Domácí bazalkové pesto: jednoduchý recept na 5 minut

Bazalkové pesto

Doma vyrobené pesto (ať už bazalkové, nebo jakékoliv jiné) vždy chutná lépe než kupované. Je totiž vyrobené z čerstvých surovin a nejspíše hraje roli také to, že jste si gurmánskou pochoutku vyrobili sami.

Ačkoliv pesto působí jako sofistikovaný počin šéfkuchaře, je jeho výroba překvapivě snadná.

Pesto jako takové pochází z italské Ligurie, kde se stále vyrábí tradičním způsobem – pomocí hmoždíře. Pokud nemáte trpělivost a čas ručně nadrtit několik hrstí bazalky, postačí vám jakýkoliv mixér nebo food processor.

K čemu se hodí bazalkové pesto

Měli jste někdy těstoviny s bazalkovým pestem? Přidání pesta do jakýchkoli těstovin je jeho nejčastější využití. Skvěle se také hodí k cuketovým špagetám, na pizzu nebo do domácích sendvičů.

Těstoviny s bazalkovým pestem
Těstoviny s bazalkovým pestem

Pesto můžete přidat do jakéhokoliv jídla, ke kterému se hodí bazalka.

Ingredience do bazalkového pesta

Tradiční pesto alla genovese se jednoduše vyrábí pouze z bazalky, piniových oříšků, parmazánu, česneku, soli a olivového oleje. Pesto si můžete ozvláštnit použitím jiných oříšků nebo přidáním citronové šťávy.

Ingredience na výrobu bazalkového pesta
Ingredience na výrobu bazalkového pesta

Čerstvá bazalka

Bazalka je letní bylinka, kterou můžete pěstovat v květináči, nebo na zahrádce. Je to choulostivá rostlinka, ale odměnou za vaší péči poskytuje velké množství lístků, které můžete rovnou spotřebovat, nebo zamrazit na pozdější použití.

Pokud nemáte vlastní bazalku, doporučujeme zakoupit v supermarketu živou rostlinku. Pokud budete trpěliví, bazalka vám po sklizení opět doroste.

Ze sušené bazalky pesto nevyrobíte.

Piniové oříšky

Oříšky z pinie jsou tradiční součástí pesta. Mají máslovou chuť a pestu dodávají hedvábnou strukturu. Nepatří ovšem mezi nejlevnější oříšky.

Pokud piniové oříšky nemáte, můžete použít přírodní mandle, kešu, pekanové ořechy nebo vlašské ořechy.

Parmazán

Parmazán svojí chutí umí mírně zkrotit pronikavou chuť bazalky. Díky sýru jsou chutě pesta vyváženější.

TIP: Pro veganskou verzi použijte místo parmazánu lahůdkové droždí.

Česnek

Někteří lidé se česneku vyhýbají, ale v pestu hraje zásadní roli. Dodává bazalkovému pestu na aromatičnosti.

Olivový olej

Extra panenský olivový olej je pro pesto nejlepší volba.

Sůl

Sůl snižuje hořké tóny bazalky a zvýrazňuje chutě ostatních ingrediencí.

Ingredience na pesto v mixéru
Ingredience na pesto v mixéru

Je lepší domácí pesto nebo pesto z obchodu?

Proč si vyrábět pesto doma? Bazalkové pesto z domácích surovin je na rozdíl od toho kupovaného čerstvé.

Při průzkumu nejčastěji prodávaných značek jsme jinak nenarazili na žádné vážné prohřešky (pesta neobsahují konzervanty ani další zbytečné látky), a to nejspíše proto, že pesto opravdu nejlépe chutná, pokud se skládá pouze ze základních ingrediencí.

Hůře je na tom ale cena, která se velmi liší a nezřídka pořídíte pesto s cenovkou více jak 500 Kč za kilogram. Ačkoliv pesta obsahují přibližně stejné poměry surovin, opravdu chutnají rozdílně. Naše domácí bazalkové pesto lze chuťově srovnat s těmi nejdražšími na trhu.

BaleníCenaCena za kg
Ze supermarketu190g65 Kč341 Kč
Z drogerie v biokvalitě120g65 Kč541 Kč
Od farmáře180g149 kč826 Kč
Bazalkové pesto
Vytisknout recept
0 z 0 hlasů

🌿Recept: Domácí bazalkové pesto 🌿

Připravte si na těstoviny domácí bazalkové pesto. Je to jednoduché, rychlé a mnohem chutnější a levnější, než když si ho koupíte v obchodě.
Doba přípravy5 minut
Celková doba5 minut
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Vegetariánská
Keyword: bazalkové pesto, pesto z bazalky
Dávka: 4 porce

Ingredience

  • 2 šálky bazalky
  • 1/2 šálku parmazánu
  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/3 šálku piniových oříšků
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky soli

Postup

  • Vložte do mixéru bazalku, oříšky, parmazán, česnek a sůl. Během mixování přilévejte olivový olej.
  • Mixér vypněte ve chvíli, kdy bude směs už dobře rozmixovaná, ale stále bude obsahovat malé kousíčky (nebude z ní úplná kaše). Ochutnejte a případně dochuťte.
  • Hotové pesto skladujte v lednici, nejdéle však jeden týden. Případně můžete pesto zamrazit ve formičce na led a později vyndat pouze tolik kostiček, kolik budete potřebovat.
levné kešu ořechy

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




11 Sdílení
Sdílet8
Tweetnout
Sdílet
Pin3