Domácí bazalkové pesto: jednoduchý recept na 5 minut

Ačkoliv bazalkové pesto působí jako sofistikovaný počin šéfkuchaře, je jeho výroba překvapivě snadná. Doma vyrobené pesto (ať už bazalkové, rukolové, nebo jakékoliv jiné) vždy chutná lépe než kupované. Je totiž vyrobené z čerstvých surovin a nejspíše hraje roli také to, že jste si gurmánskou pochoutku vyrobili sami.

Pesto jako takové pochází z italské Ligurie, kde se stále vyrábí tradičním způsobem – pomocí hmoždíře. Pokud nemáte trpělivost a čas ručně nadrtit několik hrstí bazalky, postačí vám jakýkoliv mixér nebo food processor.

K čemu se hodí bazalkové pesto

Měli jste někdy těstoviny s bazalkovým pestem? Přidání pesta do jakýchkoli těstovin je jeho nejčastější využití. Skvěle se také hodí k cuketovým špagetám, na pizzu nebo do domácích sendvičů.

Tipy na recepty, kam můžete přidat bazalkové pesto

Pesto můžete přidat do jakéhokoliv jídla, ke kterému se hodí bazalka. Například na těstoviny se skvěle hodí jakékoliv pesto (bazalkové nebo rukolové pesto).
Pesto můžete přidat do jakéhokoliv jídla, ke kterému se hodí bazalka. Například na těstoviny se skvěle hodí jakékoliv pesto (bazalkové nebo rukolové pesto).

Ingredience do bazalkového pesta

Tradiční pesto alla genovese se jednoduše vyrábí pouze z bazalky, piniových oříšků, parmazánu, česneku, soli a olivového oleje. Pesto si můžete ozvláštnit použitím jiných oříšků nebo přidáním citronové šťávy.

Sleva na kešu

Tip: Chcete se dozvědět více o piniových oříškách? Přečtěte si článek s kompletním průvodcem.

Čerstvá bazalka

Bazalka je letní bylinka, kterou můžete pěstovat v květináči, nebo na zahrádce. Je to choulostivá rostlinka, ale odměnou za vaší péči poskytuje velké množství lístků, které můžete rovnou spotřebovat, nebo zamrazit na pozdější použití.

Pokud nemáte vlastní bazalku, doporučujeme zakoupit v supermarketu živou rostlinku. Pokud budete trpěliví, bazalka vám po sklizení opět doroste.

100 Kč sleva na první objednávku

? Ze sušené bazalky pesto nevyrobíte.

Ingredience na výrobu italského bazalkového pesta - bazalka, česnek, piniové oříšky, olivový olej a parmezán.
Ingredience na výrobu italského bazalkového pesta – bazalka, česnek, piniové oříšky, olivový olej a parmezán.
Skladem 959 Kč
Naturální piniové neboli cedrové oříšky jsou vzácná semínka borovice se slabou pryskyřičnou příchutí.
Nedostupné 189 Kč
Kvalitní olivový olej lisovaný z pokrutin.
Skladem 59 Kč
Bezvaječné těstoviny z červené čočky jsou opravdový HIT! Jsou vyrobeny z jemně mleté červené čočky a jako luštěninové těstoviny obsahují velké množství bílkovin.

Piniové oříšky

Oříšky z pinie jsou tradiční součástí pesta. Mají máslovou chuť a pestu dodávají hedvábnou strukturu. Nepatří ovšem mezi nejlevnější oříšky.

Tip: Vyzkoušejte použít na pesto PINIOVÉ OŘÍŠKY NATURAL.

Parmazán

Parmazán svojí chutí umí mírně zkrotit pronikavou chuť bazalky. Díky sýru jsou chutě pesta vyváženější. Pro veganskou verzi můžete použít lahůdkové droždí.

Česnek

Někteří lidé se česneku vyhýbají, ale v pestu hraje zásadní roli. Dodává bazalkovému pestu na aromatičnosti.

Olivový olej

Extra panenský olivový olej je pro pesto nejlepší volba. Nebojte se nešetřit olivovým olejem do pesta.

Ingredience na pesto v mixéru - pokud nemáte piniové oříšky, použijte kešu, mandle nebo pekany.
Ingredience na pesto v mixéru – pokud nemáte piniové oříšky, použijte kešu, mandle nebo pekany.

Sůl

Sůl snižuje hořké tóny bazalky a zvýrazňuje chutě ostatních ingrediencí.

Jak nahradit piniové oříšky v pestu?

Pokud piniové oříšky nemáte, můžete použít přírodní mandle, kešu, pekanové ořechy nebo vlašské ořechy.

Jak zachovat bazalkovému pestu krásně zelenou barvu bez šednutí či z černání?

Kouzlo spočívá v blanšírování bazalky. Ptáte se co to je? Jedná se o rychlé spaření čerstvých bazalkových listů ve vroucí vodě a okamžité zchlazení bazalky v ledové vodě.

Hotové pesto mít omezený přístup ke vzduchu – ten totiž bude způsobovat ztmavnutí bazalky a po čase i její zkažení.

Doporučujeme zakupovat kvalitní piniové oříšky, nekvalitní mohou být velmi hořké a mít až kovovou chuť.

Veganská verze bazalkového pesta bez parmezánu

Pro veganskou verzi použijte místo parmazánu lahůdkové droždí. Zbytek surovin ponechte.

Náhrada piniových oříšku v pestu je snadná, stačí přidat kešu či jiné ořechy.
Náhrada piniových oříšku v pestu je snadná, stačí přidat kešu či jiné ořechy.

Jak skladovat hotové domácí bazalkové pesto?

Bazalkové domácí pesto ideálně skladujte v uzavíratelné skleničce (například skleněné). Nahoru zakápněte pesto olivovým olej, ten bazalkové pesto zakonzervuje. Skleničku uzavřete a skladujte ji v temnu a chladu lednice 1 týden.

Tip: Pesto mžete i zmrazit, takto hotové pesto spotřebujte do 3 měsíců.

Je lepší domácí pesto nebo pesto z obchodu?

Proč si vyrábět pesto doma? Bazalkové pesto z domácích surovin je na rozdíl od toho kupovaného čerstvé.

Při průzkumu nejčastěji prodávaných značek jsme jinak nenarazili na žádné vážné prohřešky (pesta neobsahují konzervanty ani další zbytečné látky), a to nejspíše proto, že pesto opravdu nejlépe chutná, pokud se skládá pouze ze základních ingrediencí.

BaleníCenaCena za kg
Ze supermarketu190g65 Kč341 Kč
Z drogerie v biokvalitě120g65 Kč541 Kč
Od farmáře180g149 kč826 Kč
Porovnání ceny domácího bazalkového pesta s kupovaným pestem.

Hůře je na tom ale cena, která se velmi liší a nezřídka pořídíte pesto s cenovkou více jak 500 Kč za kilogram. Ačkoliv pesta obsahují přibližně stejné poměry surovin, opravdu chutnají rozdílně. Naše domácí bazalkové pesto lze chuťově srovnat s těmi nejdražšími na trhu. Pesto je čerstvé, tak v lednici vydrží maximálně týden.

FAQ – Nejčastější dotazy

Jak zachovat v bazalkovém pestu krásně zelenou barvu?

Kouzlo spočívá v blanšírování bazalky. Ptáte se co to je? Jedná se o rychlé spaření čerstvých bazalkových listů ve vroucí vodě a okamžité zchlazení bazalky v ledové vodě.

Tip: Doporučujeme zakupovat kvalitní piniové oříšky, nekvalitní mohou být velmi hořké a mít až kovovou chuť.

Jak nejlépe skladovat pesto ?

Vždy zamezte přísunu vzduchu do bazalkového pesta. Nejlépe dejte hotové pesto do skleněné uzavíratelné sklenice, tu dejte do lednice. V lednici pesto vydrží okolo 1 týdne. Zmrazené okolo 3 měsíců.

Můžu udělat bazalkové pesto ze sušené bazalky?

Bohužel ne, pesto se vyrábí vždy z čerstvých listů bazalky.

Co jsou piniové oříšky?

Piniové oříšky jsou jedlá semena sbíraná z borovic.

Jsou piniové oříšky v bazalkovém pestu zdravé?

Ano, piniové oříšky jsou velmi zdravé, obsahují vitamín E, který se označuje jako silný antioxidant rozpustný v tucích.

Kde mohu použít piniové oříšky kromě pesta?

Piniové oříšky jsou vcelku mastná potravina, protože obsahuje spoustu tuku, takže jejím opékáním získáte výraznější chuť a najednou se z obyčejných oříšků stane ještě křupavější a delikátnější potravina, která se hodí na jakýkoli salát, ať už zeleninový či ovocný.

Opečené piniové oříšky se skvěle hodí na ozdobení jakékoli pomazánky, ale přidávají se také do hummusu nebo dipu pro jemnou texturu

Měkká konzistence a ořechová chuť je skvělým základem jemných, máslových korpusů a těst na dezerty. Také je můžete přidat do pečiva jako jsou chleby nebo bagetky.

Mohu mít z bazalkového pesta s piniovými oříšky alergii?

Ano, alergii můžete mít téměř na jakoukoliv potravinu. Alergie na piniové oříšky existují, ale jsou méně časté než alergie na jiné ořechy.

Odkud piniové oříšky dovážíte?

Každou dodávku pečlivě ochutnáváme a kontrolujeme. Nejčastěji máme piniové oříšky z Číny a Ruska. Zemi původu mění podle času a kvality sklizně.

K čemu lze použít lahůdkové droždí?

Lahůdkové droždí obsahuje bílkoviny a vitamíny skupiny B. Dokonale dochutí krémové polévky, zeleninové saláty a pomazánky. Můžete také využít na obalování místo strouhanky.

Kde se pěstují piniové oříšky?

Piniové oříšky se pěstují hlavně Evropě, USA a Asii. V Evropě konkrétně ve Španělsku, Itálii a Maroku, kde jsou hojně používány. Evropské odrůdy oříšků jsou dlouhé a štíhlé, asijské bývají kratší a americké jsou větší a snáze se loupají.

Jak na veganské bazalkové pesto?

Jednoduše, nahraďte parmazán lahůdkovým droždím.

Jaké jiné ořechy lze použít na bazalkové pesto?

Na bazalkové pesto můžete použít kešu, madle nebo i para ořechy. Někomu ale chutná pesto i z vlašáků. Jediné, které moc nedoporučujeme jsou pekany, které jsou poměrně aromatické.

Bazalkové pesto

?Recept: Domácí bazalkové pesto ?

Připravte si na těstoviny domácí bazalkové pesto. Je to jednoduché, rychlé a mnohem chutnější a levnější, než když si ho koupíte v obchodě.
5 z 4 hlasů
Doba přípravy 5 minutes
Celková doba 5 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Vegetariánská
Dávka 4 porce

Ingredience
  

Postup
 

  • Vložte do mixéru bazalku, oříšky, parmazán, česnek a sůl. Během mixování přilévejte olivový olej.
  • Mixér vypněte ve chvíli, kdy bude směs už dobře rozmixovaná, ale stále bude obsahovat malé kousíčky (nebude z ní úplná kaše). Ochutnejte a případně dochuťte.
  • Hotové pesto skladujte v lednici, nejdéle však jeden týden. Případně můžete pesto zamrazit ve formičce na led a později vyndat pouze tolik kostiček, kolik budete potřebovat.
Klíčové slovo bazalkové pesto, pesto z bazalky
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Tipy na recepty z blogu OchutnejOřech

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

9 Comments

  1. 5 stars
    Pesto jsem dělala poprvé ač mám 79 let.Se špagetami to bylo výborné, i když jsem použila vlašské ořechy.Dekuji.

  2. Pesto je dost hořké, i když je osolené. Dá se s tím něco udělat? Bazalku mám domácí a používáme ji běžně do salátů

    1. Bazalka může zhořknout nadměrným zahřátím v mixéru, zkuste mixovat co nejkratší možnou dobu a sturoviny dávat do mixéru studené, klidně vychladit i nádobu na mixování.

  3. Bazalka může zhořknout nadměrným zahřátím v mixéru, zkuste mixovat co nejkratší možnou dobu a sturoviny dávat do mixéru studené, klidně vychladit i nádobu na mixování.

  4. Doporučuju přidat citron. Jinak když se pěsti ve sklenici zaleje olejem a dá do lednice vydrží i 3 týdny

  5. 5 stars
    Jenom drobnost. Doporučuji před přidáním do směsi piniové oříšky rozmixovat samostatně. Nebude se tak muset směs mixovat dlouho a nebude se zahřívat…..a nezhořkne.

  6. 5 stars
    Množství bazalky v receptu je před blanšírovaním nebo před (natrhané lístky upěchované v hrnečku)?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




54 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin54