Rychlé fitness květákové placičky se sýrem v troubě

Naposledy aktualizováno 7. 7. 2024 autorem lucie

Hledáte zdravý a chutný recept, který je snadný na přípravu? Rychlé květákové placičky se sýrem v troubě patří k mým nejoblíbenějším receptům, navíc v tomto případně nemusíte ani květák předvařovat.

Vyrábíme je z mandlové moučky, aby v nich bylo méně sacharidů a pořádně zasytily, dáváme do nich i sýr, aby chutnaly i dětem a pečou se v troubě, takže nejsou mastné a neteče z nich olej. Výsledkem jsou zdravé fitness květákové nízkosacharidové placičky, které jsou naprosto vynikající.

Upečte si rychlé květákové placičky v troubě
Upečte si rychlé květákové placičky v troubě

Víte, proč je květák tak zdravý?

Květák je vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamín C, který posiluje imunitní systém, a také vitamíny skupiny B, které podporují metabolismus. Květák je bohatý na vlákninu, která podporuje zdravé trávení a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Navíc obsahuje antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály.

Víte, že květák je i dietní? 100 g květáku obsahuje pouze 106 kJ!

Proč vyrábět květákové placičky se sýrem z mandlové moučky?

Mandlová moučka je skvělou alternativou k běžné pšeničné mouce. Je vyrobena z jemně mletých mandlí a je přirozeně bezlepková, což ji činí ideální pro ty, kteří se vyhýbají lepku. Mandlová mouka je bohatá na bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu. Obsahuje také vitamín E, hořčík a vápník. Díky nízkému obsahu sacharidů je vhodná pro nízkosacharidové a keto diety.

Skladem 69 Kč
Mandlová mouka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternativou k běžným obilným moukám. Hojně se využívá při low-carb, paleo a keto dietě na výrobu dortů, palačinek, chleba či pizzy. Bílá mandlová moučka je vyrobena z blanšírovaných mandlí.
Skladem 89 Kč
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) neodmyslitelně patří především k italské kuchyni. Má velmi charakteristickou chuť a vůni. Skvěle dochutí těstoviny, pizzu, polévky a saláty. Jedná se o sušenou nať bazalky pravé, která obsahuje drcené listy, stonky i květy.
Nedostupné 99 Kč
TOP produkt mezi olivovými oleji!Tento olivový extra panenský olej pochází z velmi vzácných oliv odrůdy Koroneiki, které rostou na Krétě. Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svou specifickou chutí a vůní. Zaručujeme vám nezapomenutelný gurmánský zážitek.

S čím podávat květákové placičky?

Květákové placičky můžete podávat s různými přílohami. Skvěle se hodí k bramborám, které můžete připravit na různé způsoby – pečené, vařené nebo jako kaši. Já k nim mám ráda i okurkový salát.

100 Kč sleva na první objednávku

Další výbornou volbou je jogurtový dip, který dodá placičkám osvěžující chuť. Jogurtový dip připravíte smícháním bílého farmářského jogurtu s nasekanou pažitkou a hladkolistou petrželí, solí a čerstvě namletým pepřem.

Jaký použít sýr na květákové placičky?

Pro květákové placičky doporučujeme použít goudu. Gouda je sýr s jemnou a krémovou chutí, který se snadno taví a dodává placičkám bohatou sýrovou chuť. Je také výborným zdrojem vápníku a bílkovin.

Květákové placičky jsou nízkosacharidové, nízkokalorické a zdravé
Květákové placičky jsou nízkosacharidové, nízkokalorické a zdravé

Jak dlouho se květákové placičky v troubě pečou?

Květákové placičky pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia po dobu 11-18 minut, v závislosti na velikosti placiček. Placičky by měly být zlatavé a měly by mít pevný povrch.

Často kladené otázky

Jsou květákové placičky se sýrem vhodné pro bezlepkovou dietu? 

Ano, naše květákové placicčky jsou bezlepkové.

Jsou tyto květákové placičky nízkosacharidové?

Ano, naše květákové placičky jsou i nízkosacharidové.

Můžu do receptu přidat jiné koření? 

Ano, skvělá je majoránka, petržel, koriandr i bazalka.

Jsou květákové placičky se sýrem vhodné pro děti? 

Ano, tyto květákové placičky jsou vhodné pro děti od 6 měsíců, pokud už mají do jídelníčku zařazené vejce a mandle. Vynechte ale z receptu česnek.

Jaký je nejlepší dip na květákové placičky? 

Nejlepší jogurtový dip snadno vyrobíze z bílého farmářského jogurtu, pažitky, petržele, soli a pepře.

Můžu použít jinou mouku než mandlovou?

Ano, můžete použít i klasickou pšeničnou mouku nebo mandlovou moučku nahradit strouhankou.

Jaký sýr je nejlepší na květákové placičky

Nejlepší je gouda nebo cheddar, který se dobře rozpouští. Můžete ale zkusit i mozzarellu.

Jak dlouho vydrží květákové placičky v ledničce?

Placičky vám vydrží v ledničce až 5 dní. Nejlepší je ale je konzumovat ihned. Placičky můžete také zamrazit.

Na kolik stupňů se květákové placičky pečou v troubě?

Doporučujeme placičky péct v horkovzdušné troubě na 200 stupňů.

Jak dlouho se pečou květákové placičky? 

Květákové placičky se v troubě pečou cca 11-18 minut, ale záleží to vždy na tom, jak tlusté placičky děláte.

Květákové placičky se sýrem z trouby

Rychlé květákové placičky se sýrem v troubě

Skvělý recept na rychlé květákové placicčky se sýrem, které se pečou v troubě a není nutné květák předem předvařovat.
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 15 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Dávka 12 placiček

Ingredience
  

  • 1 květák
  • 4-5 ks vajec
  • 200 g strouhaného sýru gouda
  • 4-5 PL mandlové mouky
  • 2 PL sušeného česneku (vynechat, pokud vaříte pro miminka od 6 měsíců)
  • 1-2 ČL soli
  • 5 PL lžic oleje
  • Koření dle chuti např. tymián a bazalka

Postup
 

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Květák opláchněte a nechte okapat. Poté ho rozmixujte sekáčkem na ořechy na květákovou rýži nebo nastrouhejte na jemno.
  • V míse smíchejte květák, vejce, mandlovou mouku, sýr, sušený česnek, sůl, olej a koření dle chuti.
  • Vytvarujte placičky a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte v troubě 11-18 minut, dokud nejsou placičky zlatavé a křupavé.
  • Podávejte s brambory, okurkovým salátem nebo jogurtovým dipem.
Klíčové slovo květákové placičky, květákové placky, recept z květáku
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin