Gnocchi s krémovou omáčkou z bazalkového pesta

Tento jednoduchý italský recept na opravdu gastronomický zážitek jsme objevili zcela náhodou, když jsme potřebovali spotřebovat zbytek domácího bazalkového pesta, které by už nevydrželo déle v ledničce. Recept je rychlý, jednoduchý a pokud máte rádi gnocchi s krémovou omáčkou a bazalkové pesto, tak si ho opravdu zamilujete.

Jsou gnocchi české noky?

Gnocchi jsou italské bramborové noky. Nejčastěji jsou spojovány se severní Itálií, noky se ale připravují v různých podobách. Vyslovují se jako [ňɔkːi]), Češi v tom často chybují a vyslovují je jako „gnoči“.

Jak si vyrobit domácí gnocchi (noky)?

Pravá bramborové gnocchi by měly být nadýchané, lehké. Docílíte toho správným poměrem kvalitní mouky

Na výrobu italských gnocchi budete potřebovat:

  • 1 kg brambor (moučného typu),
  • 3 vejce,
  • 300g hladké pšeničné mouky.
Gnocchi (noky či ňoky) jsou výrobky ve tvaru malých knedlíčků z bramborového nebo kukuřičného těsta.
Gnocchi (noky) jsou výrobky ve tvaru malých knedlíčků z bramborového nebo kukuřičného těsta.

Postup výroby domácích noků:

Nejdříve bude potřeba si uvařit umyté neloupané brambory v osolené vroucí vodě. Brambory vařte na mírné plameni zhruba 10-15 minut. Pozor, brambory nepřevařte, musí na dotyk vidličky být tak, akorát. Jak to poznat? Na dotyk vidličky budou brambory mít jistý odpor, nebudou úplně měkké.

Sleva na kešu

Pokud jsou brambory hotové, jde o čas. Nejdříve rychle oloupejte horké brambory ze slupky. Čím budou brambory chladnout tím více budou z nich gnocchi těžké a hutné. Následně oloupané brambory dvakrát umelte tak, aby v nich nezůstaly větší kousky brambor. Jestli na výrobu noků nemáte mlýnek, použijte pákový lis na brambory.

Následně prolisované brambory smíchejte se zbytkem ingrediencí a vypracujte těsto. Pozor na množství mouky, přidávejte jí opatrně. Správně hotové bramborové těsto by mělo být křehké a nelepivé jako těsto na dezert.

Hotové těsto na gnocchi si rozdělte na 3 části, každou z částí vyválejte samostatně na pomoučněné ploše na úzký, ale dlouhý váleček. Válečky si následně rozkrojte na kousky velké jako palce. Možná už si říkáte, už mám hotovo, stačí jen uvařit, ale pozor. Tvarování noků je důležité pro správné držení omáčky na gnocchi.

100 Kč sleva na první objednávku

Vytvarujte jednotlivě noky v ruce – uchopte palcem a ukazováčkem nok a lehce ho zmáčkněte. Následně nok smáčkněte vidličkou kvůli struktuře na noku. Hotové gnocchi si vyrovnejte na pomoučněnou plochu a dejte vařit vodu. Do vroucí osolené vody následně vkládejte hotové noky, které vařte zhruba 2 minut.

Základem na gnocchi je kvalitní pesto

Recept je velmi jednoduchý, o to důležitější je si připravit kvalitní suroviny. Z levného kupovaného pesta nemusí být výsledek tak dokonalý jako z pesta, které si vyrobíte doma. Recept na něj najdete u nás na blogu.

Domácí bazalkové pesto z čerstvé bazalky. Letní rychlý recept do 5 minut.
Domácí bazalkové pesto z čerstvé bazalky se skvěle hodí na gnocchi. Letní rychlý recept do 5 minut.

Jak dlouho se vaří noky?

Konzistence kupovaných noků se u různých značek liší, ale obvykle se uvaří za 3 až 5 minut. Tento recept se připravuje na jedné pánvi. Gnocchi není třeba předem vařit, protože se vaří ve vývaru s trochou přidané smetany. Škrob uvolněný z noků při vaření pomáhá zahustit omáčku, takže není nutné používat velké množství smetany k zahustění.

Skladem 959 Kč
Naturální piniové neboli cedrové oříšky jsou vzácná semínka borovice se slabou pryskyřičnou příchutí. Jejich nezaměnitelná krémovo-nasládlá chuť vyniká především při upražení a neodmyslitelně patří do italské kuchyně. Vyrábí se z nich tradiční bazalkové pesto, ale přidává se i do dalších italských pokrmů.
Skladem 89 Kč
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) neodmyslitelně patří především k italské kuchyni. Má velmi charakteristickou chuť a vůni. Skvěle dochutí těstoviny, pizzu, polévky a saláty. Jedná se o sušenou nať bazalky pravé, která obsahuje drcené listy, stonky i květy.
Nedostupné 99 Kč
TOP produkt mezi olivovými oleji!Tento olivový extra panenský olej pochází z velmi vzácných oliv odrůdy Koroneiki, které rostou na Krétě. Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svou specifickou chutí a vůní. Zaručujeme vám nezapomenutelný gurmánský zážitek.

Jaký použít sýr?

My jsme zvolili italskou klasiku – parmazán. Můžete ho ale vyměnit i za nivu nebo použít tvrdý kozí sýr. Na ozdobu jsme použili tentokrát bazalkový sýr, který jsme si dovezli z Holandska, v receptu ale uvádíme klasický parmazán, který je běžně dostupný a chutná s noky skvěle. 

Hotové italské noky s bazalkovým pestem posypte parmazánem, výhonky nebo rajčaty.
Hotové italské noky s bazalkovým pestem posypte parmazánem, výhonky nebo rajčaty.

Veganská verze gnocchi s pestem

Smetana místo smetany na šlehání

Pokud patříte k těm, kteří se vyhýbají klasické smetaně, můžete zvolit i veganskou alternativu. My jsme recept zkoušeli i se sójovou smetanou a výsledek byl výborný.

Tip: Další skvělé omáčky k těstovinám

Bazalkové pesto bez parmezánu

Pro veganskou verzi bazalkového pesta použijte místo parmazánu lahůdkové droždí.

FAQ – Nejčastější dotazy

Z jaké mouky se dělají italské gnocchi?

Na gnocchi se nejčastěji používá hladká pšeničná či kukuřičná mouka.

Jak nahradit piniové oříšky v pestu?

Pokud piniové oříšky nemáte, můžete použít přírodní mandle, kešu, pekanové ořechy nebo vlašské ořechy.

Jak zachovat bazalkovému pestu krásně zelenou barvu?

Kouzlo spočívá v blanšírování bazalky. Ptáte se co to je? Jedná se o rychlé spaření čerstvých bazalkových listů ve vroucí vodě a okamžité zchlazení bazalky v ledové vodě.

Jak skladovat hotové domácí bazalkové pesto?

Bazalkové domácí pesto ideálně skladujte v uzavíratelné skleničce, v chladu vám vydrží až 1 týden. Můžete pesto i zmrazit.

Jaký olej mám použít do bazalkového pesta na noky?

Extra panenský olivový olej je pro pesto nejlepší volba.

Recept na jednoduché noky s krémovou omáčkou

Dokonalý italský gastronomický zážitek.
4.80 z 10 hlasů
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celková doba 25 minutes
Dávka 4 porce

Ingredience
  

  • 1 a 1/2 šálku kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 500 g vakuově balených bramborových noků
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání nebo rostlinné smetany
  • 1/2 šálku bazalkového pesta
  • 1 šálek strouhaného parmazánu
  • rajčata a parmazán na ozdobu

Postup
 

  • V hluboké pánvi vařte noky ve vývaru 2 až 3 minuty. Pokud se noky lepí na dno pánve, snižte trochu teplotu.
  • Do pánve nalijte smetanu, přidejte sýr, pesto a snižte teplotu na středně nízkou.
  • Pokračujte ve vaření noků ve smetanové omáčce, dokud omáčka nezhoustne – asi 3 až 4 minuty.
  • Gnocchi podáváme s parmazánem a rajčátky.
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




3 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin3