Recept na nejlepší perník: Vláčný perník s ořechy na plech

Zatím jsme se nesetkali s nikým, kdo by neměl rád pěkně nadýchaný perník. Je to zkrátka taková vděčná buchta, na které si pochutnají jak dospělí, tak děti. Pojďte si společně s námi upéct ten nejlepší litý perník s ořechy. Proč jde o nejlepší recept? Jak sami zjistíte, vycházíme z léty ověřené klasiky.

Historický význam perníku v Česku

První zmínky o perníku v českých zemích můžeme najít už ve 14. století. Tato doba se pojí s rozvojem obchodu mezi východem a západem, což umožnilo šíření nových surovin a receptur. Perník byl tehdy považován za luxusní dezert, který si mohli dovolit jen vyšší vrstvy společnosti. Stal se tak symbolem oslav a přepychu.

Na přelomu 16. a 17. století se stal perník oblíbeným dárkem k různým příležitostem, včetně svateb a vánočních oslav. Při svatebních obřadech byl perník často podáván jako symbol sladkého začátku manželství.

V současnosti perník představuje oblíbený dezert i suvenýr. Existuje mnoho druhů perníku s různými náplněmi i tvary, a tak není divu, že se výroba perníků stala součástí kulturního dědictví České republiky.

Sleva na kešu
V současnosti perník představuje oblíbený dezert i suvenýr. Existuje mnoho druhů perníku s různými náplněmi i tvary. Do perníku se přidává směs sušeného koření, které mu dodává jedinečnou chuť. Směs koření najdete v sáčku s nápisem prášek do perníku.

Co je v nejlepšán perníku?

Čím je perník tak specifický? Do perníku se přidává směs sušeného koření, které mu dodává jedinečnou chuť. Směs koření najdete v sáčku s nápisem prášek do perníku. Složení prášku do perníku se může dle výrobce trochu lišit, obvykle ale obsahuje:

TIP: Výborné koření a malý zázrak pro zdraví

Jak upéct nejvláčnější perník s ořechy?

Protože se nechceme na perník jen dívat, ale naopak si přejeme, aby z plechu s chutí zmizel, nebudeme se pokoušet o vytvoření obrovského a bohatě zdobeného perníkového srdce, jaké dělají odborníci z Pardubic. Připravíme si litý perník s ořechy podle božského receptu z naší rodinné kuchařky.

100 Kč sleva na první objednávku

Jakou mouku do perníku?

Do perníkového těsta se dává polohrubá mouka z několika důvodů. Má střední zrno, které přispívá k vytvoření pevného, ale přesto stále vláčného těsta a zároveň pomáhá s udržením tvaru i objemu těsta během pečení. Tím, že použijete polohrubou mouku zajistíte také to, že perník zůstane vláčný delší dobu. Po několika dnech bude zkrátka chutnat jako když jste ho před hodinou upekli.

Předtím ale než mouku dáte do mísy, je lepší ji prosít. Během skladování nebo přepravy se mohou v mouce vytvořit malé hrudky, které by vám narušili hladkou texturu těsta, což by se podepsalo nejen při přípravě, ale i na chuti. Prosívání zároveň zlepšuje schopnost mouky absorbovat tekutiny. Jednoduše řečeno, když mouku prosejete, vypracujete lepší těsto, a tudíž upečete lepší perník.

Co přidat do perníku?

K mouce přidáme prášek do perníku, kakao, třtinový cukr nebo jiné sladidlo, olej, mléko, vejce, trochu mleté skořice a vše pořádně promícháme. Jakmile budeme mít těsto vypracované, nesmíme zapomenout na ořechy, děláme přeci perník s ořechy. Vybrali jsme si vlašské.

Skladem 129 Kč
100% přírodní, kakaový, nepražený prášek dovezený z Kolumbie s obsahem 22-24 % kakaového másla.
Skladem 79 Kč
Používejte místo bílého cukru přírodní třtinový cukr, který je navíc chuťově mnohem lepší.
Skladem 199 Kč
Naše vlašské ořechy jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.

Mohlo by vás zajímat: 19 tipů, čím nahradit vejce při pečení, vaření, obalování a na potření

Důvodem pečení perníku s ořechy není jen neodolatelná chuť, ale i zdravotní přínosy. Vlašské ořechy podporují zdraví srdce, přispívají k ochraně mozkových buněk, zlepšují kognitivní funkce a regulují hladinu cukru v krvi.

Přečtěte si vše, co byste o vlašských oříškách měli vědět.

Vlašské ořechy vyloupeme, umeleme v kuchyňském robotu, na strojku nebo nakrájíme nadrobno a vmícháme je do těsta. Směs nalijeme do vymazaného, strouhankou vysypaného pekáče. Samozřejmě můžete plech vyložit pečícím papírem. V případě perníku se nám ale osvědčila strouhanka.

Jak dlouho a na kolik stupňů péct perník s ořechy?

Perník s ořechy pečeme v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 30 minut. Před vytažením z trouby, zkontrolujeme dopečenost pomocí špejle, kterou zapíchneme doprostřed perníku. Pokud se na ni těsto nelepí, můžeme troubu vypnout, perník vytáhnout a nechat vychladnout.

Perník s ořechy pečeme v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 30 minut. Před vytažením z trouby, zkontrolujeme dopečenost pomocí špejle, kterou zapíchneme doprostřed perníku. Pokud se na ni těsto nelepí, můžeme troubu vypnout, perník vytáhnout a nechat vychladnout.

Jak vylepšit perník?

My sice máme perník s ořechy rádi obyčejný tedy jen lehce pocukrovaný, ale vy si ho můžete samozřejmě trochu vyšperkovat. Vychladnutý perník můžete polít čokoládovou polevou a ozdobit šlehačkou, citrónovou polevou, posypat kokosem, plátky mandlí, potřít marmeládou nebo ořechovým máslem proloženým lyofilizovanými malinami a jahodami.

Z dalších tradičních receptů by vás mohly zajímat:

Často kladené dotazy

Jaké koření se dává do perníku?

Do perníku se dává směs sušeného koření, které je označené jako prášek do perníku. Obvykle se skládá ze skořice, hřebíčku, muškátového oříšku, zázvoru a badyánu.

Kolik koření do perníku?

Do perníku s ořechy na plech dáváme jeden prášek do perníku.

Čím potírat perník?

Perník můžete polít čokoládovou nebo citrónovou polevou, potřít marmeládou, ořechovým máslem, posypat kokosem či nasekanými oříšky.

Kdy potřít perník marmeládou?

Perník s ořechy potírejte marmeládou až po vychladnutí.

Proč se mi srazil perník?

Důvodem sražení litého perníku může být příliš vysoká teplota trouby nebo suché těsto, které potřebovalo přidat o trochu více mléka.

Recept na nejlepší perník: Vláčný perník s ořechy na plech

Litý perník s ořechy patří k těm nejvděčnějším dezertům. Lehce pocukrovaný, s polevou nebo bez, ať už ho dozdobíte jakkoliv, vždy si perník získá jak velké, tak malé strávníky.
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 30 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Česká

Ingredience
  

Postup
 

  • Do mísy prosejeme polohrubou mouku.
  • Přidáme prášek do perníku, kakaový prášek, třtinový cukr, olej, vejce, mléko, trochu mleté skořice a důkladně promícháme.
  • Vlašské ořechy vyloupeme, umeleme nebo pokrájíme nadrobno a vmícháme je do těsta.
  • Směs nalijeme na vymazaný, strouhankou vysypaný plech.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 30 minut.
  • Upečený perník necháme vychladnout. Potom ho lehce pocukrujeme, polijeme polevou, potřeme marmeládou nebo ořechovým máslem.
Klíčové slovo litý perník s ořechy, perník s ořechy, perník s ořechy na plech, vláčný perník
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




4 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin4