Vláčný, lahodný, a hlavně jednoduchý recept na voňavý banánový chlebíček, který si určitě zamilujete. Banana bread je vynikající k snídani, svačině, ale i jako rychlý dezert pro návštěvu.
Banánový chlebíček (banana bread) pochází z Ameriky a poprvé se objevil v kuchařkách ve 30. letech minulého století. V Česku se začal objevovat poměrně nedávno, a ačkoliv se většinou překládá jako „banánový chleba“, na naše poměry se chuťově jedná spíše o banánovou bábovku.
Pokud patříte také k těm lidem, kteří konzumují banány, když jsou zelené nebo hezky žluté, tak vám tento recept udělá radost. Určitě už jste zažili, že vám doma přezrály banány tak, že zčernaly. A co teď s černými banány? Nejspíš už tušíte – banánový chlebík.

Právě černé banány jsou na banánový chlebíček nejvhodnější. Nemusíte do něj přidávat ani gram jiného sladidla a bude příjemně sladký. Tento dezert si u nás zamilovala každá návštěva a nikdy na stole nevydržel déle než dva dny. I proto jsme se rozhodli pro vás připravit low-carb (nízkosacharidovou) variantu, která je zdravější a dovoluji si říct, že ještě chutnější.
Místo smetany je v receptu použito kokosové mléko, které chlebíku dodává specifickou chuť, a dělá ho bezlaktózovým. Recept navíc neobsahuje žádné obilniny, takže je vhodný i pro bezlepkovou dietu.
Obsah článku
Co to znamená low-carb (nízkosacharidová dieta)
Základní myšlenkou nízkosacharidové diety je kompletní vyřazení či výrazné omezení všech potravin, které mají vysoký obsah sacharidů. Jídelníček s výrazným omezením sacharidů a zvýšeným příjmem zdravých tuků se doporučuje především lidem, kteří se snaží zhubnout a žádná předešlá dieta jim nepomohla. Nízkosacharidová dieta je vhodná i pro ty, kteří trpí závislostí na sladkém, propady energie v průběhu dne a nezvladatelným hladem.
Existují tři varianty nízkosacharidové diety. Ta nejstriktnější je označovaná jako keto dieta, kdy omezujete přísun sacharidů na maximálních 50 g denně. Umírněná low-carb dieta počítá s maximálními 100 g sacharidů denně a liberální low-carb dieta dovoluje až 150 g sacharidů.
Nízkosacharidová dieta zaznamenává úspěch po celém světě především proto, že se zde nepočítají kalorie a nehladoví. Jedná se pouze o změnu stylu stravování.
Low-carb stravování počítá s vyřazením příloh (brambory, rýže, těstoviny) a zařazením více zdravých tuků do diety, jako jsou ořechy (mandle, vlašské ořechy, pekanové nebo makadamové ořechy), avokádo nebo kokosový olej.
TIP: Další skvělé low carb recepty najdete ZDE.

Lze konzumovat banány na nízkosacharidové dietě?
Banány běžně najdete v seznamech potravin, které byste neměli konzumovat. Ačkoliv je pravda, že banány samy o sobě mají vysoký obsah sacharidů, pokud ale banán použijete v receptu, jako je ten náš, nemusíte se bát.
Místo mouky jsme použili mandlovou moučku (najemno namleté mandle), a díky tomu má jeden kousek pouze cca 5 g cukru a lze jej proto označit za low-carb. Pokud jste na velmi striktní nízkosacharidové dietě, doporučujeme použít místo tří menších banánů jen dva.
Jak nejlepší banánový chlébíček vyrobit

Banánový chlebíček je opravdu jednoduchý na přípravu. Stačí vám mandlová moučka, kokosové mléko v plechovce, kokosový olej, 2-3 přezrálé banány, vajíčka, prášek do pečiva a špetka soli. My do banánového chlebíčku přidáváme ještě trochu vanilkového extraktu a skořice, ale je vynikající i bez toho. Příprava je tak jednoduchá, že ji zvládne úplně každý. V jedné míse smícháte všechny suché ingredience, v druhé vidličkou rozmačkáte banány a smícháte s mokrými ingrediencemi. Obě směsi poté spojíte dohromady.
Banánový chlebík nejraději pečeme v podlouhlé pečící formě na chleba. Buďto formu vymažte kokosovým olejem, nebo použijte jako my pečící papír. Chléb můžete ozdobit půlkami vlašských ořechů. Banánový chléb se peče 50-60 minut na 180 stupňů.

Recept na banana bread (low-carb)
Ingredience
- 2 hrnky mandlové moučky
- 3 velmi zralé banány
- 3 vejce
- 1 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce kokosového mléka z plechovky
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Volitelné
Postup
- Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C.
- V jedné míse smícháme mandlovou moučku, prášek do pečiva, skořici a špetku soli.
- V druhé míse rozmačkáme vidličkou banány a přidáme kokosový olej, kokosové mléko, vejce a vanilkový extrakt. Důkladně promícháme.
- Obě mísy smícháme dohromady a vytvoříme těsto.
- Pečící formu na chleba vymažte nebo vyložte pečícím papírem.
- Rovnoměrně směs rozprostřete do pečící formy a ozdobte vlašskými ořechy.
- Pečte 50-60 minut.