Nejlepší cuketové karbanátky bez masa pečené v troubě

Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Anežka

Hledáte recepty z cukety? Zkuste naše bezmasé karbanátky z cukety. Jsou extrémně jednoduché na přípravu a vynikající s bramborovou kaší i jogurtovým dipem. Pokud chcete, můžete je udělat tenčí a dát si je místo masa do burgerů. Cuketové karbanátky se sýrem jsou zkrátka skvělé, tak si je pojďme připravit.

Nejlepší cuketové karbanátky bez masa pečené v troubě
Nejlepší cuketové karbanátky bez masa pečené v troubě

Jak připravit cuketu na cuketové karbanátky

Pokud příliš často nepřipravuje cuketu, dejte si pozor na přebytečnou vodu. Cuketu si nejprve nastrouhejte, to můžete udělat na klasickém struhadle nebo pomocí robota, nepoužívejte ale mixér, mohli byste mít cuketu na kaši. Nechte pět minut nastrouhanou cuketu odstát v míse a potom z ní vymačkejte přebytečnou vodu.

Přebytečnou vodu snadno vymačkáte tak, že si vezmete jemné sítko, nastrouhanou cuketu do sítka přendáte a pomocí vařečky či rukou vodu začnete vymačkávat.

Sleva na kešu
Cuketu loupat nemusíte, pokud jí máte domácí
Cuketu loupat nemusíte, pokud jí máte domácí

Jak vypracovat těsto na cuketové karbanátky

Jakmile máme z nastrouhané cukety vymačkanou přebytečnou vodu, můžeme si začít připravovat těsto. Nakrájíme si sušená rajčata, rukolu, bazalku či jiné bylinky a nastrouháme parmazán.

To vše dáme do mísy s nastrouhanou a vymačkanou cuketou, přidáme vajíčka, špaldovou mouku, lněnou nebo jinou ořechovou mouku, sůl a pepř. Vše dokonale promícháme.

Těsto by nemělo být ani příliš suché ani příliš mokré. Buďto si můžete vypracovat karbanátky rukama nebo vždy dát trošku těsta na pečícím papírem vyložený plech a pomocí vařečky trošku těsto „rozplácnout“.

100 Kč sleva na první objednávku

Jak péct cuketové karbanátky se sýrem

Cuketové karbanátky pečeme zhruba 30-40 minut (dle velikosti karbanátků) na 200 stupňů v troubě. My je vždy po 20 minutách zkontrolujeme, protože člověk ne vždy dělá stejně veliké karbanátky a ty menší se samozřejmě pečou kratší dobu. Jakmile jsou upečené do zlatova, tak je vyndaváme.

Nejlepší cuketové karbanátky bez masa pečené v troubě
Cuketové karbanátky se sýrem máme rádi se salátkem a jogurtovým dipem, skvělé jsou ale i s kaší.

Jak smažit cuketové karbanátky

Pokud máte raději křupové smažené karbanátky, můžete je dát do vrstvy oleje a smažit je z obou stran do zlatova. Potom je přendejte na ubrousek a vysajte z nich přebytečný olej. Karbanátky z cukety můžete samozřejmě připravovat i pomocí horkovzdušné fritézy.

Jak na zdravější cuketové karbanátky

Ti z vás, co se snaží jíst zdravěji, mohou přidat více ořechové mouky a ubrat špaldovou. V našem receptu je poměr ve prospěchu špaldové mouky, ale můžete dát 1/3 špaldové mouky a 2/3 ořechové mouky. My nejraději používáme mandlovou moučku či lněnou mouku. Mandlouvá mouka je ale u nás doma většinou oblíbenější, protože z ní děláme i naší luxusní zdravou pizzu, takže jí míváme vždy po ruce.

Pokud byste měnili poměry, doporučujeme volit spíše méně výraznější ořechové mouky, ideální je výše zmíněna mandlouvá moučka. Můžete také přidat jedno vajíčko navíc, aby vám karbanátky lépe držely.

Skladem 69 Kč
Mandlová mouka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternativou k běžným obilným moukám. Hojně se využívá při low-carb, paleo a keto dietě na výrobu dortů, palačinek, chleba či pizzy. Bílá mandlová moučka je vyrobena z blanšírovaných mandlí.
Skladem 39 Kč
Bezlepková, jemně mletá mouka z hnědého lnu je vynikající alternativou klasické mouky. Vždy čerstvě umletá! Obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Je vyrobena z vylisovaných semínek hnědého lnu. Rychle do sebe absorbuje tekutinu. Lněnou mouku ocení především milovníci LOW CARB!

S čím podávat cuketové karbanátky

Když se chceme rozšoupnout a udělat z cuketových karbanátků stále zdravé ale poměrně slavnostní jídlo, rádi připravujeme náš oblíbený „bramborový“ salát z dýně. Vynikající jsou ale i se salátem. Ke karbanátkům z cukety si můžete udělat třeba řecký salát nebo vynikající asijský okurkový salát.

Naprosto nejraději máme cuketové karbanátky s jogurtovým dipem, který připravujeme z řeckého jogurtu, špetkou soli, česneku a pepře. Nebo můžete zvolit klasiku a připravit si ke karbanátkům z cukety bramborovou kaši.

Tipy na další recepty z cukety

Máte letos příliš velkou úrodu cuket a nevíte co s nimi? Pokud neustále hledáte recept z cukety, zkuste i naše oblíbené těstoviny z cukety nebo klasický cuketový perník.

Nejčastější otázky na recepty z cukety

Jak na veganské cuketové karbanátky?

Veganské cuketové karbanáty uděláte snadno, nahraďte parmazán lahůdkovým droždím, mléko veganskou alternativou a vajíčka tzv. lněným vajíčkem.

Jak dlouho skladovat cuketové karbanátky?

V ledničce vydrží 2-3 dny, ale ideální je, když je sníte ten samý den.

Čím nahradit parmazán?

Parmazán můžete nahradit lahůdkovým droždím.

Nejlepší cuketové karbanátky bez masa pečené v troubě

Nejlepší cuketové karbanátky bez masa pečené v troubě

Nevíte, co pořád vyrábět z cukety? Zkuste tyto jednoduché cuketové karbanátky se sýrem, které můžete upéct v troubě nebo usmažit jako bramboráky.
5 z 1 hlasu
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 30 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Dávka 4 lidi

Ingredience
  

Postup
 

  • Nastrouhejte cuketu a nechte odstát 5 minut. Poté vymačkejte přebytečnou vodu.
  • Nakrájejte sušená rajčata, bylinky a nastrouhejte parmazán.
  • Do mísy přidejte všechny ingredience včetně vajec, mouky, mléka, soli a pepře. Důkladně promíchejte.
  • Vypracujte karbanátky (dle konzistence) nebo těsto dávejte rovnou na pečícím papírem vyložený plech.
  • Pečte 30–40 minut na 200 stupňů.
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2