Rukolový salát s pečenými batáty, pekany a medovo–hořčičnou zálivkou

Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína

Pokud milujete pečené batáty, tento rukolový salát s pekany a medovo–hořčičnou zálivkou si zamilujete. Je velmi jednoduchý na přípravu a prakticky nejdéle trvá nakrájet batáty, a pak je upéct. Skvěle se k němu hodí naše úžasná medovo hořčičná zálivka. Rukolový salát s pečenými batáty, pekany a medovo-hořčičnou zálivkou je receptem, který nikdy nezklame.

Rukolový salát s pečenými batáty
Rukolový salát s pečenými batáty

Proč jíst rukolový salát: Rukola je zdravá

Co je to rukola? Rukola je populární zelenina pěstovaná po celém světě. Rukola je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahuje vysoké množství vitamínu K, vitamínu A a vitamínu C. Rukola je také dobrým zdrojem vápníku, železa a draslíku. Jedná se také o jednu z mála rostlinných zdrojů omega-3 mastných kyselin.

Díky nízkému obsahu kalorií (jen 25 kalorií na 100 gramů) a vysokému obsahu vlákniny je rukola vynikající volbou pro ty, kteří chtějí zhubnout.

Rukola je bohatá na draslík, který podporuje zdravou srdeční činnost tím, že pomáhá regulovat krevní tlak. Díky vysokému obsahu dietní vlákniny může rukola také pomoci snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu a tím podporovat zdraví srdce a cév.

Rukola obsahuje vitamíny A a C, oba jsou klíčové pro zdraví očí. Vitamín A je nezbytný pro zdraví sítnice, zatímco vitamín C může pomoci předcházet šedému zákalu. Tak už jste natěšeni na to, jak si připravíte váš chutný rukolový salát?

Rukolový salát s pečenými batáty
Rukolový salát s pečenými batáty

Pečené batáty – delikatesa, která neomrzí

Batáty jsou přirozeně sladké a po pečení se jejich chuť ještě umocní. Přitom jsou nízkosacharidové! Je to docela k nevíře. Pečení batátů je stejně snadné jako pečení klasických brambor. A jak dosáhnout v troubě té nejlepší chuti? Zde je tajemství: Pro dosažení nejlepších výsledků použijte olivový olej a pečte je v horkovzdušné troubě. Při experimentování s máslem nedopadly batáty tak dobře jako s olejem.

100 Kč sleva na první objednávku

Medovo-hořčičná zálivka – základ, který podtrhne chuť každého salátu

Ačkoliv jsou batáty již samy o sobě sladké, výborně se doplňují s medovo-hořčičnou zálivkou. Její příprava je tak snadná, že si ji zvládnete po čase připravit i od oka. A nebojte se, není příliš sladká! Med zjemňuje ostrou chuť citronu, a zároveň zahušťuje zálivku.

Příprava zálivky na tento zdravý salát je velmi jednoduchá. Stačí smíchat med, citronovou šťávu, hořčici a olivový olej, a máte hotovo. Pokud máte rádi více ostré, přidejte do zálivky více hořčice. Pokud naopak preferujete sladší chutě, přidejte více medu. Nebojte se experimentovat a přizpůsobit zálivku svému vkusu.

Medovo-hořčičná zálivka
Medovo-hořčičná zálivka

Rukolový salát je super v létě i v zimě

Rukolový salát s pečenými batáty, pekany a medovo-hořčičnou zálivkou je opravdový univerzál. Je to náš stálý favorit a jíme ho po celý rok. V létě je osvěžující díky medovo-hořčičné zálivce a v zimě si ho zas rádi dopřáváme jako teplý salát díky pečeným batátům.

Jak připravit rukolový salát s pečenými batáty, pekany a medovo hořčičnou zálivkou?

Pojďme nyní na výrobu rukolového salátu s medovo-citronovou zálivkou. Předehřejte troubu na 220°C. Sladké brambory oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce 1,5 cm. Pokud máte větší batáty, plátky rozkrojte na polokruhy.

Přidejte jeden a půl lžíci olivového oleje, osolte a opepřete podle chuti, a vše důkladně promíchejte. Rozprostřete brambory na plech a pečte je 20 minut. Poté brambory otočte a pečte dalších 10 minut, dokud nezískají krásnou zlatavou barvu.

Pekanové ořechy
Pekanové ořechy jsou vynikající v rukolovém salátu

Během pečení brambor se můžete pustit do přípravy medovo-hořčičného dresinku. V uzavíratelné skleničce rozmícháte 1 lžíci medu, 2 lžíce čerstvé citronové šťávy, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1/2 čajové lžičky dijonské hořčice a sůl a pepř podle chuti. Poté promícháte lžičkou, sklenici uzavřete a ještě s ní protřepete.

Následně se pustíte do přípravy dalších ingrediencí salátu. Na suché pánvi opečte pekanové ořechy na středně vysoké teplotě, pečte je tak dlouho, dokud nezačnou vonět. Poté je dejte stranou vychladnout.

Když jsou všechny ingredience připravené, můžete začít skládat salát. Do misky vložte rukolový salát, upečené brambory, pekanové ořechy a kozí sýr nebo feta sýr. Přidejte dresink a promíchejte. Poté už můžete servírovat.

Tipy na další zálivky na salát

Pokud máte chuť na něco krémovějšího, zkuste naší hořčičnou zálivku na salát z kešu.

Často kladené otázky

Jak připravit veganský rukolový salát?

Místo sýru použijte například tempeh. Zbytek ingrediencí je veganských.

Pomáhá rukolový salát hubnout?

Všechny zeleninové saláty jsou většinou vhodné na hubnutí.

Rukolový salát

Rukolový salát s pečenými batáty, pekany a medovo–hořčičnou zálivkou

Pokud milujete pečené batáty, tento rukolový salát s pekany a medovo–hořčičnou zálivkou si zamilujete. Je velmi jednoduchý na přípravu a prakticky nejdéle trvá nakrájet batáty, a pak je upéct. Skvěle se k němu hodí naše úžasná medovo–hořčičná zálivka. Rukolový salát s pečenými batáty, pekany a medovo-hořčičnou zálivkou je receptem, který nikdy nezklame. 
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 30 minutes

Ingredience
  

  • 600 – 700 g batátů oloupaných (2 střední)
  • 1 + 1/2 žíce olivového oleje
  • 100 g rukolového salátu ~3 hrsti
  • 1/2 šálku 70g pekanových ořechů
  • 60 g kozího sýra nebo fety
  • 1 dávka Medovo-hořčičného dresinku (recept najdete na blogu)

Postup
 

  • Předehřejte troubu na 220°C.
  • Nakrájejte batáty na plátky tlusté 1,5 cm.
  • Dejte batáty do misky, přidejte olej, posolte a opepřete. Dobře promíchejte a rozprostřete je na plech.
  • Pečte 20 minut, pak batáty otočte a pečte dalších 10 minut, nebo dokud nejsou zlatavé.
  • Mezitím si podle našeho receptu připravte medovo-hořčičnou zálivku na salát.
  • Pekanové ořechy opečte na suché pánvi, pečte je dokud nezačnou vonět.
  • Dejte všechny ingredience do mísy na salát a promíchejte je s dresinkem. Podávejte!
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1