Hledáte zdravější alternativu klasického mrkvového dortu? Tento veganský mrkvový dort je ideálním dezertem pro jakoukoliv událost, který zasytí a zároveň výborně chutná. Navíc je nepečený a zdravější než všechny klasické dorty. Vždyť v něm ani není cukr!
Deset ingrediencí a 40 minut času stačí na to, abyste doma vykouzlili výborný raw dort z mrkve, kokosového mléka a kešu, po kterém se budou moci všichni utlouct.
Obsah článku
Co znamená raw (nepečený)?
Raw je v překladu ‚‚syrový’’ a je to celý koncept stravování založený na tom, že tepelně zpracovaná strava ztrácí celou řadu vitaminů a živin. Pro náš dort to znamená především, to, že se NEPEČE, protože neobsahuje žádnou surovinu, která to vyžaduje.
Díky tomu je dort vláčný a plný živé chuti, která by se po tepelné úpravě ztratila. Nepečený mrkvový dort je v naší variantě veganský a protože neobsahuje žádné obilniny (používáme mandlovou mouku), je přirozeně bezlepkový.
TIP: Další skvělé raw recepty najdete ZDE.
Je nepečený mrkvový dort zdravý?
Rozhodně je mnohem zdravější než běžné dorty! Obsažené kešu patří mezi ořechy s největším počtem vitaminů, minerálů a bílkovin.
Datle použité na korpus jsou plné vlákniny, vitaminů řady B1, B2, B3 a B6, manganu, zinku a železa. A obsažené vlašské ořechy patří rovnou mezi deset nejzdravějších potravin.
Dort je slazený pouze javorovým sirupem a datlemi.
Příprava krému

Při výrobě dortu doporučujeme začít nejprve s přípravou krému, protože je potřeba kešu ořechy alespoň 30 minut máčet. Během máčení si můžete připravit základ dortu.
Následně ořechy rozmixujeme výkonným mixérem a přidáme kokosové mléko, šťávu z citronu, javorový sirup a vanilkový extrakt. Výsledkem je luxusní krémová poleva, která svou strukturou trochu připomíná sýr a chutná přímo velkolepě.
Základ dortu
Spodní část dortu se skládá především z rozmixovaných vlašských ořechů a datlí. Pokud nemáte k dispozici datle medjool, můžete je nahradit datlovou pastou. Do směsi přidáme nastrouhanou mrkev, vanilkový extrakt a koření, které chutě dortu zvýrazní.

Po rozmixování a smíchání všech ingrediencí přesuneme směs do větší mísy a postupně vmícháváme mandlovou mouku, dokud se nevytvoří hmota dortové konzistence. Mandlová mouka dortu dodává sladší tóny a spoustu vlákniny.
Hotovým těstem vyložíme připravenou formu a zalijeme připraveným krémem. Dort vložíme alespoň na jednu hodinu do mrazáku a necháme uležet.
Čím dort ozdobit?
Mrkvový dort je vyrobený z mrkve a proto se hodí na vrch umístit proužek mrkve, případně lístky vaší oblíbené bylinky nebo vlašské ořechy. Skvěle se na dortu vyjímají také datle nebo rozinky. V podstatě vše, z čeho je dort vyroben, lze využít jako ozdobu. 🙂


Nepečený mrkvový dort s kešu krémem
Ingredience
Krém
- 1 a 1/4 hrnku naturálních kešu
- 1/2 hrnku kokosového mléka z plechovky
- 2 lžíce šťávy z citronu
- 3 lžíce javorového extraktu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Dort
- 2 hrnky nastrouhané mrkve
- 2 hrnky datlí medjool nebo 1 hrnek datlové pasty
- 2,5 hrnku vlašských ořechů
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 špetka soli
- 1 lžíce mleté skořice
- 3/4 lžičky mletého zázvoru
- 1 špetka muškátového oříšku
- 0,5 hrnku mandlové moučky
- 1/4 hrnku rozinek
Postup
Postup výroby krému
- Kešu ořechy nejprve namočte na 30 až 60 minut do vody.
- Poté ořechy rozmixujte v mixéru společně s kokosovým mlékem, šťávou z citronu, javorovým extraktem a vanilkovým extraktem.
Základ dortu
- Rozmixujte vlašské ořechy s datlemi (nebo datlovou pastou) a vzniklou směs přesuňte do větší mísy.
- Přidejte nastrouhanou mrkev, vanilkový extrakt, sůl, mletou skořici, mletý zázvor, muškátový oříšek, rozinky a přimíchávejte mandlovou mouku, dokud nevytvoříte dortovou hmotu.
Dokončení dortu
- Hotovým těstem vyložte dortovou formu a na vrch rozprostřete připravený krém. Vložte alespoň na jednu hodinu do mrazáku uležet.
- Před servírováním jednotlivé kousky ozdobte zatočeným plátkem mrkve a vlašským ořechem.