Recept: Vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou

Naposledy aktualizováno 25. 11. 2025 autorem Pavlína

Máte rádi neodolatelnou vůni perníku? Vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou jsou přesně ten druh sladkého pokušení, které vás okouzlí už při prvním soustu. Kombinují jemnou perníkovou chuť, voňavá jablka a pekanové ořechy spolu s belgickou čokoládou. Díky kefíru jsou neuvěřitelně vláčné i další den, a tak se skvěle hodí na snídani, svačinu nebo jako něco na zub k odpolední kávičce. 

Z čeho se dělají vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou

Naše vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou patří k nejoblíbenějším dobrotám, co často pečeme nejen v chladném počasí, kdy perníčku není nikdy dost. Základem je kombinace hladké a polohrubé mouky spolu s ghí nebo máslem, kefírem, belgickou čokoládou, jablky a pekanovými ořechy, které spolu chutnají opravdu výborně. O jejich typickou vůni a chuť se zase stará perníkové koření, skořice, kakaový prášek a javorový sirup, které vykouzlí tu správnou perníkovou atmosféru.

TIP: Nepečené perníkové kuličky z datlové pasty

Vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou
Vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou

Jak si připravit domácí perníkové koření

Bez perníkového koření se u perníkových muffinů zkrátka neobejdete, protože to je hlavní přísada. Jenže to není koření, co byste běžně používali každý den, takže se stává, že ho prostě doma nemáte. Nemusíte ho jít hned kupovat, jednoduše si ho můžete doma namíchat z několika běžných druhů koření, které většinou doma jsou.

Bestseller

Adventní kalendář 2025:
Oříšková cesta

24 dní prémiových dobrot + originální rodinná hra ZDARMA. Křupe, baví a voní Vánocemi. 🎄

  • 🍜 Pořádné porce – v každém okénku 40–50 g lahůdky.
  • 🎁 Perfektní dárek – pro milovníky oříšků a sušeného ovoce.
  • 🎲 Rodinná zábava – stolní hra Oříšková cesta v balení.
Sleva 15 % s kódem LIMITKA
1 899 Kč 1 614 Kč – ušetříte ~285 Kč
Limitovaná edicedo vyprodání zásob
🚚 Rychlé doručení po celé ČR
Zásoby se rychle tenčí

Základem směsi je skořice. Tu stačí doplnit trochou mletého zázvoru, hřebíčku a muškátového oříšku. Poměr si můžete přizpůsobit podle své chuti, ale osvědčená kombinace vypadá takto:

  • 1 lžička skořice,
  • ½ lžičky mletého zázvoru,
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku,
  • ¼ lžičky muškátového oříšku.

Proč přidat do muffinů jablka

Nastrouhaná jablka těsto krásně zvláční, protože jsou šťavnatá a jemně sladká. V těstě se prakticky ztratí, ale dělají obrovský rozdíl v textuře. Kromě toho jsou plné vlákniny a muffinky jsou tak o něco zdravější. Pokud chcete muffiny ještě ovocnější, můžete přidat i drobné kostičky jablek.

Čokoláda a pekanové ořechy jako dokonalý doplněk

Belgická čokoláda s vysokým podílem kakaa dodá muffinům intenzivní chuť a krásně se při pečení rozpustí. Nejraději máme belgickou čokoládu Callebaut, která obsahuje vyvážený poměr kakaa i kakaového másla, takže je božská a většinou ji někdo sní dříve, než z ní něco stihneme upéct. K tomu přidají pekanové ořechy příjemnou křupavost a máslovou chuť, která s perníkovým kořením perfektně ladí.

TIP: Recept na jednoduchý (líný) cuketový perník s ořechy

Nedostupné 509 Kč
Ikonická belgická hořká čokoláda Callebaut ve formě praktických peciček je synonymem kvality. Její bohatá kakaová a hořkosladká chuť vynikne nejen při mlsání, ale i v receptech na dezerty, dorty nebo slané pokrmy s čokoládovým nádechem.
Skladem 587 Kč
Naše naturální pekanové ořechy jsou té nejvyšší kvality, mají nádhernou vůni a máslovou sladkou chuť. Jsou vynikající samotné, v granole, ale můžete je zkusit přidat i do salátů či si vyrobit domácí pekanové ořechové máslo.
Skladem 243 Kč
Znáte přepuštěné máslo – Ghí? Ghí vzniká přepuštěním čerstvého másla, kdy se oddělí mléčný tuk od mléčné vody a bílkoviny. Má intenzivní, nasládlou chuť a hodí se do teplé i studené kuchyně. Výhodou Ghí je především jeho vysoký kouřový bod – přibližne 250°C. Výborně se tal hodí místo olejů na smažení.

Jak připravit těsto na vláčné perníkové muffiny s jablky

Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy prosejte oba druhy mouky a přidejte jedlou sodu, kakao, třtinový cukr, perníkové koření, skořici a špetku soli. K suché směsi přilijte kefír, přidejte rozpuštěné ghí nebo máslo, vejce a javorový sirup. Vše promíchejte tak, aby vzniklo hladké těsto. Poté nastrouhejte jablka, a než je přidáte do těsta, vymačkejte z nich šťávu, aby těsto nebylo moc mokré. Nakonec ručně vmíchejte kousky belgické čokolády bez cukru.

Jak upéct vláčné perníkové muffiny

Formu na muffiny vyložte košíčky, aby se vám nepřipekly. Poté je naplňte těstem. Doporučujeme do každého košíčku dát velkou lžíci těsta. Pokud chcete mít vláčné perníkové muffiny s jablky větší, aby nakynuly přes košíček, dejte do nich dvě lžíce těsta a pečte je o 5 minut déle. Než je dáte do trouby, můžete je ještě posypat čokopecičkami. Poté je pečte přibližně 35 minut a po upečení nechte hodinu vychladnout, aby se chutě krásně propojily.

Čím ozdobit vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou

Vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou vypadají dobře i jen tak. Pokud je chcete udělat trochu více slavnostně, můžete z nich udělat cupcaky nebo je potřít třeba zakysanou smetanou či ořechovým máslem (doporučujeme pistáciové máslo). Pokud budete dělat krém, nezapomeňte je nahoře posypat kakaem nebo lyofilizovaným ovocem či nasekanými pekanovými ořechy.

TIP: Vláčný perník s ořechy na plech

vláčné perníkové muffiny s jablky

Vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou

Máte rádi neodolatelnou vůni perníku? Vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou jsou skvělou dobrotou na svačinu, snídani nebo když vás honí mlsná.
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celková doba 50 minutes
Course Dezert
Cuisine Česká
Dávka 12 kusů

Ingredience
  

Postup
 

  • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny.
  • Do velké mísy prosejte oba druhy mouky a přidejte jedlou sodu, kakao, třtinový cukr, perníkové koření, skořici i špetku soli.
  • Vše promíchejte, aby se suché suroviny rovnoměrně spojily.
  • K suché směsi přilijte kefír, rozpuštěné ghí, vejce a javorový sirup. Metličkou nebo vařečkou těsto promíchejte, dokud nebude hladké a sjednocené.
  • Poté přidejte nastrouhaná jablka a kousky čokolády spolu s nasekanými pekanovými ořechy.
  • Těsto rozdělte do muffinových košíčků, vychází to přibližně velká lžíce těsta do každého košíčku. Nahoru můžete ještě přidat čokopecičky.
  • Pečte zhruba 30 minut, až budou muffiny krásně nadýchané. Zda už jsou hotové, vyzkoušejte špejlí.
  • Po upečení je nechte alespoň hodinu chladnout, aby se chutě propojily a těsto zůstalo vláčné.
Keyword muffiny s jablky, vláčné perníkové muffiny
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Často kladené dotazy (FAQ)

Jak se pečou vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou?

Těsto na perníkové muffiny jednoduše rozdělte do košíčků na muffiny, ideálně téměř po okraj, protože díky kefíru a jablkům krásně vyběhnou a zůstanou vláčné. Povrch můžete posypat kousky čokolády nebo ořechy. Muffiny se pečou zhruba 30 minut při 180 °C, a jakmile začnou na povrchu lehce zlátnout a provoní celou kuchyň, máte téměř hotovo.

Čím nahradit ghí v perníkových muffinech?

Ghí můžete bez problému nahradit rozpuštěným máslem, které je asi nejbližší alternativou, nebo použít kvalitní kokosový olej. Muffiny budou i tak vláčné a chutné, jen se může mírně změnit aroma a konzistence těsta. Pokud chcete zachovat jemnou máslovou chuť, sáhněte spíš po klasickém másle.

Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin