Naposledy aktualizováno 25. 11. 2025 autorem Pavlína
Máte rádi neodolatelnou vůni perníku? Vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou jsou přesně ten druh sladkého pokušení, které vás okouzlí už při prvním soustu. Kombinují jemnou perníkovou chuť, voňavá jablka a pekanové ořechy spolu s belgickou čokoládou. Díky kefíru jsou neuvěřitelně vláčné i další den, a tak se skvěle hodí na snídani, svačinu nebo jako něco na zub k odpolední kávičce.
Z čeho se dělají vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou
Naše vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou patří k nejoblíbenějším dobrotám, co často pečeme nejen v chladném počasí, kdy perníčku není nikdy dost. Základem je kombinace hladké a polohrubé mouky spolu s ghí nebo máslem, kefírem, belgickou čokoládou, jablky a pekanovými ořechy, které spolu chutnají opravdu výborně. O jejich typickou vůni a chuť se zase stará perníkové koření, skořice, kakaový prášek a javorový sirup, které vykouzlí tu správnou perníkovou atmosféru.
TIP: Nepečené perníkové kuličky z datlové pasty

Jak si připravit domácí perníkové koření
Bez perníkového koření se u perníkových muffinů zkrátka neobejdete, protože to je hlavní přísada. Jenže to není koření, co byste běžně používali každý den, takže se stává, že ho prostě doma nemáte. Nemusíte ho jít hned kupovat, jednoduše si ho můžete doma namíchat z několika běžných druhů koření, které většinou doma jsou.
Základem směsi je skořice. Tu stačí doplnit trochou mletého zázvoru, hřebíčku a muškátového oříšku. Poměr si můžete přizpůsobit podle své chuti, ale osvědčená kombinace vypadá takto:
- 1 lžička skořice,
- ½ lžičky mletého zázvoru,
- ¼ lžičky mletého hřebíčku,
- ¼ lžičky muškátového oříšku.
Proč přidat do muffinů jablka
Nastrouhaná jablka těsto krásně zvláční, protože jsou šťavnatá a jemně sladká. V těstě se prakticky ztratí, ale dělají obrovský rozdíl v textuře. Kromě toho jsou plné vlákniny a muffinky jsou tak o něco zdravější. Pokud chcete muffiny ještě ovocnější, můžete přidat i drobné kostičky jablek.
Čokoláda a pekanové ořechy jako dokonalý doplněk
Belgická čokoláda s vysokým podílem kakaa dodá muffinům intenzivní chuť a krásně se při pečení rozpustí. Nejraději máme belgickou čokoládu Callebaut, která obsahuje vyvážený poměr kakaa i kakaového másla, takže je božská a většinou ji někdo sní dříve, než z ní něco stihneme upéct. K tomu přidají pekanové ořechy příjemnou křupavost a máslovou chuť, která s perníkovým kořením perfektně ladí.
TIP: Recept na jednoduchý (líný) cuketový perník s ořechy
Jak připravit těsto na vláčné perníkové muffiny s jablky
Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy prosejte oba druhy mouky a přidejte jedlou sodu, kakao, třtinový cukr, perníkové koření, skořici a špetku soli. K suché směsi přilijte kefír, přidejte rozpuštěné ghí nebo máslo, vejce a javorový sirup. Vše promíchejte tak, aby vzniklo hladké těsto. Poté nastrouhejte jablka, a než je přidáte do těsta, vymačkejte z nich šťávu, aby těsto nebylo moc mokré. Nakonec ručně vmíchejte kousky belgické čokolády bez cukru.
Jak upéct vláčné perníkové muffiny
Formu na muffiny vyložte košíčky, aby se vám nepřipekly. Poté je naplňte těstem. Doporučujeme do každého košíčku dát velkou lžíci těsta. Pokud chcete mít vláčné perníkové muffiny s jablky větší, aby nakynuly přes košíček, dejte do nich dvě lžíce těsta a pečte je o 5 minut déle. Než je dáte do trouby, můžete je ještě posypat čokopecičkami. Poté je pečte přibližně 35 minut a po upečení nechte hodinu vychladnout, aby se chutě krásně propojily.
Čím ozdobit vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou
Vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou vypadají dobře i jen tak. Pokud je chcete udělat trochu více slavnostně, můžete z nich udělat cupcaky nebo je potřít třeba zakysanou smetanou či ořechovým máslem (doporučujeme pistáciové máslo). Pokud budete dělat krém, nezapomeňte je nahoře posypat kakaem nebo lyofilizovaným ovocem či nasekanými pekanovými ořechy.
TIP: Vláčný perník s ořechy na plech

Vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou
Ingredience
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 1 ČL jedlé sody
- 1 PL kakaa
- 1 ČL skořice
- 2 ČL perníkového koření
- špetka soli
- 250 ml kefíru
- 1 vejce
- 2 jablka nastrouhaná najemno
- 1/2 rozpuštěného másla nebo ghí
- 2 PL javorového sirupu
- 1 hrst pekanových ořechů nasekaných
- 100 g hořké belgické čokolády
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny.
- Do velké mísy prosejte oba druhy mouky a přidejte jedlou sodu, kakao, třtinový cukr, perníkové koření, skořici i špetku soli.
- Vše promíchejte, aby se suché suroviny rovnoměrně spojily.
- K suché směsi přilijte kefír, rozpuštěné ghí, vejce a javorový sirup. Metličkou nebo vařečkou těsto promíchejte, dokud nebude hladké a sjednocené.
- Poté přidejte nastrouhaná jablka a kousky čokolády spolu s nasekanými pekanovými ořechy.
- Těsto rozdělte do muffinových košíčků, vychází to přibližně velká lžíce těsta do každého košíčku. Nahoru můžete ještě přidat čokopecičky.
- Pečte zhruba 30 minut, až budou muffiny krásně nadýchané. Zda už jsou hotové, vyzkoušejte špejlí.
- Po upečení je nechte alespoň hodinu chladnout, aby se chutě propojily a těsto zůstalo vláčné.
Často kladené dotazy (FAQ)
Jak se pečou vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou?
Těsto na perníkové muffiny jednoduše rozdělte do košíčků na muffiny, ideálně téměř po okraj, protože díky kefíru a jablkům krásně vyběhnou a zůstanou vláčné. Povrch můžete posypat kousky čokolády nebo ořechy. Muffiny se pečou zhruba 30 minut při 180 °C, a jakmile začnou na povrchu lehce zlátnout a provoní celou kuchyň, máte téměř hotovo.
Čím nahradit ghí v perníkových muffinech?
Ghí můžete bez problému nahradit rozpuštěným máslem, které je asi nejbližší alternativou, nebo použít kvalitní kokosový olej. Muffiny budou i tak vláčné a chutné, jen se může mírně změnit aroma a konzistence těsta. Pokud chcete zachovat jemnou máslovou chuť, sáhněte spíš po klasickém másle.

