Recept na raw dort: mrkvový s kešu krémem

Raw mrkvový dort

Hledáte zdravější alternativu klasického mrkvového dortu? Tento veganský mrkvový dort je ideálním dezertem pro jakoukoliv událost, který zasytí a zároveň výborně chutná. Navíc je nepečený a zdravější než všechny klasické dorty. Vždyť v něm ani není cukr!

Deset ingrediencí a 40 minut času stačí na to, abyste doma vykouzlili výborný raw dort z mrkve, kokosového mléka a kešu, po kterém se budou moci všichni utlouct.

Co znamená raw (nepečený)?

Raw je v překladu ‚‚syrový’’ a je to celý koncept stravování založený na tom, že tepelně zpracovaná strava ztrácí celou řadu vitaminů a živin. Pro náš dort to znamená především, to, že se NEPEČE, protože neobsahuje žádnou surovinu, která to vyžaduje.

Díky tomu je dort vláčný a plný živé chuti, která by se po tepelné úpravě ztratila. Nepečený mrkvový dort je v naší variantě veganský a protože neobsahuje žádné obilniny (používáme mandlovou mouku), je přirozeně bezlepkový.

TIP: Další skvělé raw recepty najdete ZDE.

Je nepečený mrkvový dort zdravý?

Rozhodně je mnohem zdravější než běžné dorty! Obsažené kešu patří mezi ořechy s největším počtem vitaminů, minerálů a bílkovin.

Datle použité na korpus jsou plné vlákniny, vitaminů řady B1, B2, B3 a B6, manganu, zinku a železa. A obsažené vlašské ořechy patří rovnou mezi deset nejzdravějších potravin.

Dort je slazený pouze javorovým sirupem a datlemi.

Příprava krému

Příprava krému

Při výrobě dortu doporučujeme začít nejprve s přípravou krému, protože je potřeba kešu ořechy alespoň 30 minut máčet. Během máčení si můžete připravit základ dortu.

Následně ořechy rozmixujeme výkonným mixérem a přidáme kokosové mléko, šťávu z citronu, javorový sirup a vanilkový extrakt. Výsledkem je luxusní krémová poleva, která svou strukturou trochu připomíná sýr a chutná přímo velkolepě.

Základ dortu

Spodní část dortu se skládá především z rozmixovaných vlašských ořechů a datlí. Pokud nemáte k dispozici datle medjool, můžete je nahradit datlovou pastou. Do směsi přidáme nastrouhanou mrkev, vanilkový extrakt a koření, které chutě dortu zvýrazní.

Připravené suroviny

Po rozmixování a smíchání všech ingrediencí přesuneme směs do větší mísy a postupně vmícháváme mandlovou mouku, dokud se nevytvoří hmota dortové konzistence. Mandlová mouka dortu dodává sladší tóny a spoustu vlákniny.

Hotovým těstem vyložíme připravenou formu a zalijeme připraveným krémem. Dort vložíme alespoň na jednu hodinu do mrazáku a necháme uležet.

Čím dort ozdobit?

Mrkvový dort je vyrobený z mrkve a proto se hodí na vrch umístit proužek mrkve, případně lístky vaší oblíbené bylinky nebo vlašské ořechy. Skvěle se na dortu vyjímají také datle nebo rozinky. V podstatě vše, z čeho je dort vyroben, lze využít jako ozdobu. 🙂

Hotový dort!
Mrkvový dort na modro zeleném talířku

Nepečený mrkvový dort s kešu krémem

Hledáte zdravější alternativu klasického mrkvového dortu? Tento veganský carrot cake je ideálním dezertem pro jakoukoliv událost, který zasytí a zároveň výborně chutná. Navíc je nepečený a zdravější než všechny klasické dorty. Vždyť v něm ani není cukr!
4 z 6 hlasů
Doba přípravy 40 minut
Celková doba 40 minut
Chod Dessert
Kuchyně Zdravá výživa
Dávka 1 dort

Ingredience
  

Krém

Dort

Postup
 

Postup výroby krému

  • Kešu ořechy nejprve namočte na 30 až 60 minut do vody.
  • Poté ořechy rozmixujte v mixéru společně s kokosovým mlékem, šťávou z citronu, javorovým extraktem a vanilkovým extraktem.

Základ dortu

  • Rozmixujte vlašské ořechy s datlemi (nebo datlovou pastou) a vzniklou směs přesuňte do větší mísy.
  • Přidejte nastrouhanou mrkev, vanilkový extrakt, sůl, mletou skořici, mletý zázvor, muškátový oříšek, rozinky a přimíchávejte mandlovou mouku, dokud nevytvoříte dortovou hmotu.

Dokončení dortu

  • Hotovým těstem vyložte dortovou formu a na vrch rozprostřete připravený krém. Vložte alespoň na jednu hodinu do mrazáku uležet.
  • Před servírováním jednotlivé kousky ozdobte zatočeným plátkem mrkve a vlašským ořechem.
Klíčové slovo carrot cake, raw
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




250 Sdílení
Sdílet239
Tweetnout
Sdílet
Pin11