Jednoduchá hrášková polévka s kešu je vynikající a zdravá krémová polévka, kterou připravíte do 30 minut. Je zdravá, zasytí a dodá vašemu tělu pořádné množství bílkovin a také vlákniny. Tento recept je vhodný pro vegany i pro lidi s intolerancí laktózy.
Obsah článku
Je hrášková polévka s kešu zdravá?
Ano! Hrášek je luštěnina s nezanedbatelným podílem bílkovin, kešu obsahují kromě proteinů i zdravé tuky, a dělají hráškovou polévku chutnější, krémovější a sytější. A protože se naše hrášková polévka vaří opravdu jen chvilku, zachová si také i podstatnou část stopových prvků.
Kešu místo smetany? Nebudete litovat
Rádi používáme kešu místo klasické smetany. Kešu jsou mnohem lépe stravitelné, jsou zdravější a pokrmy jsou s kešu mnohem lahodnější. Navíc díky tomu můžeme servírovat polévku veganům i návštěvě s intolerancí laktózy.
Pokud nemáte výkonný mixér, namočte si kešu alespoň na čtyři hodiny do vody, aby vám změkly a mohli jste je rozmixovat do krémové konzistence.
Pokud chcete, můžete si z kešu vyrobit i kešu smetanu. Stačí kešu rozmixovat s vodou. Touto alternativou klasické smetany pak můžete polévku dozdobit či zahustit.

Jak na hráškovou polévku
Pro přípravu krémové hráškové polévky budeme potřebovat čerstvý či mražený zelený hrášek. My používáme téměř vždy mražený, jelikož po čerstvém se většinou okamžitě zapráší.
Hrášková polévka se vaří jen 15-20 minut, a poté se rozmixuje výkonným tyčovým mixérem. Pokud máte rádi v polévce kousky hrášku, část polévky si před mixování odeberte. Kousky hrášku doporučujeme v polévce nechat i v případě, že se rozhodnete podávat polévku zastudena. Hráškovou polévku také vaříme s bobkovým listem, který je nutný před mixováním odebrat.
Hrášková polévka za studena? Proč ne.
V restauracích můžete v posledních letech často narazit na studenou hráškovou polévku. Tato varianta je ideální právě v horkých letních dnech. Prakticky ji připravíte úplně stejně jako v případě teplé varianty, jen ji podáváte zastudena. Doporučujeme ji dozdobit mátou a veganskou smetanou.
Tip: Další veganské recepty můžete najít ZDE.

Recept: Hrášková polévka s kešu
Ingredience
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 cibule nakrájené nadrobro
- hrst bazalky
- bobkový list
- 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- sůl
- 2 šálky naturálních kešu
- 1 lžička drcených chilli vloček / červené papriky
- 1 lžíce sušeného droždí
- 800 g mraženého hrášku
- piniové oříšky
- čerstvá bazalka
Postup
- Orestujeme cibulku na olivovém oleji dozlatova, přidáme česnek a restujeme další 2-3 minuty.
- Zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme sůl, bobkový list, bazalku a přivedeme k varu.
- Hráškovou polévku vaříme 15 – 20 minut.
- Vyjmeme bobkový list.
- Přidáme kešu oříšky a obsah v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému, dochutíme sušeným droždím, červenou paprikou (nebo chilli vločkami) a čerstvě mletým pepřem.
- Podle potřeby polévku dosolíme a už jen krátce prohřejeme.