Pravý italský caprese: Recept na salát s rajčaty, mozzarellou a pestem

Salát caprese patří k nejrychlejším a nejchutnějším italským salátům. Můžete si ho připravit v jednoduché variantě z rajčat, mozzarelly a balzamika nebo k němu přidat domácí bazalkové pesto. Salát caprese je extrémně zdravý, nenáročný na přípravu a v létě z čerstvých rajčat je naprosto dokonalý. Pojďme se podívat, jak si připravit salát caprese. Ukážeme si i tip, co dělat, když máte v zimě rajčata bez chuti.

Proč používat do salátu caprese domácí pesto

Vyrobit si domácí pesto z bazalky je naprosto jednoduché, a rozdíl v chuti od toho kupovaného je neskutečný. A jak se připravuje bazalkové pesto?

Stačí dát dvě hrsti bazalky, přidat k nim hrst kešu, piniových ořísků nebo třeba i mandlí, trochu oleje, pár stroužků česneku a parmazán nebo lahůdkové máslo.

To pak rozmixujete několika pulzy v mixéru a je hotovo. Stačí už jen dochutit solí a případně citronovou šťávou a máte dokonalé pesto. Podívejte se na náš recept na bazalkové pesto pro více informací.

Sleva na kešu
domácí bazalkové pesto
domácí bazalkové pesto

Trik na zimní rajčata bez chuti

Pokud dostanete chuť na caprese v zimě, vždy si kupujte cherry rajčátka, která bývají chutnější. Potom je rozpulte, nasolte a opepřete. Díky tomu budou mnohem chutnější, než když si je dáte k salátu samotné. Občas je zakápneme i čerstvou citronovou šťávou.

salát caprese

Když chcete luxusní salát caprese: Použijte mozzarellu burratu

Čekáte návštěvu a chcete připravit jednoduché jídlo, které bude dokonalé? Zkuste místo klasické mozzarelly použít burratu. Mozzarella burrata je sice dražší, ale také mnohem kvalitnějí. Je to prakticky čerstvý pařený sýr z kravského mléka, který je mnohem měkčí než klasická mozzarella.

Burrata je lahodná, rozpadá se na jazyku a daleko víc v ní cítíte smetanu a máslo. Při práci s ní poznáte rozdíl také v tom, že se daleko více trhá. Tato specialita pochází z italské oblasti Puglia a velmi tradiční je ve městě Andria.

100 Kč sleva na první objednávku

Tip: Do salátů doporučujeme používat kvalitní himalájskou sůl.

Jaká se používá zálivka na salát caprese?

Na salát caprese se standardně používá balzamikový olej, není tedy třeba vyrábět žádnou zálivku. Salát můžete ale podávat i bez balzamika pouze s bazalkovým pestem. V některých receptech se caprese také podává pouze s olivovým olejem a piniovými oříšky.

Nedostupné 189 Kč
Kvalitní olivový olej lisovaný z pokrutin. Je ideální pro teplou kuchyni.
Skladem 299 Kč
Naturální piniové neboli cedrové oříšky jsou vzácná semínka borovice se slabou pryskyřičnou příchutí.

Jaké další saláty vyzkoušet?

Milujete saláty, máte doma příliš zeleniny ze zahrádky nebo chcete zhubnout? Zkuste také pravý řecký salát, thajský salát nebo zelený salát s nivou.

Co se zbytkem bazalkového pesta?

Nevíte, co se zbytkem bazalkového pesta a nechce se vám jíst klasické těstoviny s pestem? Připravte si náš dokonalý recept na gnocchi.

salát caprese – nejlepší dieta v roce 2024

Pravý italský caprese: Recept na salát s rajčaty, mozzarellou a pestem

Také milujete jednoduchý a rychlý salát caprese s rajčaty, mozzarellou a bazalkovým pestem? Pojďme se podívat, jak na něj.
Doba přípravy 5 minutes
Chod Salát
Kuchyně Italská
Dávka 2 lidi

Ingredience
  

  • 1 balení mozzarelly
  • 200 g rajčat
  • 4 lžíce bazalkového pesta ideálně domácího
  • 2 lžíce balzamikového oleje
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

Postup
 

  • Nakrájejte rajčata na plátky.
  • Nakrájejte mozzarellu na plátky nebo kostičky.
  • Vyskládejte rajčata a mozzarellu na talíře.
  • Zakápněte rajčata a mozzarellu balzamikem.
  • Osolte a opepřete.
  • Přidejte bazalkové pesto dle chuti (my dáváme na každý talíř cca 2 lžíce).
Klíčové slovo bazalkové pesto, caprese, pesto z bazalky, salát
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2