Recept: Cuketové špagety s pestem z pistácií

Cuketové špagety

Máte doma víc cuket, než si myslíte, že dokážete spotřebovat? Zkuste tento naprosto úžasný a jednoduchý recept na populární cuketové špagety. Slibujeme, nebudete litovat. 

Proč zkusit zařadit cuketové špagety do jídelníčku

Cuketové špagety se staly v poslední době docela hit a po tom, co je jednou ochutnáte, pochopíte proč.

Cuketové nudle známé také jako Zoodles mohou být hvězdou mnoha pokrmů a jsou skvělým způsobem, jak snížit množství kalorií a přidat zeleninu do všech druhů jídel od těstovin přes saláty až po smažené pokrmy. Tato zdravá alternativa špaget nám dokonce přijde i mnohem chutnější než klasika.

Cuketa patří mezi zeleninu s nejnižšími kaloriemi, pokud se porovná se stejnou porcí jiné výživné zeleniny, jako je brokolice nebo růžičková kapusta. Cuketa totiž obsahuje pouhých 19 kalorií na šálek!

Je zdrojem draslíku, vitaminu C, kyselinylistové, vitaminu A a železa, nemá v sobě ale žádný cholesterol a téměř žádný tuk. Cuketa je také vhodná pro low-carb dietu, díky svému nízkému obsahu sacharidů – v syrovém stavu obsahuje pouze 4 gramy sacharidů na šálek. Díky vysokému obsahu vody se navíc budete s každým soustem cítit déle sytí. 

Cuketové špagetky
Cuketové špagetky

Jak na cuketové špagety

Nejjednodušeji si je připravíte pomocí spiralizéru. Jednoduše odřízněte konce cukety, položte ji vedle nože a roztočte. Za méně než 8 sekund budete mít spirálovitě nakrájenou celou cuketu. Postačí vám ale také obyčejná škrabka (julienne).

Největší výhodou škrabky julienne je, že je malá a levná. V kuchyni nezabere prakticky žádné místo a s největší pravděpodobností bude bydlet v zásuvce s dalším náčiním. 

Jakmile máte hotové cuketové těstoviny, stačí je hodit na pánev a 2-3 minuty restovat, nebo je můžete prohřát na pánvi spolu s omáčkou. Lze je také servírovat zcela studena. Je to zcela na vaší preferenci. Osobně dáváme přednost restované variantě.  

Jak na pesto

Na přípravu pesta budeme potřebovat sekáček na ořechy. V něm rozmixujeme najemno pistácie nebo kešu, a poté přidáme prolisovaný česnek, najemno nakrájenou bazalku, avokádo, zakysanou smetanu a vše promícháme v jemné pesto. Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou. Pesto přidávejte na pánev k těstovinám po větších lžících a postupně zapracovávejte a ohřívejte. Jakmile jsou těstoviny s pestem řádně promíchané a ohřáté, můžeme servírovat spolu na talíře vyložené listovým salátkem a cherry rajčátky.

Lze pesto připravit vegansky?

Ano, zakysanou smetanu můžete nahradit veganskou alternativou či ji zcela vynechat. 

Cuketové špagety s pestem z pistácií

4.41 z 5 hlasů

Ingredience
  

  • 2 cukety upravené do tvaru špaget pomocí spiralizéru nebo škrabky
  • 100 g salátu
  • 12 třešňových rajčátek
  • 1 mrkev nakrájená na tenké proužky

Na pesto

Postup
 

  • Připravíme si salátovou podestýlku ze salátu a rajčátek, na kterou budeme servírovat těstoviny.
  • Rozmixujeme najemno pistácie / kešu, přidáme prolisovaný česnek, najemno nakrájenou bazalku, avokádo, zakysanou smetanu a promícháme v jemnépesto. 
  • Pesto dochutíme solí a citronovou šťávou.
  • Cuketové špagety hodíme na pánev, 3 minuty restujeme a poté postupně přidáváme a zapracováváme pesto. 
  • Jakmile jsou těstoviny s pestem promíchané, můžeme servírovat na salátek z rajčátek a listů salátu.
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

1 komentář

  1. 5 stars
    Ghee znám od dětství jako přepuštěné máslo, moje babička i matka ho běžně používaly, takže to pro mne není žádná novinka. Sama si ho připravuji doma už roky, jsem válečné dítě a tak jsem se s přepuštěným máslem setkala už v dětství a naučila jsem se ho dělat od mé matky (ta mimochodem byla také válečné dítě, ona z 1. a já z 2.světové války). Možná právě válečná doba a problémy s potravinami vedly k využívání postupů, které chránily drahé máslopřed příliš rychým žluknutí v době bez ledniček.
    Vím, že dnes je dávána přednost mezinárodnímu názvu ghee, ale musím řící, že mi to trchu vadí, protože tím je zakryta dlouletá tradice používání přepuštěného másla. Zároveň musím ocenit váš popis nejen domácí výroby, ale i přinosy přepuštěného másla.
    Zuzana

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2