Recept na jednoduchý (líný) cuketový perník s ořechy

Pokud už nevíte, co s cuketami, jste tady správně. Dneska si společně připravíme extrémně jednoduchý perník s cuketou, který je vláčný, a zároveň nikdo nepozná, že jste cuketu do receptu přidali. 

Tento recept je pro všechny, kdo nemají čas cuketu strouhat a potřebují rychlovku, kterou stihnou připravit během pár minut. Do našeho cuketového perníku použijete cuketu celou, nemusíte z ní nic vymačkávat, a pokud máte doma mixér, tak ji ani strouhat nebudete.

Nadýchaný hrníčkový perník z robotu a mixéru

Použili jsme standardní cuketu, která vážila asi půl kila. Zbytek ingrediencí jsme měřili jen na hrníčky, lžíce a lžičky. K výrobě jsme použili mixér a kuchyňský robot, abychom si ušetřili práci. Pokud jste ale zrovna na chatě, postačí vám struhadlo a větší mísa na míchání ingrediencí. 

Cuketový fitness perník ze špaldové mouky jistě ocení příznivci zdravé stravy.
Cuketový fitness perník ze špaldové mouky jistě ocení příznivci zdravé stravy.

Mohlo by vás zajímat: Recepty na zdravé snídaně: 10 nejlepších receptů pro děti i dospělé

Sleva na kešu

Jak na vláčný perník z cukety?

Nejprve si rozmixujeme cuketu. Pokud nemáte mixér, použijte struhadlo. Poté vložíme rozmixovanou cuketu do kuchyňského robotu a přidáme špaldovou mouku, olej, prášek do perníku, jedlou sodu, třtinový cukr nebo med, kakao, vanilkový extrakt, citronovou šťávu a vejce. 

Vše promixujeme, vmícháme nasekané pekanové ořechy a přelijeme do vymazaného pekáče nebo plechu. Můžeme ozdobit ořechy. Pečeme v horkovzdušné troubě na 170 °C po dobu 20-25 minut. Upozornění: Doba je jen orientační, záleží na velikosti plechu. 

Skladem 45 Kč
Jemně mletá mouka z celozrnné špaldy se hodí na každodenní pečení. Špalda je označována za původní odrůdu pšenice ve své nejryzejší podobě. Je typická pro svou lehkou stravitelnost, a navíc obsahuje velké množství vlákniny.
Skladem 159 Kč
Mandlový panenský olej lisovaný za studena se nejčastěji využívá ve studené kuchyni. Má výraznou mandlovou chuť a můžete jej přidat například do sladkých pokrmů, pomazánek, ale i dresingů a zejména do ovocných salátů.
Skladem 489 Kč
Naše naturální pekanové ořechy jsou té nejvyšší kvality, mají nádhernou vůni a máslovou sladkou chuť. Jsou vynikající samotné, v granole, ale můžete je zkusit přidat i do salátů či si vyrobit domácí pekanové ořechové máslo.

Mohlo by vás zajímat: Recept na domácí vanilkový extrakt nejen na pečení

100 Kč sleva na první objednávku

Jak poznám, že je perník ze špaldové mouky už hotový?

Vložte do středu perníku z cukety čistou špejli. Pokud špejle vyjde suchá nebo s několika drobnými vlhkými střípky, je perník hotový. Pokud na špejli zůstávají velké mokré či těstovinové stopy, dejte perníku ještě několik minut.

Struktura těsta na cuketový perník je charakterizována vláčností a jemnou krémovitostí. Díky přidání nastrouhané cukety má těsto vnitřní vlhkost, což zajišťuje, že perník bude šťavnatý.
Struktura těsta na cuketový perník je charakterizována vláčností a jemnou krémovitostí.

Tip: Mlsání bez výčitek: Top 10 receptů na zdravé pečení i nepečení

S čím podávat cuketový perník?

Cuketový perník ze špaldové mouky lze skvěle podávat s lehkým citronovým nebo medovým krémem, který dodá jemnou sladkost a svěžest. Alternativně ho můžete ozdobit vrstvou marmelády, která skvěle kontrastuje s jemnou sladkostí perníku a přidává bohatou texturu. Můžete použít i čokoládu, kterou můžete dozdobit ořechy nebo sušeným ovocem. Samotný cuketový perník je sám o sobě vynikající s kávou nebo čajem.

Jaké marmelády použít na cuketový perník?

Cuketový perník s marmeládou je klasika, která nikdy nezklame. Pokud hledáte ty nejchutnější kombinace, použijte meruňkovou, jablečnou nebo jahodovou marmeládu.

Tip pro milovníky nadýchaných perníků

Protože se nechceme na perník jen dívat, ale naopak si přejeme, aby z plechu s chutí zmizel, nebudeme se pokoušet o vytvoření obrovského a bohatě zdobeného perníkového srdce, jaké dělají odborníci z Pardubic. Připravíme si litý perník s ořechy podle božského receptu z naší rodinné kuchařky.

Čím je perník tak specifický? Do perníku se přidává směs sušeného koření, které mu dodává jedinečnou chuť.
Čím je perník tak specifický? Do perníku se přidává směs koření, které mu dodává jedinečnou chuť.

Pojďte si společně s námi upéct i ten nejlepší litý perník s ořechy. Proč jde o nejlepší recept? Jak sami zjistíte, vycházíme z léty ověřené klasiky.

FAQ – Nejčastější dotazy

Čím ozdobit perník ze špaldové mouky?

Pro přidanou texturu a oříškovou chuť můžete perník posypat nasekanými oříšky nebo semínky. Kreativnější přístup může zahrnovat čerstvé ovoce, jako jsou plátky jahod nebo malin, které přidají čerstvost a barevný kontrast.

Čím osladit cuketový perník?

Přírodní med přidá nejen sladkost, ale i bohatý a hluboký aroma perníku.

Jakou přidat mouku do perníku?

Běžně se do perníkového těsta se dává polohrubá mouka, ovšem my jsme recept upravili na zdravější verzi se špaldovou moukou.

Recept: Rychlý cuketový perník

Tento rychlý cuketový perník ze špaldové mouky zvládnete připravit během pár minut a nikdo nepozná, že jste ho vyráběli z cukety. Špaldová mouka dodává perníku lehce oříškovou a plnou chuť. Výsledný dezert je nadýchaný a měkký perník z cukety s příjemnou rovnováhou chutí.
4.78 z 9 hlasů
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 25 minutes
Celková doba 35 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Vegetariánská
Dávka 1 plech

Ingredience
  

Postup
 

  • Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
  • Rozmixujeme celou cuketu.
  • Vložíme ji do robotu spolu s ostatními ingrediencemi mimo pekanové ořechy, které si necháme stranou.
  • Vypracujeme těsto a vmícháme do něj nasekané pekanové ořechy.
  • Vylijeme na vymazaný plech / pekáč.
  • Ozdobíme pekanovými ořechy.
  • Pečeme 20-25 minut na horkovzdušný režim na 170 °C (dle velikosti plechu).
Klíčové slovo cuketa, perník
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Tipy na další recepty z blogu Ochutnej Ořech

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin