patří nejoblíbenějším polévkám u nás. Je jednoduchá, zasytí a hlavně je naprosto vynikající. Pojďme se podívat na nejlepší recept na brokolicovou polévku. Náš recept zabere i s přípravou maximálně 30-40 minut.

Nejlepší recept na brokolicovou polévku s bramborem a bez smetany
Nejlepší recept na brokolicovou polévku s bramborem a bez smetany

Proč je brokolicová polévka zdravá

Naše krémová brokolicová polévka je naprosto zdravá a vhodná pro hubnutí, protože je pouze ze zeleniny a kešu ořechů. Obsahuje tedy spoustu vlákniny, zdravých tuků i proteiny.

Brokolice patří mezi nejzdravější zeleninu

Mysleli jste si, že vitamin C najdete pouze v ovoci? Chyba. Brokolice patří mezi nejzdravější zeleninu, je skvělým zdrojem vitamínů C a K, což jsou dva klíčové vitamíny pro naše tělo.

Kromě vitamínů je brokolice také bohatá na vlákninu, což je skvělé pro naše zažívání. Mimochodem, brokolice obsahuje také mnoho antioxidantů, které nám pomáhají bojovat proti volným radikálům. Takže pokud hledáte zeleninu, která je chutná a zároveň prospěšná pro vaše tělo, brokolice by měla být na vrcholu vašeho seznamu.

Sleva na kešu

Pokud nejste příliš velcí fanoušci brokolice, zkuste náš recept na brokolicovou polévku, která je zjemněná bramborem a kešu smetanou.

Místo smetany zdravé ořechy

Naše krémová brokolicová polévka je veganská, protože v ní je místo smetany použitá tzv. kešu smetana. To jsou prakticky pouze rozmixované kešu ořechy s vodou. Proč je skvělé používat kešu místo smetany? Kromě toho, že kešu jsou zdravé, také je můžete poměrně dlouho skladovat doma v uzavřené nádobě. Takže když nemáte po ruce smetanu, můžete použít kešu.

Skladem 149 Kč
Kešu jádra OBŘÍ WW180 natural jsou největší kešu oříšky, které se dají u domácích pěstitelů sehnat. Při každé sklizni se jedná o velmi omezené množství, proto jsou cenově dražší. Jsou ovšem krásně sněhobílé, mají vynikající vláčnou chuť a křupou

Polévku by samozřejmě šlo udělat zcela bez smetany, ale měli byste po ní hned hlad. Díky kešu smetaně tato brokolicová polévka zasytí, je vhodná k hubnutí a je naprosto ideální i jako hlavní jídlo.

100 Kč sleva na první objednávku
Nejlepší recept na brokolicovou polévku s bramborem a bez smetany
Brokolicová polévka je zdravá a jednoduchá na přípravu

Mohlo by vás zajímat: Čím nahradit smetanu na vaření a ke šlehání ve slaných i sladkých receptech

Jak na krémovou brokolicovou polévku bez smetany

Pokud milujete krémovou polévku, ale nemáte po ruce smetanu nebo máte intoleranci laktózy, máme pro vás tip. Zkuste použít kešu ořechy. Stačí namočit kešu na 30 minut do horké vody a rozmixovat je s trochou polévky. Díky tomu získáte skvělou alternativu smetany, která nemá žádnou výraznou pachuť jako například kokosové mléko.

Nevyhazujte košťál z brokolice

Při přípravě brokolice rozdělíme hlávky na růžičky a nemusíte vyhazovat ani košťál. Pokud chcete zpracovat i košťál, je vhodné ho oloupat, protože slupka bývá dřevnatá, a pak nakrájet na menší kousky. Tím, že budete polévku mixovat, nemusíte se bát košťál použít.

Brokolicovou polévku můžete rozmixovat celou nebo pouze část.
Brokolicovou polévku můžete rozmixovat celou nebo pouze část.

Recept na brokolicovou polévku krok za krokem

Jak připravit krémovou brokolicovou polévku? Nejprve si připravíme zeleninu. Nakrájíme si cibuli a dáme jí zvlášť do misky, a potom se vyhrneme na brokolici a brambory. Nejlepší je brokolici nejprve rozdělit na růžičky, oloupat košťál a nakrájet ho na malé kousky. Stejně tak si oloupeme brambory a nakrájíme je na drobnější kostičky.

Když máme nakrájenou zeleninu, na rozehřátém másle nebo oleji zpěníme cibuli, přidáme brokolici a brambory a společně orestujeme. Přidáme zeleninový vývar, podle chuti případně dosolíme a opepříme a vaříme asi 20 minut, než jsou brambory měkké.

Vyjmete část polévky a rozmixujete ji s předem namočenými kešu ořechy v horké vodě. Potom přidáme zbytek polévky a rozmixujeme ji do krémova. Pokud máte rádi polévku s kousky, nemusíte ji mixovat celou a můžete si část polévky dát stranou. Polévku dochutíme muškátovým oříškem a můžete podávat.

Tipy na další recepty na polévky

Pokud milujete polévky, zkuste naší oblíbenou polévku z červené čočky, dýňovou polévku nebo hráškovou polévku. Máte raději asijské recepty? Vyzkoušejte thajskou polévku Tom Kha Gai.

Často kladené otázky

Je brokolicová polévka veganská?

Ano, náš recept je veganský.

Jak dlouho můžu skladovat polévku v ledničce?

V ledničce vám brokolicová polévka vydrží až 5 dní.

Můžu brokolicovou polévku zamrazit?

Ano, brokolicovou polévku můžete dát do mrazáku, kde ji můžete skladovat až 6 měsíců.

S čím podávat brokolicovou polévku?

Brokolicovou polévku můžete podávat samotnou, ale můžete k ní servírovat i chléb a klidně si osmažit slaninu nebo přidat jarní cibulku.

Nejlepší recept na brokolicovou polévku s bramborem a bez smetany

Nejlepší recept na brokolicovou polévku s bramborem a bez smetany

Brokolicová polévka patří mezi nejoblíbenější krémové polévky v České republice. Pojďme se podívat na recept s bramborem a bez smetany.
4.50 z 2 hlasů
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 30 minutes
Chod Polévka
Kuchyně Česká
Dávka 4 lidi

Ingredience
  

Postup
 

  • Nakrájejte cibuli, brokolici a brambory. Kešu ořechy namočte v horké vodě.
  • V hrnci si zpěňte na másle nebo oleji cibuli. Po chvíli přidejte brokolici a brambory.
  • Zalijte zeleninovým vývarem. Vařte alespoň 20 minut, než budou brambory měkké.
  • Část polévky vyjměte a rozmixujte s kešu ořechy. Poté přidejte zbytek polévky a vše rozmixujte do krémové konzistence.
  • Dochuťte polévku solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Klíčové slovo brokolicová polévka, oběd, polévka, večeře
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




14 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin14