Recept na zdravého mrkvového beránka s vlašskými ořechy

Velikonoční beránek je ve většině domácností symbolem Velikonoc, loni jsme připravovali low-carb variantu beránka, letos jsme se rozhodli pro těsto z mrkve, vlašských ořechů a kokosového mléka. Dopadl výborně. Pokud tedy milujete mrkvové dezerty, určitě si ho zamilujete.

Jak na dokonalé těsto z mrkve

Mrkev si nejprve nastrouhejte najemno, můžete použít kuchyňský robot, sekáček na ořechy nebo klasicky struhadlo. Pokud budete mít příliš velké kousky, bude se vám hůře s těstem pracovat. Na druhou stranu nechcete, aby mrkev měla příliš kašovitou konzistenci, protože právě kousky mrkve dělají tohoto beránka speciálním.

Ořechy namelte jen nahrubo, abyste měli krásnou texturu beránka po upečení. My jsme použili opatrně sekáček na ořechy.

Poté, co si připravíte základní ingredience, si oddělejte žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte v tuhý sníh spolu se špetkou soli.

V druhé míse vyšlehejte žloutky se sladidlem, pokud používáte cukr místo sirupu, jen si rozšlehejte žloutky a postupně přidávejte kokosové mléko, mouku s práškem do pečiva, skořici, nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy. 

Vše promíchejte v robotu nebo ručně a poté opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků.  Těsto vlijeme do formy na beránka do předem vymazané a kokosem vysypané formy (pokud máte silokonovou formu, není třeba vymazávat).

Beránek se peče na 180 °C cca 40-60 minut dle velikosti formy.

Jaké použít sladidlo

Velmi důležitý je výběr sladidla. My jsme použili čekankový sirup, takže náš beránek byl jen velmi lehce sladký. Pokud jste zvyklí na tradiční pečení, můžete použít například javorový sirup nebo i cukr. Při použití cukru doporučujeme přidat trošku více kokosového mléka, aby si beránek zachoval svou vláčnost. 

Recept na zdravého mrkvového beránka

3.86 z 7 hlasů
Chod Dezert
Kuchyně Vegetariánská

Ingredience
  

Postup
 

  • Oddělíme žloutky a bílky.
  • Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
  • V druhé míse smícháme žloutky s se sladidlem a vyšleháme.
  • Ke žloutkům postupně přidáváme kokosové mléko, mouku s práškem do pečiva, skořici, nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.
  • Vše promícháme v robotu nebo ručně a poté opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
  • Těsto vlijeme do formy na beránka do předem vymazané a kokosem vysypané formy (pokud máte silokonovou formu, není třeba vymazávat).
  • Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 40-60 minut dle velikosti formy.
Klíčové slovo beránek, mrkvový beránek, velikonoční beránek
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1