Ghee jako elixír zdraví. Umíte ho použít v kuchyni?

Co je to ghee?

Ghee, ale také ghí nebo ghíčko je přepuštěné máslo vyrobené z kravského mléka, které je zbavené laktózy a mléčných bílkovin. Ovšem má mnohem lepší výživové vlastnosti než máslo klasické. Díky absenci laktózy je také lépe stravitelné.

Název ghee pochází z Indie, kde se přepuštěné máslo používá již 6 000 let. Je součástí ajurvédské medicíny, kde je nazýváno „elixírem zdraví“. Tamní lidé věří, že podporuje fyzickou sílu, čistou mysl, dobré zdraví a dlouhověkost.

„Elixír zdraví“

O přepuštěném máslu se zmiňovala ve svých kuchařkách již M. D. Rettigová. Za dob našich prababiček byla lednice spíše luxus a hospodyňka potřebovala, aby máslo vydrželo dlouho a ideálně nemuselo být v lednici.

Ghee splňuje všechny požadavky tehdejší doby. Je trvanlivější než klasické máslo, vydrží i několik měsíců. A navíc snese i vysokou teplotu.

Smažení s ghee: lepší, než s máslem

U olejů a tuků je důležité znát teplotu rozkladu, tzv. kouřový bod. Při této teplotě se molekuly tuku začínají štěpit a dochází k tvorbě plynů a vedlejších produktů včetně volných radikálů. Ghee má kouřový bod až 252 °C. Pro představu obyčejné máslo má 120-150 °C, proto na smažení není vhodné.

Pro používání v kuchyni se hodí spíše čerstvější ghee, ne starší jak 1 rok. Pro masážní a léčebné účely je lepší starší ghee. Zkrátka čím starší, tím lepší.

Ghee lze používat na smažení
Ghee lze používat na smažení

Na co se přepuštěné máslo (ghee) používá?

Ghee používejte všude tam, kde chcete cítit vůni a chuť másla. Namažte si ho klidně na chleba a posypte čerstvou pažitkou. Výhoda je, že se nerozteče v teple jako klasické máslo, proto je vhodné pro přípravu svačinek, na výlety či letní turistiku.

Jelikož má vysoký kouřový bod, je ideální na smažení, protože se jen tak nepřepálí a vy si vychutnáte dozlatova křupavé řízky či topinky.

Ghee můžete přidat i k vařeným bramborům nebo na restování zeleniny. A v neposlední řadě s ním můžete péci sladké dobroty, tak jak jste zvyklí s klasickým máslem.

Ghee v kosmetice

Přepuštěné máslo se také používá jako hlavní přísada některých kosmetických produktů. Proč? Je hypoalergenní a skvěle se hodí jak pro citlivou, tak i pro jemnou pleť.

Ghee můžete použít i doma jako pleťovou masku. Naneste jej na obličej a nechte 15 min působit. Pleť bude krásně vláčná a hydratovaná.

Spálili jste se na dovolené u moře? Abyste předešli tvorbě puchýřků a vysušení kůže, namažte se ghee. Působí skvěle i na odřeniny, obzvlášť u dětí.

Pokud vám vadí jeho máslová vůně, můžete do něj přidat bylinky jako levanduli nebo heřmánek.

Ghee v kosmetice
Ghee v kosmetice

V čem je ghee lepší než klasické máslo?

  • Nežlukne
  • Je trvanlivější
  • Vydrží i v pokojové teplotě
  • Vhodné i na smažení
  • Vhodné i pro osoby trpící intolerancí na mléčnou bílkovinu
  • Díky přípravě si zachovává vitamíny A, D, E, K

Jak si vyrobit ghee doma?

💡Proces domácí výroby je zdlouhavý a pro někoho příliš náročný,. Pokud nejste zrovna nejlepší kuchaři a z přípravy přepuštěného másla máte strach, nezoufejte. Ghee v té nejlepší kvalitě zakoupíte u nás na Ochutnejorech.cz.

Ingredience: 1 máslo

Postup domácí výroby ghee:

  1. Dejte máslo do hrnce a při středním plamenu ho nechte rozpustit.
  2. Přiveďte máslo k varu, a když začne bublat, stáhněte plamen na minimum, aby máslo jen lehce probublávalo.
  3. Začne se tvořit pěna, kterou odebíráme pryč.
  4. Takovým způsobem máslo táhneme, dokud nezíská krásně zlatavou barvu a příjemnou vůni.
  5. To, že je ghee hotové, poznáme i podle zvuku, který máslo dělá. Bublavý zvuk je slyšet jen sem tam nebo vůbec. Tak se pozná, že je přepuštěné máslo hotové.
  6. Pozor, aby se máslo nespálilo. Nemělo by mít nahnědlou barvu. Výroba ghee z 1 kostky másla trvá zhruba 15-20 minut.
  7. Ghee nechte zchladnout a přeceďte přes plátýnko. Tím se zbavíte sražené bílkoviny. Uchovávejte ve skleněné uzavřené nádobě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin